Κώστας Μιαούλης

Η ενεργή συμμετοχή Λιβάγια στην δευτεραθλήτρια κόσμου επιβεβαιώνει το πόσο έχει μεγαλώσει η ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το πόσο εκτοξεύτηκε η ίδια, αλλά και πόσο εκτοξεύτηκαν όσοι είναι μέρος αυτής της απίθανης παρέας μέσα από αυτή την εντυπωσιακή πορεία του τελευταίου έτους.

Ο Μάρκο Λιβάγια, στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της δευτεραθλήτριας κόσμου, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινάει βασικός.

Είναι δύσκολο να έρθει στο μυαλό μου άλλη φορά που κάποιος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα, να είναι βασικός σε μια ομάδα που πήγε τελικό σε Μουντιάλ, μόλις κάποιες δεκάδες ημέρες μετά τη διεξαγωγή του.

Δεν είναι μόνον ο Μάρκο, αλλά και ο Χουλτ που συμμετέχει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και βέβαια οι Έλληνες. Η ΑΕΚ έχει οκτώ ποδοσφαιριστές της αυτή τη στιγμή που βρίσκονται με τις Εθνικές ομάδες. Μια τεράστια υπόθεση που δείχνει πόσο έχει ανέβει ο πήχης για τους ίδιους, αλλά και το επίπεδο για τον σύλλογο.

Ξεκίνησα και ξεχώρισα την περίπτωση του Μάρκο, γιατί αποτελεί ένα μεγάλο όπλο, το πιο βαρύ όνομα αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ, γιατί η δική του περίπτωση θεωρώ πως είναι μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα. Ο Λιβάγια, με τα πολύ πλούσια χαρίσματα που έχει ως ποδοσφαιριστής, δεν είχε καταφέρει ως τώρα να πείσει σταθερά τον τωρινό τεχνικό της Κροατίας, που όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, τον παρακολουθούσε στενά. Όμως ήταν η συνέπεια με την οποία έπαιξε στην ΑΕΚ, που έκανε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία που του άνοιξε την πόρτα για την Εθνική. Του άνοιξε την πόρτα για την 2η ομάδα του πλανήτη και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να το σημειώνουμε.

Ο Λιβάγια λοιπόν αξιοποιεί και τις αποχωρήσεις παλιότερων παικτών από την ομάδα, όμως οι συμπατριώτες του τον καλούν τώρα και θαρρώ πως ο Ντάλιτς θα τον καλούσε έτσι κι αλλιώς. Γιατί ο Μάρκο Λιβάγια που ήταν παικτάρα και όταν τον είχε στην ιδιοκτησία της η Ίντερ, παίζει με συνέπεια, ωρίμασε, μέστωσε και έχει γίνει η κεντρική μορφή στην πρωταθλήτρια Ελλάδος και σε μια ομάδα που μετά από τέσσερις σκληρές μάχες εξασφάλισε το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και τους ομίλους. Θεωρώ πως τα όσα ανέφερε ο Κροάτης ομοσπονδιακός τεχνικός είναι αυτά που κατανοούμε όλοι για τον Μάρκο.

Ο Λιβάγια βέβαια θα πρέπει να αφήνει απ’ έξω και τα όποια ξεσπάσματα του. Ωστόσο για την φάση με τον Λάζοβιτς και ο ίδιος δείχνει μετανοημένος, αλλά και η φάση είναι λίγο άδικη γενικά. Για όποιον παρακολουθήσει πάλι τι συνέβη μετά το τέλος του ματς με τη Βίντι, ο πρώτος που προσπαθεί να χτυπήσει είναι ο Σέρβος. Πέρα από κάθε αμφιβολία πάντως η συμμετοχή του Λιβάγια, ως βασικού στην Εθνική Κροατίας, αποτελεί πέρα από προσωπικό επίτευγμα του παίκτη και ένα μεγάλο κατόρθωμα για την ΑΕΚ. Όπως το ίδιο ισχύει και με την επιστροφή του Χουλτ που αγωνίζεται βασικός κόντρα στην Αυστρία.

Η Ένωση έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Κι έχει μεγαλώσει αναδεικνύοντας η ίδια τους ποδοσφαιριστές και όχι παίρνοντας τους, ω ς εν ενεργεία διεθνείς. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα, για την φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τον σύλλογο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν κάποια στιγμή αποφασίσει να σπρώξει χρήματα για να πάρει έναν-δύο πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές, αυτή η φιλοσοφία, θα αλλοιωθεί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x