Κώστας Μιαούλης

Ο ρόλος του πάγκου, η αιτία της αργοπορίας και ο αθόρυβος

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει στο sport-fm.gr για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ και πώς αυτήν τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα για αυτούς.

Η ΑΕΚ έκανε καθ' ομολογίαν ακόμα και των πιο φανατικών της οπαδών ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της. Τι απαιτεί, όμως, ο πρωταθλητισμός; Ακόμα και στην κακή σου μέρα, να πάρεις το «τρίποντο» σε ματς, που δεν έχεις τόσο ξεκάθαρη εικόνα ανωτερότητας, μπορεί να είσαι και κατώτερος των περιστάσεων.

Η Ένωση νίκησε πρώτα τον κακό της εαυτό και μετά τον Ιωνικό, έκανε ανατροπή, πράγμα, που ποτέ δεν είχε πετύχει φέτος. Το κατόρθωσε, γιατί στον πάγκο είχε σήμερα Φερνάντες, Τσούμπερ, Μάνταλο ακόμα και τον Γκατσίνοβιτς, που επέστρεψε σε χρόνο ρεκόρ. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο προπονητής της έχει εργαλεία στα χέρια του για να αντιστρέψει μια κατάσταση ακόμα και με τρόπο, που δεν είναι ο πλέον συνηθισμένος, αλλά ο τρόπος, που αιτιολογεί την επιλογή να βγάλει τον Φαν Βέερτ, είναι σωστός. Δηλαδή, θέλει χαφ να πατάνε περιοχή και όχι ένα φορ, αφού ο τρόπος να ταϊστεί αυτός, όταν ο αντίπαλος είναι οχυρωμένος, είναι οι σέντρες. Άρα η κίνησή του ήταν πανέξυπνη και είναι αυτό που λέμε πολλές φορές πως πράττουν λάθος πολλοί προπονητές. Δεν βάζεις φορ άμα θες να πιέσεις, αλλά περισσότερα χαφ.



Πάμε στον Παναθηναϊκό τώρα, που όποιος πιστεύει εδώ και έναν μήνα πως δεν έχει πρόβλημα, ζει σε παράλληλο σύμπαν. Ο Παναθηναϊκός περιορίζεται σε λύσεις, γιατί ο Γιοβάνοβιτς αργεί να επιλέξει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Γνωρίζοντας και ορισμένα πράγματα από τις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους με τον Σέρβο, δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Όμως, ήταν δεδομένο πως με το ρόστερ τόσο καταπονημένο και χτυπημένο και από ιούς και με τον Βέρμπιτς, κυρίως, να προσφέρει πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα, το πρόβλημα μεγεθύνεται, παρότι αρχικά φάνηκε να καλύπτεται το κενό του Αϊτόρ ή για να είμαι ακριβής, να μπαλώνεται.

Ο Παναθηναϊκός για εμένα πέρα από τον εξτρέμ, θα ήθελε και κάτι ακόμα στην επίθεση. Πέρα από τη φθορά, έχει αλλοιωθεί η συνοχή των «πράσινων» και αυτό θα συμβαίνει, όσο θα μπαίνουν νέα πρόσωπα, αναπόφευκτα. Όταν το ματς θα άνοιγε σε τέμπο, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βρίσκονταν πολύ εκτεθειμένοι και αυτό συνέβη με τον ΠΑΟΚ. Ήταν αυτό ακριβώς, που περιόρισαν με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, αλλά από το ματς δεν πήραν κάτι. Όλα τα ματς οι πρωτοπόροι τα πήγαιναν σε χαμηλό τέμπο, αλλά μια ομάδα αν ανοίξει λίγο, με τις απώλειες, που έχουν τη δεδομένη στιγμή, δεν μπορούν να ακολουθήσουν και φαίνεται.

Κλείνω με τον ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να παίζει όλο και πιο ουσιαστικό ποδόσφαιρο. Ευκαιρίες ξεκάθαρες για γκολ, πολλές επιλογές στην επίθεση, διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης στην ανάπτυξη. Τόσο από τον άξονα όσο και από τα άκρα, οι Θεσσαλονικείς αυτήν τη στιγμή μοιάζουν τόσο γεμάτοι και σίγουρα τα πέντε γκολ σε δύο παιχνίδια, τους δίνουν τεράστια αυτοπεποίθηση. Όταν θα επιστρέψουν και κάμποσοι από αυτούς που του λείπουν αυτήν τη στιγμή, τότε θα γίνουν πολύ πιο απειλητικοί και επικίνδυνοι. Στην περίπτωση του Λουτσέσκου, όσο αυτό το γκρουπ παικτών, με κατάλληλες ενέσεις ποιότητας, παίρνει χρόνο μαζί, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο και έτοιμο για όλα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x