Κώστας Μιαούλης

O πολυμήχανος Ουκρανός κράτησε όρθια την ΑΕΚ σε ματς τρικλοποδιά από κάθε άποψη

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τη σημαντική νίκη της Ένωσης απέναντι στον ΟΦΗ, κόντρα σε μια πολύ συμπαγή ομάδα, αλλά και απέναντι σε έναν διαιτητή, που σφύριζε για να γίνει γκέλα.

Σπανίως ασχολούμαι με τη διαιτησία και το γνωρίζετε όλοι οι τακτικοί αναγνώστες. Σήμερα η ΑΕΚ πέρα από την δεδομένη κόπωση που πολλαπλασιάζεται και από τα προβλήματα απουσιών, ειδικά στον χώρο του κέντρου, είχε ν’ αντιμετωπίσει μια ομάδα που ναι μεν είχε απώλειες, αλλά ο προπονητής την έστησε άριστα. Την τοποθέτησε με τέτοιο τρόπο στο γήπεδο, προκειμένου να πάρει το κατάλληλο αποτέλεσμα και ο ΟΦΗ εκμεταλλευόμενος και το νωχελικό ξεκίνημα της Ένωσης, της έβαλε πολύ δύσκολα. Πέρα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ωστόσο, υπήρχε και μια διαιτησία που πήγαινε το παιχνίδι με τέτοιον τρόπο, ώστε να σπρώξει το αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της γκέλας. Πρώτα ο Ζήρδας που σήκωσε το σημαιάκι σε μια ξεκάθαρη φάση, αν έχεις καλή θέση ως βοηθός και μετά με την φάση, στην οποία με μεγάλη ευκολία, ο Κουτσιαύτης δίνει το φάουλ πριν η μπάλα καταλήξει καν στο κεφάλι του Λιβάια. Γενικά μια διαιτησία που επέτρεπε στον φιλοξενούμενο, να μπορεί να κάνει το παιχνίδι του, έχοντας ήσυχο το κεφάλι του, τουλάχιστον.

Λίγο πριν από το ματς της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ στη φάση που καταλογίστηκε σε βάρος του πέναλτι, είχε γλιτώσει στην ίδια φάση την αποβολή και άρα την δυσκολία να παίξει με δέκα μέχρι το φινάλε. Σε μια φάση που ήταν πολύ χειρότερη από του Μάνταλου στο Περιστέρι. Κι ενώ χθες, για φάση παρόμοια με αυτή του Λιβάια, κρίθηκε πως ο Χασάν στο ξεκίνημα της φάσης του γκολ, δεν έχει κάνει παράβαση. Ακόμα και με τη φάση του Ινσούα που έχει γίνει εκτός περιοχής, με τη φάση αυτή τελειώνει το παιχνίδι, αν δοθεί το φάουλ. Αλλά ούτε αυτό σφυρίχτηκε, σε μια βραδιά με μια πολύ περίεργη διαιτησία.

Όλα αυτά ήρθαν μετά από μια εβδομάδα, όπου…σύμμαχοι και αντίπαλοι μιλούσαν για διαιτητική εύνοια της ΑΕΚ στα Γιάννενα, ενώ θυμήθηκαν και το ματς με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Μετά από τόσα χρόνια στη δουλειά, θεωρώ πως τίποτε δεν είναι συμπτωματικό. Απλά η ΑΕΚ πρέπει να έχει το νου της, για το ματς στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Γιατί αν η Ένωση περάσει και από εκεί, μετά από τόσο δύσκολες και απαιτητικές συγκυρίες, κουβεντιάζουμε διαφορετικά, για το πώς μπορεί να πάει φέτος το πρωτάθλημα γενικά. Τουλάχιστον από το πόσο κοντά μπορεί να μείνει η Ένωση στην κορυφή. Σε ένα πρωτάθλημα που λόγω της περίστασης, τα ματς πάνε οριακά, ακόμα και των θεωρητικά καλύτερων με τους χειρότερους και η παραμικρή αβλεψία στη διαιτησία, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Κι είναι άλλες περιπτώσεις που με το VAR, λύνονται, αλλά και άλλες, που δεν έχουν γιατρειά…

