Κώστας Μιαούλης

O Λιβάγια επέλεξε ένα άδοξο τέλος, η ΑΕΚ πάει -επιτέλους- παρακάτω

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το οριστικό ναυάγιο στις συζητήσεις της ΑΕΚ με τον Λιβάγια και για την επόμενη μέρα που σηματοδοτείται από αυτήν την αποχώρηση.

Πρώτα απ’ όλα ξεκινώ το κείμενο με κάτι που θέλω να ξεκαθαρίσω. Σε καμία περίπτωση, η αποχώρηση του Λιβάγια, δεν πρέπει να διχάσει τον κόσμο και να τον βάλει στα χαρακώματα. Στην προκειμένη περίπτωση, τα δεδομένα είναι γνωστά εδώ και καιρό και δεν υπάρχουν κάποιες κρυμμένες πτυχές. Η ΑΕΚ είχε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση, ο Κροάτης το έφτασε στο τέλος Ιανουαρίου για να απαντήσει και οι δύο πλευρές δεν θα συνεχίσουν μαζί από το καλοκαίρι και μετά.

Παρά το γεγονός πως η θέση μου είναι ξεκάθαρη για τον Κροάτη και το αν μπορεί να συνυπάρξει με τον Μάνταλο, είναι γεγονός πως από το επεισόδιο με την Βίντι, θεωρώ ξεκάθαρα την πορεία του στην Ένωση, φθίνουσα. Πέρα από την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του και το πόσο πολύτιμος ή καταστροφικός μπορεί να γίνει για την ομάδα και αυτό το αντιληφθήκαμε σε αυτή την πορεία των 3.5 ετών ως τώρα, είναι και ένας παίκτης που σίγουρα ήθελε ειδική μεταχείριση. Κάτι που σε μια ομάδα που επιθυμεί τώρα να αναπτυχθεί, είναι πολύ δύσκολο, από τη στιγμή που και ο ίδιος, αρνήθηκε κατά καιρούς να παίξει σε θέσεις που σίγουρα θα τον διευκόλυναν.

Κάπου εδώ θυμίζω την συζήτηση με τον Καρντόζο και την άρνηση του να παίξει φορ. Υπενθυμίζω επίσης το γεγονός πως συμβιβάστηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ατζέντη του, πως μπορεί και αριστερά. Το σφάλμα σε μεγάλο μέρος της θητείας του στην ΑΕΚ, ήταν της αγωνιστικής πολιτικής που είχαν οι προπονητές της ομάδας και πιθανώς και το ίδιο το κλαμπ, να παίζουν και οι δύο. Η θέση του Μάρκο, είναι ξεκάθαρα πίσω από το φορ.

Ο Λιβάια της πρώτης χρονιάς, από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και μετά ειδικά, έγινε κομβικός για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτό συνέβη κυρίως μετά τον τραυματισμό του Πέτρου Μάνταλου και με την τρομερή χημεία που ανέπτυξαν μαζί με τον Σέρχιο Αραούχο. Εκεί είναι και το κλειδί, του γιατί ο Λιβάγια ήταν τόσο καλός την πρώτη σεζόν στην ΑΕΚ, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε αγωνιστικά και όχι σε αριθμούς να φτάσει ξανά σε εκείνα τα επίπεδα. Ο Λιβάγια έπαιξε φορ, αφού ο Πόνσε δεν ήταν ακόμα έτοιμος στα ματς που έδωσε η Ένωση για να περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ο καυγάς του μετά το τέλος του ματς με τη Βίντι, αποτέλεσε και το γεγονός που καθόρισε τα πάντα. Από τότε ο Λιβάια ποτέ δεν ήταν ο ίδιος και άρχισε και όλη αυτή η περιπέτεια με τη θέση, που στην πραγματικότητα, είχε να κάνει με την συνύπαρξη του με τον Μάνταλο.

Ο Κροάτης πήγε αριστερά πέρσι για να χωρέσει και ίσως αυτό σε μια λειψή ΑΕΚ από εξτρέμ να είχε μια λογική. Τώρα όμως με Λιβάι Γκαρσία, Τάνκοβιτς, τον Μαχαίρα να προοδεύει, αλλά και τον Αλμπάνη, αποτελεί παραλογισμό το να πρέπει να μπει ο Κροάτης εκεί. Επίσης η παρουσία του Ολιβέιρα, σε γενικές γραμμές, πλην εκλάμψεων δεν βοήθησε να παίξει σε μια από τις δύο θέσεις που θα μπορούσε να αποδώσει. Γιατί ο Κροάτης, ξεκάθαρα μπορεί είτε πίσω από τον επιθετικό, είτε σέντερ-φορ. Οποιαδήποτε παρουσία του στην άκρη, ήταν στο γενικό πρόσημο, ζημιογόνα για την ΑΕΚ.

