Κώστας Μιαούλης

Σοβαρές οι πιθανότητες να λείπει «μεγάλος» από τα φετινά play-off!

Με αφορμή το νέο διπλό του ΠΑΣ, την εικόνα αποσύνθεσης, που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό να αναζητά σταθερές, τίποτα δεν είναι απίθανο σε ό,τι αφορά την 6άδα. Γράφει ο Κώστας Μιαούλης.

Μία αγωνιστική πριν ο πρώτος γύρος ρίξει αυλαία, αυτή τολμώ να γράψω πως ήταν μια αγωνιστική επιβεβαίωσης για τα όσα έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα στις δώδεκα πρώτες στροφές της Super League.

O Ολυμπιακός είναι το ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο με πέντε νίκες στην επαρχία και έχει βάλει πλώρη για το 47ο πρωτάθλημα. Παρά το γεγονός πως δεν ξεκίνησε καλά, όσο περνάει ο καιρός πείθει για τη διαφορά που έχει έναντι των άλλων. Η ΑΕΚ είναι εκείνη που έκανε σπουδαίες μεταγραφές το καλοκαίρι, αλλά είχε μια ανεπιτυχή συνεργασία με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Εκ του αποτελέσματος η επιλογή του Αργύρη Γιαννίκη για τον πάγκο της, αυτήν τη στιγμή, με τα όσα έχουμε δει ως τώρα κρίνεται επιτυχημένη. Γιατί πολύ απλά είναι η μόνη που έχει μια λογική απόσταση από τον Ολυμπιακό, όχι κοντινή, αλλά τουλάχιστον αξιοπρεπή.

Φυσικά έχει και εκείνη τα θέματά της, κυρίως με τον χώρο του κέντρου. Όλα τα στραβά, είτε επιθετικά, είτε κυρίως αμυντικά ξεκινάνε από αυτό το σημείο του γηπέδου. Η αλήθεια είναι πως και οι επιλογές είναι περιορισμένες, αλλά και οι ποδοσφαιριστές που υπάρχουν, ούτε μεγάλες δυνατότητες έχουν στη δημιουργία, ούτε στην κατοχή της μπάλας. Βάλτε στην εξίσωση και το γεγονός πως, παρά τη σημαντική βελτίωση που υπάρχει, ακόμα η απόδοση της μέσα στο 90λεπτο έχει σοβαρές διακυμάνσεις. Όπως και να έχει, πάντως, και για αυτήν, όχι η παρουσία απλά στην εξάδα, αλλά η δεύτερη θέση, μοιάζει σχεδόν καπαρωμένη.

Ο ΠΑΟΚ αυτήν τη στιγμή μοιάζει να βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα απ' όλο το Big-4. Aυτό συμβαίνει τόσο για αγωνιστικούς, όσο κυρίως κατά την ταπεινή μου άποψη, για εξωαγωνιστικούς λόγους. Όλες οι αρμοδιότητες έχουν πέσει πάνω στον Λουτσέσκου, που ήθελε και τα έπαθε, γιατί έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Μιλάμε για τον άνθρωπο που το 2019, οδήγησε τους Θεσσαλονικείς στο μοναδικό νταμπλ της ιστορίας τους. Άρα ο δικός του λόγος έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από το να έκανε τέτοιες προγραμματικές εξαγγελίες, ένας προπονητής που θα ερχόταν στον «δικέφαλο του Βορρά».



Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι δύσκολο το να κάνει μεταγραφές ο ΠΑΟΚ, αν το αποφασίσει το αφεντικό του. Αλλά να βρεθούν οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν την ομάδα γύρω-γύρω. Αυτοί που θα αποφασίσουν αν ο χ ή ο ψ παίκτης μπορεί για παράδειγμα να έρθει σε μια ομάδα, που έχει πλέον πολλούς ποδοσφαιριστές, που περισσότερο δημιουργούν θέμα αγωνιστικά, παρά τον βοηθούν. Άρα πριν έρθουν κάποιοι τον χειμώνα, θα πρέπει να φύγουν κάποιοι άλλοι, που πιθανώς θεωρούν ότι θα εισπράττουν αιώνια δόξα, γιατί αποτέλεσαν σημαντικά στελέχη για την επιτυχημένη τετραετία των «ασπρόμαυρων».

