Κώστας Μιαούλης

Η ΑΕΚ με νίκη, ρίχνει τον ΠΑΟΚ σε κρίση

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το ντέρμπι Δικεφάλων και καταθέτει την άποψη, πως δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία για κορυφή, αλλά δυνατότητα να βάλει σε περιδίνηση τον αντίπαλο της, αν πάρει το ματς.

Η ΑΕΚ καλείται για πρώτη φορά να παίξει back-to-back παιχνίδι μέσα σε 72 ώρες, δίχως να έχει στη σύνθεση της, τον Πέτρο Μάνταλο. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα ντέρμπι αποδείξεων για την Ένωση. Θα πρέπει για πρώτη φορά ν’ ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ματς, χωρίς τον αρχηγό της, έχοντας απέναντι της έναν άλλο διεκδικητή, όχι τον συνηθισμένο, αλλά μια ομάδα με την οποία θεωρείται πως μπορεί να πάρει κι εκείνη φέτος τα «σκήπτρα» από τον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι πως και ο ΠΑΟΚ ψάχνει γι’ απόδειξη.

Φυσικά αυτό που απασχολεί τον Χιμένεθ, είναι το πώς θα καταφέρει να νικήσει τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και την κόπωση που είναι φυσικό να υπάρχει και πνευματικά και σωματικά, ύστερα από μια μεγάλη προσπάθεια. Η ΑΕΚ έχει το «πρέπει» σε αυτό το ματς, αφού είναι η ευκαιρία της να ξαναπιάσει κορυφή και μετά έχει δεύτερο «κολλητό» ντέρμπι στη Λεωφόρο. Μια νίκη κόντρα στον Δικέφαλο του Βορρά θα εκτοξεύσει την ανεβασμένη ψυχολογία και πάνω απ’ όλα θα δώσει μια πρώτη πειστική απάντηση εντός συνόρων, πως μπορεί να παραμείνει στη διεκδίκηση και μάλιστα σαν βασικό φαβορί και χωρίς τον «Πετράν».

Πλέον οι «κιτρινόμαυροι» στα ντέρμπι είναι μια άλλη ομάδα. Με τον ΠΑΟΚ κατάφερε πέρσι να τον έχει στο 3-2 στα συνολικά πέντε ματς που έδωσαν, έστω και αν κόστισε και με τον τρόπο που ήρθε η απώλεια του Κυπέλλου. Κατόπιν η Ένωση πήρε τη διπλή ρεβάνς και θεωρώ πως αυτό το ντέρμπι μπορεί να καθορίσει τις ισορροπίες. Η ΑΕΚ με νίκη περνάει από πάνω, έχοντας βγάλει δυσκολότερο πρόγραμμα από τον ΠΑΟΚ, μιας και επισκέφθηκε πολύ πιο δυνατές θεωρητικά έδρες απ’ αυτόν.

Το μεγάλο της κέρδος σε περίπτωση νίκης όμως, είναι πως θα ρίξει τον αντίπαλο σε μεγάλη εσωστρέφεια και σε έντονη αμφισβήτηση. Μια νέα αποτυχία σε ντέρμπι για τον ΠΑΟΚ και βέβαια αποτυχία να πάρει για 5η φορά φέτος αποτέλεσμα εκτός έδρας αν έχει ηττηθεί, θεωρώ πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην φέρει τριγμούς στον Δικέφαλο του Βορρά. Η ΑΕΚ έστω και αν αυτό μπορεί σε πολλούς να μην είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, τουλάχιστον έχει σημειώσει άλματα στην Ευρώπη φτιάχνοντας την ψυχολογία της. Από την άλλη μεριά, ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερα «πρέπει» να τον συνοδεύουν και φυσικά τα ατού του, αν δεν καταφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ, θα τεθούν σε αμφισβήτηση. Για τον ΠΑΟΚ αυτό το ματς είναι πιο κομβικό απ’ όσο για την ΑΕΚ, έστω και αν αυτό φαίνεται ως έναν βαθμό παράδοξο.

Στο Περιστέρι άξιζε πολύ το πρώτο μέρος και ειδικά ο Ατρόμητος που έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο για ένα μισάωρο, αλλά ο Πανιώνιος στη συνέχεια το ισορρόπησε και οι δύο αντίπαλοι συμβιβάστηκαν με την ισοπαλία προς το φινάλε. Ο Αμρ Ουάρντα στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο ήταν πραγματικά απολαυστικός με τις ντρίπλες και τις επινοήσεις του, αλλά στάθηκε και άτυχος στη φάση του δοκαριού. Απολαυστικοί ήταν και οι –κατά την άποψη της στήλης – δύο από τους τρεις καλύτερους τερματοφύλακες στην κατηγορία, όποτε χρειάστηκε.

Ο Κότνικ πραγματοποίησε δύο ακόμα μεγάλες επεμβάσεις, η μία πραγματικά σε κάνει ν’ απορείς για το πώς είναι δυνατό να εξουδετέρωσε ένα τέτοιο σουτ όπως ήταν αυτό του Ντιγκινί. Ο Γιαννιώτης έκλεισε σωστά τη γωνία του στην καλύτερη ευκαιρία του Πανιωνίου. Άλλη μια επισήμανση που μπορώ να κάνω γι’ αυτό το ματς; Μάντσον δεν υπάρχει στους μεγάλους, ένας σύγχρονος χαφ με πολλές ικανότητες και στο δημιουργικό και στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x