Κώστας Μιαούλης

Ντέρμπι αιωνίων με πολλούς δυνατούς γρίφους

Ο Ολυμπιακός, έστω και λαβωμένος, αποτελεί θεωρητικά το φαβορί, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό, που αναζητά ακόμα ταυτότητα, μετά από διακοπή, άρα δυσκολεύει και η πρόγνωση. Γράφει ο Κώστας Μιαούλης.

Ένα από τα πλέον παράξενα ντέρμπι της τελευταίας δεκαετίας, αναμένουμε το απόγευμα του Σαββάτου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Σύμφωνοι, δεν θα είναι πρωτόγνωρο το γεγονός πως οι δύο ομάδες, θα παίξουν μπροστά σε άδειες εξέδρες στο Φάληρο, άλλωστε αυτό αποτελεί σχεδόν μόνιμο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο ομάδες σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση, αλλά ο κορωνοϊος και η ατυχία τα έφερε έτσι που οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ακόμα και για το δικό τους βάθος του ρόστερ, βαριές απώλειες και από την άλλη ο Παναθηναϊκός που πασχίζει να βρει ορισμένες σταθερές στο παιχνίδι του και να μπορέσει ν’ αυξήσει σημαντικά, τα διαστήματα που μπορεί να παίξει κανονικό ποδόσφαιρο.

Αν το πάρουμε και πιο αναλυτικά, το να κάνεις προγνωστικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι, φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Γιατί σίγουρα οι «ερυθρόλευκοι» και φέτος μοιάζουν σαν φαβορί, αλλά για την ώρα δεν έχουν πείσει πως είναι τόσο άτρωτοι, ώστε να μοιάζουν αδιαφιλονίκητο για την κατάκτηση του τίτλου, τουλάχιστον με τα όσα έχουν δείξει μέχρι τώρα, έστω και αν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, επίσης ψάχνουν τον βηματισμό τους.

Πολύ πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα στο ντέρμπι του Σαββάτου για τους «ερυθρόλευκους» από τη στιγμή που οι λύσεις στην άμυνα, θα είναι μετρημένες. Στη διάθεση του Πορτογάλου τεχνικού θα βρίσκονται μόνον τέσσερις συν ένας στον πάγκο αμυντικοί.

Άρα το πράγμα, γίνεται ακόμα πιο σφικτό για τον Πέδρο Μαρτίνς. Μεγάλο βάρος θα πέσει στην τριάδα του κέντρου, για τους Καμαρά, Μπουχαλάκη και Εμβιλά, ενώ μπροστά ο Μασούρας με τον Φορτούνη θα πρέπει να παίζουν εναλλάξ τους ρόλους του φορ και του αριστερού πλάγιου επιθετικού. Γνωρίζοντας το πόσο μεγάλη διαφορά κάνουν στο επιθετικό κομμάτι ο Ελ Αραμπί και ο Χασάν και στο δημιουργικό ο Βαλμπουένα, ειδικά στις στημένες φάσεις. Ας μην ξεχνάμε πως ο Φορτούνης έχει πάνω του και δύο επίπονα παιχνίδια, με την Εθνική, όπου ειδικά στο τελευταίο έπαιξε στα κόκκινα με την Σλοβενία.

Από την άλλη μεριά έχεις έναν Παναθηναϊκό που ακόμα ψάχνεται. Το «τριφύλλι» ψάχνει μια μεγάλη στιγμή για να πιστέψει στον εαυτό του σαν ομάδα. Τα παιχνίδια που έδωσε μέχρι τώρα είναι από εκείνα που δεν τον βόλευαν σαν αναμετρήσεις με κάθε τρόπο. Πρώτα γιατί επρόκειτο για μια εντελώς ανομοιογενή ομάδα που έπρεπε να δώσει ματς τα οποία για τον πολύ κόσμο έπρεπε να πάρει. Χωρίς να έχει τον καθαρό οργανωτή του, εκείνον που θα έπρεπε να πάρει το ρόλο του μαέστρου για να κατευθύνει όχι μόνον στο γήπεδο, αλλά και ψυχολογικά, γιατί είναι ίσως εκείνος που πρόλαβε κάτι από έναν κανονικό Παναθηναϊκό.

Για το «τριφύλλι» ένα ματς στο αυριανό, όπου θα είναι το μεγάλο αουτσάιντερ, έστω και αν αυτό ουσιαστικά δεν ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν τόσες πολλές απουσίες, θα είναι πιο βολικό. Ένα ματς στο οποίο οι «πράσινοι» δεν θα έχουν το πρέπει μετά από τόσα παιχνίδια, όπου έπρεπε να αποδεικνύουν πράγματα και είναι κάτι που δεν τους βγήκε. Σε αυτό το παιχνίδι θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία, να μην είναι φορτωμένοι με το άγχος του «πρέπει» στο παιχνίδι τους και αυτό θα τους καταστήσει ίσως πιο επικίνδυνους.

Επιπλέον και στον σχηματισμό, τα πράγματα πρόλαβε να τα δουλέψει πολύ καλύτερα και θα είναι πολύ πιο έτοιμος αυτή την φορά για να μπορέσει να προκαλέσει ζημιά. Σε αυτή την φάση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, αυτό πιθανώς να είναι πιο εύκολο, από το να δημιουργήσει και να διασπάσει πολυπρόσωπες άμυνες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x