Κώστας Μιαούλης

Οι προετοιμασμένοι για διαζύγιο, Μανόλο και ΑΕΚ και η έτοιμη επιλογή του Ουζουνίδη

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την ορθή απόφαση της Ένωσης να μην περιμένει άλλο τον Χιμένεθ, που με τις παλινωδίες του τράβηξε το σκοινί και αυτό ήταν απόλυτα λογικό να σπάσει.

Την κατεύθυνση που είχαν πάρει τα πράγματα, την είχατε διαβάσει από το sport-fm.gr από το βράδυ της Πέμπτης, με τη δυσφορία και το τελεσίγραφο που είχε δώσει η ΑΕΚ στον Μανόλο. Για μένα τα πράγματα ήταν 50-50 ακόμα και την ώρα που ο Χιμένεθ φαινόταν να έχει ανανεώσει, όταν έφευγε την περασμένη Παρασκευή, μετά την κουβέντα της Πέμπτης στο κότερο.

Γιατί φαινόταν και αυτό τις δύο μεριές μια κάποια αβεβαιότητα. Κι αν κάτι τέτοιο δεν μπορείς να το επικαλεστείς για την Ένωση με βεβαιότητα αφού του έκανε πρόταση, ο Χιμένεθ από την πλευρά του έκανε ό,τι μπορούσε εδώ και μια εβδομάδα για να οδηγήσει τον Μελισσανίδη να πάρει... ανάποδες.

Κι επειδή δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί συνολικά το ρεπορτάζ να έπεσε τόσο έξω ως προς τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, δεν αποκλείω και οι δύο μεριές να ήξεραν πως στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα διαφωνήσουν και το διαζύγιο θα έρθει από μόνο του. Η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να περιμένει άλλο, ο Μανόλο θα πει πως ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα του. Άλλωστε ο Iσπανός, μιας και σιγά-σιγά βγαίνουν όλα στη φόρα, μιλούσε με την Λας Πάλμας εδώ και τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ Λίτο Χιμένεθ. Δηλαδή ο Μανόλο, μιλούσε με την υποβιβασμένη ισπανική ομάδα, πριν και τον τελικό με τον ΠΑΟΚ.

Ξέρω πως και στο μυαλό του Μελ δεν υπήρχε βεβαιότητα για την ανανέωση του Χιμένεθ. Κι αυτό φανερώνεται και από την πρόταση για μονοετές συμβόλαιο, παρά τα θρυλούμενα πως η ΑΕΚ θα πρότεινε 2ετες στον Ανδαλουσιανό. Τελικά αυτός που χρεώνεται το διαζύγιο είναι ο Χιμένεθ, με τα όσα είπε και δεν είπε (ούτε μια φορά εδώ και μια εβδομάδα, δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα να συνεχίσει στην ΑΕΚ, όπου μίλησε) αφού οδήγησε την ομάδα στα άκρα. Ο Μανόλο άνοιξε την πόρτα στην Λας Πάλμας με την δήλωση που ήρθε στο φως το πρωί, πως αν δεν συνεχίσει στην Ένωση, θα πάει στην ομάδα των Καναρίων Νήσων.

Για μένα καλύτερα που το διαζύγιο ήρθε τώρα, παρά αργότερα. Γιατί παρότι αρκετός κόσμος αντιλαμβανόταν την ατμόσφαιρα, υπήρχαν και εκείνοι που δεν ήθελαν να δουν την αλήθεια κατάματα. Ο Χιμένεθ δεν είχε αρμονικές σχέσεις με πολλά στελέχη από την ΠΑΕ, με συνεχείς παρεμβάσεις του Μελισσανίδη, πρυτάνευε η ψυχραιμία και η λογική στα αποδυτήρια σε κρίσιμες ημέρες φέτος. Κι ασφαλώς όλοι οι επιτελείς του Μελισσανίδη, του έλεγαν συνεχώς το ίδιο πράγμα.
Με τον Μανόλο η ΑΕΚ δεν δούλευε πάνω σε πλάνο για επιθετικό ποδόσφαιρο.