Ο Παναθηναϊκός έχει άλλου είδους προβλήματα. Είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε προπονητή, να μπορέσει να δημιουργήσει μια ομάδα, που να μπορεί να ταυτιστεί με το βάρος της φανέλας που έχει αυτή η ομάδα. Μπορεί σαν μονάδες, ο Παναθηναϊκός να έχει καλούς παίκτες. Ωστόσο η κομβική έλλειψη δύο παικτών από το ρόστερ του, των Σένκεφελντ και φυσικά του Κουρμπέλη τον έχουν φέρει σε δυσμενή θέση. Όμως κυρίως αυτό που πλήττει τον Παναθηναϊκό, αφορά τη νοοτροπία της ομάδας. Είναι εξαιρετικά δυσμενής αποστολή, να προσπαθείς από την αρχή να περάσεις μια μενταλιτέ πρωταθλητισμού σε μια ομάδα που κακοποιήθηκε και από προπονητές που πέρασαν, κυρίως ξένους τα τελευταία χρόνια και που θα μπορέσει να περάσει στους παίκτες πνευματικά και αγωνιστικά πως πρέπει να γίνει πρωταθλητισμός.



Ο Άρης έπιασε τον Παναθηναϊκό στους 17, κάτι που σημαίνει πως, καθαρά αγωνιστικά, σε συγκομιδή βαθμών είναι 3ος. Ναι, δέχτηκε την πεντάρα, που ήταν πλήγμα για το γόητρό του από τον ΠΑΣ, αλλά οι βαθμοί που έχει δεν θα άλλαζαν, ακόμα και αν έχανε με 1-0 από την ίδια ομάδα. Οι «κίτρινοι» πήραν το μάθημά τους και αυτό αποδείχτηκε τόσο με τη νίκη στην Τούμπα, όσο και στο ματς με την Τρίπολη που ήταν δύσκολο. Πάντα υπάρχει και η υπόθεση στο CAS σε εκκρεμότητα, για την επιστροφή των βαθμών. Αυτό μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση είναι κάτι που δεν πρέπει να λησμονούμε. Πάντως, αυτήν τη στιγμή, έπιασε πάλι μομέντουμ και έδειξε να ξεπερνά την μπόρα της ήττας από τον ΠΑΣ.

Οι Γιαννιώτες δείχνουν αποφασιστικοί και έτοιμοι όσο ποτέ να είναι όχι απλά στην πρώτη εξάδα, αλλά πιο ψηλά. Με τις μεγάλες νίκες απέναντι στους δύο της Θεσσαλονίκης εκτός έδρας αλλά και τη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, ακόμα και το σημερινό διπλό απέναντι στη Λαμία. Μιλάμε πλέον για 12η αγωνιστική, σχεδόν το μέσον του πρωταθλήματος, για να μπορείς να ισχυριστείς πως πρόκειται για κάτι συγκυριακό. Γιατί στην εξίσωση πρέπει να βάλει κανείς, πως μιλάμε για την ομάδα με την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, ακόμα και από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Μοιάζει πειστικός στα ματς που πρέπει να πάρει και στο αντίστοιχο χρονικό σημείο με πέρσι, έχει μαζέψει επτά βαθμούς περισσότερους. Από κοντά και ο ΟΦΗ που με το Νιόπλια παίζει καλό ποδόσφαιρο και όσο περνάει ο καιρός και παρά την ήττα από τον Ολυμπιακό, μοιάζει ικανός να διεκδικήσει την είσοδο στην πρώτη εξάδα.

Αυτήν τη στιγμή πόσο πιθανό είναι ένα από τα brand name του πρωταθλήματος να παίξει στα πλέι-άουτ; Θεωρώ πως με βάση την εικόνα, ένα είναι πολύ πιθανό να μείνει, χωρίς να απέκλεια το ενδεχόμενο -ακραίο μεν, υπαρκτό δε- αυτό να συμβεί με δύο ομάδες, έξω από την διαδικασία των play-off. Και αυτό αποτελεί στοιχείο, που μπορεί να δώσει τεράστιο ενδιαφέρον, ως το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x