Κώστας Μιαούλης

Κανένας προπονητής από μόνος του, δεν την ξανακάνει κανονική ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την πεποίθηση του πως οποιοσδήποτε τεχνικός δεν αρκεί από μόνος του για να ξαναεμφανιστεί κανονική ΑΕΚ και για το ματς που έβγαλε όλες τις παθογένειες.

Θεωρώ πως αν κάποιος μετά και από το αποψινό, πιστεύει ακόμα πως αρκεί ένας προπονητής, για να εμφανιστεί ξανά μια κανονική και αξιοπρεπής ομάδα στο γήπεδο που να ονομάζεται ΑΕΚ, είναι βαθιά νυχτωμένος. Για μένα είναι ξεκάθαρο, πως κανένας προπονητής από τον Ουζουνίδη και μετά δεν έχει την κύρια (ούτε καν βαριά) ευθύνη γι’ αυτό που βιώνουμε, σταδιακά και οδυνηρά εδώ και 1.5 χρόνο πλέον, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ακόμα και για τον όλεθρο του Καρντόσο, στην ΑΕΚ όφειλαν να ξέρουν τι θα επέλθει, οπότε δεν είναι αυτός ο κύριος υπεύθυνος.

Για να συνοψίσουμε λίγο τι έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες: Ένας παίκτης που έκανε μανούρα με συμπαίκτη του, με αποτέλεσμα να χαθεί μια νίκη σε ντέρμπι, παίζει και πρέπει να έχει και το γενικό πρόσταγμα στο ματς. Ένας άλλος παίκτης, που έχει υποπέσει σε ένα κάρο παραπτώματα και εγγυήθηκε γι’ αυτόν το αφεντικό στον προπονητή που ήρθε το καλοκαίρι, ξε-τιμωρείται και έρχεται να δώσει χτύπημα σε αντίπαλο. Ένας παίκτης που φοράει το περιβραχιόνιο της ΑΕΚ, παίζει μπαλάρα με την Εθνική, αλλά σε δύο απανωτά κρίσιμα ματς που πρέπει να εμφανιστεί σαν ηγέτης στο γήπεδο, είναι ανύπαρκτος και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι ζήτημα αν σε όλη την διάρκεια του σημερινού ματς, έχει αποπειραθεί να δώσει μία ή δύο πάσες στον σέντερ-φορ της ομάδας.

Πραγματικά θα πρέπει να είναι κάποιος τελείως ανόητος, για να πιστέψει πως για να κάνεις μία ευκαιρία απέναντι στον ΟΦΗ που μετρούσε τέσσερις σερί ήττες χρειάζεται προπονητής. Εδώ όμως πλέον δεν μιλάμε απλά για αγωνιστικά ζητήματα. Μιλάμε για συμπεριφορές παικτών, που υποτίθεται πως είναι οι πυλώνες της ΑΕΚ. Ο Νίκος Κωστένογλου, το έχασε όλο το έργο από το ματς με τον Παναθηναϊκό και μετά αφού δεν πέταξε έξω τον Κροάτη, ωστόσο είχε και πολλές απώλειες ν’ αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα. Όπως και να έχει φταίει λιγότερο και δεν είμαι βέβαιος πως μένει με την απόλυτη θέλησή του. Βάζει την ΑΕΚ πάνω από τον εαυτό του, αλλά αυτό τελικά δεν ξέρω αν ωφελεί και την ομάδα αυτή τη στιγμή.

Η ΑΕΚ έχει μια αρρωστημένη νοοτροπία, σε όλα τα επίπεδα. Για να μπορέσει να γίνει υποτυπωδώς ομάδα, αυτή θα πρέπει να ξεριζωθεί από τα αποδυτήρια. Θα πρέπει να έρθουν παίκτες που θα γουστάρουν να παίξουν στην ομάδα, που θα τους φτιάχνει η ομάδα να γουστάρουν να παίξουν για την φανέλα της. Όχι πάντως με τύπους που μοιάζουν υπερκορεσμένοι με έναν μόνο τίτλο, παίκτες που δεν δείχνουν διάθεση πια, να βγάλουν κάτι παραπάνω. Για να υπάρχει αυτή η νοοτροπία υπεύθυνοι είναι εκείνοι που επιτρέπουν στους παίκτες, παρά τις τιμωρίες, που είναι μικρές και ελάχιστες μπροστά στα συνεχή παραπτώματά τους, να πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν.

Ευελπιστώ να κατανοούν, τουλάχιστον οι περισσότεροι, πως τα όσα βλέπουμε θα συνέβαιναν και με έναν κανονικό προπονητή. Ο λόγος που ο Κωστένογλου ήταν ορθή επιλογή, οφείλεται στο ότι οποιοσδήποτε και αν ερχόταν όσο θα υπήρχαν ελπίδες για κάτι θα καιγόταν. Ένας κανονικός προπονητής, σίγουρα θα είχε πάρει δραστικά μέτρα σε περιπτώσεις όπως του Λιβάια με τον Παναθηναϊκό ή του Βράνιες με τα όσα έκανε στο πάρτι του. Ή ακόμα και του Μάνταλου που δεν δίνει συστηματικά την μπάλα στον Ολιβέιρα. Δεν ξέρω αν θα ανεχόταν όμως, να επαναλαμβάνονται τα ίδια κάθε εβδομάδα και αυτοί που έχουν τα ηνία, να κάνουν πως δεν βλέπουν ή τα ξεχνάνε. Πρώτα λοιπόν χρειάζεται αλλαγή στη νοοτροπία, στο ρόστερ και ειδικότερα ποδοσφαιριστές με ισορροπημένους χαρακτήρες και μετά έναν κανονικό προπονητή. Γιατί ομάδα με προσωπικότητες σαν αυτές που έχει τώρα στο ρόστερ της η ΑΕΚ, δεν ξαναγίνεται.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x