Κώστας Μιαούλης

Αξιοπρεπέστατη τακτικά, παρά την ήττα και με μεγάλο κέρδος τον Άλεφ η ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει στο sport-fm.gr για την ήττα από την Μπάγερν, για την εμφάνιση σε αξιοπρεπή επίπεδα και με ένα πέναλτι πολύ τραβηγμένο από τον Σλοβένο ρέφερι.

Για να είμαι ειλικρινής, μετά το ματς του Σαββάτου, φοβόμουν χειρότερες παρενέργειες. Θέλω για να μη νομίσει κανείς πως αποφεύγω να σχολιάσω τα αρνητικά, πως η εικόνα της ενέργειας του Τσόσιτς στον Χουλτ ήταν πολύ άσχημη και δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Δεν μπορώ να χωρέσω στο μυαλό μου τέτοιες συμπεριφορές ανάμεσα σε συμπαίκτες και σαφώς βγάζουν μια αρνητική εικόνα για όλη την ομάδα. Η ήττα που αναμενόταν ήρθε, όχι ακριβώς με τον τρόπο που οι πολλοί περίμεναν. Ένα πολύ τραβηγμένο πέναλτι, έκανε τη ζωή των αγχωμένων Γερμανών πιο εύκολη, σε ένα ματς που τακτικά θεωρώ πως η Ένωση ήταν πιο συμπαγής και αποτελεσματική από ποτέ.

Η πρωταθλήτρια Ελλάδος ακόμα δεν έχει βαθμό και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί. Μπορεί να μην περίμενε κάποιος να πάρει έστω έναν με την Μπάγερν, αλλά η εμφάνιση της στην «Αλιάνζ Αρίνα» ίσως άξιζε κάτι. Βέβαια με διαιτησίες σαν του Σλοβένου, δεν τα φέρνουν πέρα άλλες ομάδες, αφού ο άνθρωπος δεν έβγαλε ούτε κίτρινη σε ξεκάθαρες φάσεις για την ΑΕΚ.

Όμως η ομάδα έπρεπε να ζήσει και με αυτή την εχθρική διαιτησία. Αυτό το 3-5-2 είναι μια συνταγή δοκιμασμένη που σου επιτρέπει τουλάχιστον ακόμα και σε ημέρες, όπου πραγματικά δοκιμάζονται οι αντοχές σου, να μπορέσεις να φύγεις από το γήπεδο με το κεφάλι ψηλά. Μια τέτοια συγκυρία ήταν αυτή της Τετάρτης.

Σε ατομικό επίπεδο σίγουρα μπορεί να γίνουν κρίσεις. Η ΑΕΚ ξανακέρδισε σήμερα τον καλό Μπάρκα, σε ένα ακόμα παιχνίδι είχε σε εκπληκτική κατάσταση τον Νίκλας Χουλτ. Είχε τον Πόνσε να δίνει τρομερές μάχες με αντιπάλους στόπερ όπως ο Μπόατενγκ και ο Χούμελς. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν καταπληκτικός, έδωσε απίστευτες μάχες και τις περισσότερες της κέρδισε. Η ΑΕΚ για 71 λεπτά στο Μόναχο έκανε τα πάντα για να μείνει όρθια, τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό και σε διάρκεια τηρουμένων των αναλογιών και του αντιπάλου, τολμώ να γράψω πως τα κατάφερε εξαιρετικά.

Το μεγάλο κέρδος σε αυτό το ματς ήταν ο Άλεφ. Ο Βραζιλιάνος έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, ειδικά στο πρώτο μέρος, αλλά και στην επανάληψη, όσο οι δυνάμεις μοιραία έπεφταν στους υπόλοιπους, ο Βραζιλιάνος έδειχνε να βγάζει σωστά την μπάλα μπροστά και να είναι ο μόνος από τη μέση και μπροστά που μπορούσε μέσα στα θηρία να διαχειριστεί τόσο καλά την μπάλα και να τη μοιράζει και σωστά.

Σαφώς και εγώ παραξενεύτηκα με την αλλαγή του Βραζιλιάνου. Στο χρονικό σημείο αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω αν συνέτρεχε κάποιος λόγος για την αντικατάσταση του από ιατρικής άποψης. Για μένα αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η έξοδος του ήταν σφάλμα, αλλά εμείς μπορούμε εύκολα να το κρίνουμε ως τέτοιο.

Θεωρώ πως ο Άλεφ μπορεί να δώσει οξυγόνο και μια πιο δημιουργική δυναμική στο κέντρο της Ένωσης. Έχει ακόμα την αδυναμία της μη καλής γνώσης όταν πρόκειται να καλύψει τον χώρο ευθύνης του, αλλά αυτό είναι κάτι που διορθώνεται μόνο μέσα από τα παιχνίδια. Στο ματς του Μονάχου, ο 23χρονος ανταποκρίθηκε πολύ καλά και σε αυτό το κομμάτι, που ακόμα έχει αδυναμίες.

Η ΑΕΚ συμπερασματικά έκανε ένα πολύ καλό ματς στο Μόναχο από άποψη τακτικής. Είχε τη στιγμή της με τον Λαμπρόπουλο που αν άνοιγε το σκορ απέναντι σε μια τόσο αγχωμένη Μπάγερν, το ματς θα μπορούσε να έχει άλλη τροπή. Όπως και αν δεν δινόταν το αυστηρό και τραβηγμένο πέναλτι. Η Ένωση πρέπει να κρατήσει σαν οδηγό αυτό το ματς και να μπορέσει να χτίσει πάνω σε αυτή την εμπειρία. Τόσο για τα επόμενα δύο ματς που της απομένουν, αλλά και για το πρωτάθλημα. Ήταν μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση από την ΑΕΚ με μεγάλη τακτική προσήλωση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x