Το μέλημα του Χιμένεθ ήταν πώς θ’ αναχαιτίζουμε τον αντίπαλο, ακόμα και όταν η ΑΕΚ έπαιζε με ομάδα που πάλευε για τη σωτηρία. Ο Μελισσανίδης δεν ήθελε να φανεί αχάριστος και έκανε την κίνηση του να κρατήσει τον Χιμένεθ, με ένα ποσό που για τα ελληνικά δεδομένα είναι εξαιρετικό. Απλά ο Χιμένεθ ήταν φανερό πως ήθελε να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Δεν θα επιχειρήσω αποκαθήλωση, ούτε και θα ρίξω τις ευθύνες όλες στον Χιμένεθ. Απλώς ο Μανόλο, παρότι έκανε πολλές υπερβάσεις, σε πολλά σημεία η διστακτικότητα του και το γεγονός πως δεν πίστεψε στο ρόστερ όσο θα όφειλε ως προπονητής, αποτέλεσαν παράγοντες φρεναρίσματος της ΑΕΚ, έστω και αν πήρε τον τίτλο, σε αρκετές στιγμές. Ο καθένας έχει το ταβάνι του και ο Χιμένεθ, θεωρεί πως αυτό είναι η Λας Πάλμας, όπως όλα δείχνουν, και όχι η πρόκληση να περάσει την ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένας προπονητής που του αρκούσε ο τίτλος και δεν ήθελε να πάει για τις επόμενες προκλήσεις με την ομάδα που έφτιαξε ο ίδιος, δεν άξιζε και δεν έμεινε στην Ένωση. Ο Χιμένεθ και δικαίωμα του ήταν, ψάχνει να εξαργυρώσει τον τίτλο που πήρε με την ΑΕΚ, στην πατρίδα του. Η ΑΕΚ θέλει έναν άνθρωπο να την απελευθερώσει, να την πάει πιο ψηλά σαν ομάδα, να την βελτιώσει και να την καταστήσει πρωταγωνίστρια.

Τώρα για τον επόμενο: O Μαρίνος Ουζουνίδης, που πάντοτε υπήρχε στο μυαλό του Μελισσανίδη. Ακόμα και τις στιγμές που ο Μελισσανίδης φαινόταν πως θ' ανανέωνε με τον Μανόλο, ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, υπήρχε στη σκέψη του ισχυρού άνδρα της Ένωσης. Αυτό είναι άκρως θετικό, γιατί αυτό αποδεικνύει πως ο διοικητής της Ένωσης, είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του, σαν διάδοχη κατάσταση και δεν πήγε στα τυφλά.

Ο Ουζουνίδης είναι μια λύση επίσης που πρέπει να δοκιμαστεί σε υψηλές απαιτήσεις και τέτοιες θα υπάρχουν πλέον στην ΑΕΚ. Από την άλλη θα μου επιτρέψετε να έχω την αισιοδοξία πως θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τουλάχιστον πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο. Ο 50χρονος τεχνικός, είναι ο κατάλληλος για να δώσει συνέχεια στο project μιας ομάδας με πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Κι αυτό έχει την αξία του. Ένα θέμα είναι η σχέση του με τον Νίκο Λυμπερόπουλο, μιας και όταν ο τελευταίος έφυγε από τον Παναθηναϊκό, οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδανικές. Θεωρώ πάντως πως και αυτό το θέμα θα διευθετηθεί.

Για τα δικά μου στάνταρ, η ιδανικότερη επιλογή πιθανότατα θα ήταν ο Μιλόγεβιτς. Ωστόσο πιστεύω πολύ και στον Ουζουνίδη και θεωρώ πως έχει πράγματα να δώσει, ώστε να απελευθερώσει την επιθετική ενέργεια που θα πρέπει να έχει η ΑΕΚ στο επόμενο πρωτάθλημα. Οι προκλήσεις θα είναι περισσότερες, οι άμυνες πιο σφιχτές και σίγουρα ένα μονότονο ποδόσφαιρο, που έχει σαν προτεραιότητα το πώς θ' αμυνθούμε ή πώς θα κλέψουμε ματς, όπως αυτό του Μανόλο, δεν έχει θέση σε μια πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x