Δεν μπορεί να ρίξει ευθύνες κάποιος στην ΠΑΕ, πλην του φινάλε, γιατί σε έναν σύλλογο, που ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο άρρηκτα δεμένος με τους ποδοσφαιριστές, ο Λιβάγια θα έπρεπε να προπονείται μόνος του μέχρι να φύγει σε δύο περιπτώσεις. Μια μετά τον αγώνα με την Βίντι και την δεύτερη μετά την ακραία προκλητική συμπεριφορά του στον αγώνα με την Μπράγκα. Άρα το μόνο κομμάτι που απομένει είναι αυτό του τελευταίου κομματιού. Ο Λιβάγια στην πραγματικότητα, όφειλε να έχει αποχωρήσει μετά τον χαμένο τελικό, που αποτέλεσε το επιστέγασμα, μιας σειρά χαμένων κρίσιμων αγώνων. Μην ξεχνάμε πως ο Κροάτης αποτελεί βασικό στέλεχος, των μόλις τριών νικηφόρων ντέρμπι στα τελευταία 26 από την σεζόν 2018-2019 και μετά. Ο Λιβάγια έδωσε μια και γκρέμισε την καριέρα του, όταν έκανε ότι έκανε, στον αγώνα με την Βίντι και η ΑΕΚ, καταδικάστηκε να μην πάρει ποτέ χρήματα απ’ αυτόν.Η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ δεν είδε σοβαρά την προοπτική να τον ανανεώσει τουλάχιστον πριν το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσει να τον πουλήσει, η ιστορία με την Σπαλ δεν είναι τόσο ξεκάθαρη γιατί δεν προχώρησε ποτέ ( αν δεν ήθελε η ΑΕΚ πιο πολύ ή ο παίκτης).

Επίσης κάτι που απασχολεί αυτή τη στιγμή πολύ κόσμο, είναι αν ο Λιβάγια, θα μπορούσε να πιάσει λιμάνι. Ποδοσφαιρικά, με τον τωρινό προπονητή του Ολυμπιακού το βλέπω δύσκολο, εκτός αν ο Ολυμπιακός τον χρησιμοποιούσε σαν φορ. Σαν δεύτερο επιθετικό, επίσης θεωρώ πως θα ήταν πολύ extreme για την λογική του τωρινού προπονητή του Ολυμπιακού. Σαν κίνηση εντυπωσιασμού ίσως γίνει, αλλά αυτό δεν είναι που πρέπει να απασχολεί τώρα την Ένωση.

Στο τέλος της ημέρας, θεωρώ πως αυτή η αποχώρηση, μπορεί να επαναφέρει στην ΑΕΚ, την ποδοσφαιρική λογική. Αρκεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ν’ αποφασίσει τα λεφτά που θα έδινε στον Λιβάγια, να τα δώσει σε έναν καλό μεσοεπιθετικό και πλέον ο Μάνταλος να έρχεται από τον πάγκο και τα λεφτά που θα έδινε στον Σωκράτη, να τα δώσει για έναν πραγματικά καλό και με περγαμηνές, αλλά και νέα ηλικία στόπερ. Η ΑΕΚ θέλοντας και μη πλέον θα αλλάξει σελίδα.

Για τον ίδιο τον Λιβάγια, θα καταγράψω πως σε ποδοσφαιρικές ικανότητες, είναι από τους καλύτερους που έχουν παίξει στην ΑΕΚ, αλλά και γενικά στο πρωτάθλημα μας. Ο κακός του εαυτός και δικές του λάθος επιλογές, αλλά και της διοίκησης που δεν κατάλαβε εγκαίρως πως Μάνταλος και Λιβάγια δεν χωρούν στην ίδια ομάδα, σίγουρα δεν διευκόλυνε. Πάνω απ’ όλα όμως, η απουσία του στο επίπεδο που του άξιζε και αναφέρομαι στο εξωτερικό, αποτελεί δική του προσωπική ευθύνη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x