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ μπήκε υπνωτισμένη. Σε μια φάση που το λάθος είναι συνολικό, τόσο του Χνιντ που δεν απομακρύνει καλά την μπάλα, όσο και των χαφ που έλειπαν από εκεί και κανείς δεν πήγε να πάρει την απόκρουση. Η ομάδα είχε ν’ αντιμετωπίσει για μια ακόμα φορά την κακή βραδιά του Λόπες, αλλά είχε ευτυχώς και πάλι τους χαφ της σε σπουδαία μέρα. Ο Σάκχοφ και ο Κρίστιτιτς με τα όποια μειονεκτήματα μπορεί να έχουν, αυτόν τον δύσκολο καιρό, καταθέτουν ψυχή. Μαζί με τον αρχηγό τραβάνε το κάρο από τη λάσπη.

Καλώς ή κακώς η ΑΕΚ σε ματς που τα περισσότερα χρόνια, ακόμα και στην πρωταθληματική χρονιά, θα μπορούσαν να γκελάρουν έχει μείνει όρθια. Με τα γκολ να έχουν έρθει πλέον κατά τα δύο τρίτα από τις μεταγραφές, ως προς την Σούπερ Λίγκα. Δύο γκολ ο Καρίμ, ένα ο Ντεντελτσιάρου, ένα ο Σάκχοφ, ο Λιβάι με τον Ενομπακάρε είχαν σκοράρει με τη Λαμία. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι νεοφερμένοι έστω και σε δόσεις βάζουν την σφραγίδα τους. Επιτρέψτε όμως να καταγράψω πως το σημερινό ματς, ήταν κομβικό από κάθε άποψη και πως με την ενέργεια του ο Ουκρανός, έβαλε τη σφραγίδα του σε ένα διάστημα 35 ημερών που έχει καταθέσει και την ψυχή του.

Αυτά τα γκολ που έχουν λείψει πολύ από την ΑΕΚ, είναι τα προσωπικά. Αυτά που μπήκαν σε πολλές περιπτώσεις τη χρονιά του τίτλου, όπως έκανε ο Αραούχο, ο Λιβάια, ο Λάζαρος. Μέχρι τώρα στην σεζόν της Ένωσης, τέτοια προσωπικά γκολ, είναι του Καρίμ με την Βόλφσμπουργκ, αλλά και του Σάκχοφ απόψε. Σε ένα ματς που πηγαίνει μαθηματικά για γκέλα, ο Ουκρανός κάνει το κάτι παραπάνω. Όχι απλά πατάει περιοχή, αλλά δημιουργεί με την έξοχη ντρίπλα του στον Στάρτζεον και με το τελείωμα του, ένα γκολ που σημαίνει τρίποντο, ένα γκολ που δείχνει πως η ΑΕΚ δεν αστειεύεται φέτος. Ακόμα και με τα χίλια δύο προβλήματα που έχει στην αρχή της κούρσας, με τα λάθη, τις γκέλες, τις παραλείψεις, θα μείνει όρθια και θα παλέψει. Ακόμα και με το πολύ κακό φεγγάρι που έχουν τα δύο βαριά χαρτιά της, η Ένωση φέτος θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της. Κι αυτό είναι το στοιχείο που θέλουν όλη στην κιτρινόμαυρη οικογένεια, να βλέπουν. Την κατάθεση της ψυχής. Μπράβο και στον Μαχαίρα που αν και σε κακή μέρα η ομάδα, ήταν εκείνος που πρώτος θέλησε να πάρει πρωτοβουλίες. Είναι κοντά στο γκολ και σύντομα θα το βάλει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x