Κώστας Μιαούλης

Αν νικήσει η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ, αλλάζουν τα δεδομένα της κούρσας του τίτλου

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, για την «αύρα» υπέρ της Ένωσης πριν από αυτό το ντέρμπι και για το ενδεχόμενο νίκης της, που θα αλλάξει τα δεδομένα της κούρσας του τίτλου.

Για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία τρία χρόνια, σε ματς με τον ΠΑΟΚ, η αύρα είναι θετική για την ΑΕΚ και το αντίστροφο για τον Δικέφαλο του Βορρά.

Αυτό φυσικά μπορεί να λέει πολλά, αλλά ίσως να μην λέει και τίποτα για το πώς θα κυλήσει το ντέρμπι των Δικεφάλων την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

Επιτρέψτε μου να καταγράψω ωστόσο ορισμένα σημεία που προφανώς υποδεικνύουν μια προδιάθεση και έχουν να κάνουν καθαρά με το κομμάτι του πώς προετοιμάζεται η κάθε ομάδα για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Επιπλέον θα πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη το ποια –δύσκολη – διαδρομή πέρασε η ΑΕΚ από την έναρξη της χρονιάς και την πέρασε, μετρώντας τέσσερις σερί νίκες, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που πέρα από την αποτυχία της Ευρώπης, με τον νέο προπονητή προβληματίζει αμυντικά, έχει θέματα να λύσει και προέρχεται από ένα ντέρμπι που έδειξε πως μόνο αλώβητος δεν μοιάζει.

Ο ΠΑΟΚ και ειδικά ο προπονητής του αυτή τη στιγμή, πέρα από τις σημαντικές απώλειες, των Πέλκα και Μάτος, έχει ν’ αντιμετωπίσει και ένα πρόβλημα ακόμα. Δεν είναι εύκολο σε ένα ντέρμπι και μάλιστα τέτοιας ειδικής βαρύτητας να προχωρήσεις σε αλλαγές τέτοιες που θα έχουν τεράστιο ρίσκο.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή κάτω από τα δοκάρια είναι δεδομένο, αλλά πόσο εύκολο είναι ν’ αλλάξεις τερματοφύλακα σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Πόσο εύκολο είναι να παίξει κάποιο πρόσωπο τον ρόλο του Πέλκα πίσω από τον Άκπομ με την ίδια αποτελεσματικότητα; Πώς μπορεί να βρεθεί λύση στις εύκολες φάσεις που δέχεται ο ΠΑΟΚ και δεν αφορούν μόνον το κεντρικό του αμυντικό δίδυμο, αλλά την συνολική λειτουργία της ομάδας, ενόψει ενός ντέρμπι;

Επιπλέον από το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ διαβάζουμε πως οι άνθρωποι του τεχνικού τιμ είναι και εξαιρετικά απασχολημένοι με το πώς η δική τους ομάδα μπορεί να σταματήσει τα ατού της ΑΕΚ και κυρίως τον Λιβάια. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που το παρατηρούσαμε από την αντίθετη πλευρά, ειδικά πριν από τους δύο τελευταίους τελικούς και σίγουρα στον ΠΑΟΚ, δεν έχουν την ίδια αυτοπεποίθηση.

Στην ΑΕΚ φυσικά και δεν ταιριάζει η αλαζονεία, ούτε μπορεί ν’ αψηφήσει τον αντίπαλο, σε καμία περίπτωση. Όμως η δίψα του κόσμου για νίκη στον συγκεκριμένο αγώνα, για όλους τους λόγους που νομίζω πως μπορεί να κατανοήσουν οι πάντες, μπορεί και θ’ αποτελέσει έξτρα ώθηση. Όπως επιπλέον κίνητρο είναι και το γεγονός πως πέρσι η ΑΕΚ δεν ήταν αυτή που είχαμε συνηθίσει στα ντέρμπι την χρονιά του τίτλου, αλλά και όλα τα χρόνια πιο πίσω από τα μισά της σεζόν που επέστρεψε στην Σούπερ Λιγκ.

Η Ένωση σε κάθε περίπτωση με νίκη, όχι απλά θα συμπληρώσει ένα εξαιρετικό καρέ κερδισμένων αγώνων μετά το σοκ της πρεμιέρας, αλλά θα βάλει σε μεγάλη κρίση τον έναν εκ των δύο άλλων διεκδικητών και εν ενεργεία πρωταθλητή. Θα του καταφέρει το πρώτο χτύπημα μετά από 574 ημέρες και αυτό το γεγονός από μόνο του μπορεί να αποτελέσει μια ψυχολογική εκτόξευση για τους «κιτρινόμαυρους» που θα κάνουν ακόμα πιο βαθιά την κρίση στον ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ έχει πολλά να κερδίσει σε αυτό το ματς. Ειδικά αν μια επικράτηση έρθει με εμφατικό τρόπο, τότε πραγματικά θα μπούμε σε μια άλλη διαδικασία εκτίμησης του πρωταθλήματος, ως προς την τελική του έκβαση, έστω και αν αυτό το ντέρμπι διεξάγεται νωρίς, για να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα δεδομένα.

ΥΓ: Λίγες φορές πιστεύω πως στην πορεία των ετών το ΟΑΚΑ, μπόρεσε να γίνει πραγματικά μια ζεστή έδρα. Θεωρώ πως σε αυτό το ματς, ίσως το Ολυμπιακό Στάδιο να είναι θερμότερο σαν έδρα από ποτέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x