Κώστας Μιαούλης

Ο καθοριστικός ρόλος Λιβάγια-Καμαρά και ο δίκαιος τελικός Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τον λυτρωτή Μάρκο της ΑΕΚ που πάλεψε πάλι και νίκησε τους «δαίμονες» της και για τον Ολυμπιακό που ακόμα και σε μέτρια μέρα καθάρισε ξανά τον ΠΑΟΚ.

Το έχει κάνει στη Λεωφόρο στη χρονιά του τίτλου, το έχει πετύχει με την Αούστρια.

Έχει περάσει κατά μέτωπο από δεξιά για να βγάλει την σέντρα στον Μάνταλο στο 3-2 με τον Ολυμπιακό, απόψε μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης το κάνει και κρατάει την Ένωση ζωντανή, για να βάλει ένα ακόμα και να καθαρίσει την πρόκριση.

Ο άνθρωπος-κλειδί για την ΑΕΚ τα τρία τελευταία χρόνια, ένας από τους καλύτερους παίκτες στο πρωτάθλημα και με βάση ψηφοφορία ο κορυφαίος της φετινής σεζόν, ήταν πάλι εκεί για την ΑΕΚ.

Αυτός ο ατίθασος Κροάτης που όμως ξέρει καντάρια ποδόσφαιρο και που γνωρίζει πώς πρέπει να είναι στο σωστό σημείο, την στιγμή που κανείς άλλος δεν μπορεί. Αυτός είναι ο παίκτης που κάνει την διαφορά στην ΑΕΚ και την οδήγησε σε 5ο σερί τελικό. Δεν πρόκειται για άλλον από τον Μάρκο Λιβάια.

Η ΑΕΚ ξανά έκανε τα εύκολα δύσκολα. Η Ένωση ήταν καλύτερη απέναντι στον Άρη, ωστόσο και πάλι βρέθηκε μερικά δευτερόλεπτα, από το να βρεθεί εκτός τελικού, με δύο ευκαιρίες του αντιπάλου. Η ομάδα λειτουργεί σωστά σε πολλά πεδία του αγώνα, πλην όμως σε αυτή τη φάση, δεν εμφανίζεται έτοιμη και ψυχολογικά προετοιμασμένη, τόσο στην εκτέλεση, όσο και στην προοπτική να μετατρέψει ορισμένες φάσεις με καλές προϋποθέσεις, σαν ευκαιρίες.

H Ένωση διάβασε καλά το ματς και είχε κλειδωμένο τον Άρη για όλο το πρώτο μέρος. Όταν θα έπρεπε να έχει βάλει τουλάχιστον ένα γκολ ή τουλάχιστον αυτό του Ολιβέιρα. Όλα έμοιαζαν και πάλι σαν ένα σενάριο ιδανικής αυτοχειρίας της ΑΕΚ σε ένα ματς που ήταν δικό της. Το τέλος καλό, όλα καλά, είναι εκείνο που μετράει αλλά πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν τη νέα σεζόν.

Κι από το σημερινό παιχνίδι υπάρχουν στοιχεία για συζήτηση και προβληματισμό. Για παράδειγμα το νέο κακό παιχνίδι του Κρίστιτσιτς που δεν εμφανίζεται πλην της Κρήτης σε καλή κατάσταση. Σε προβληματίζει η εικόνα του δεξιού μπακ, που ενώ έχει προϋποθέσεις να δημιουργήσει ρήγμα, γιατί η μπάλα κυκλοφορεί σωστά, σταματά και δίνει την μπάλα προς τα μέσα. Υπάρχουν φάσεις που η ΑΕΚ θα έπρεπε να είναι πιο απλή στο να μετατρέψει την προοπτική για ευκαιρία, σε μετατροπή ευκαιρίας.

Όλα αυτά κακά τα ψέματα δεν διορθώνονται τώρα. Όπως και οι πολλές ενώ έχει χώρο, περιστάσεις που μπορεί ο Βέρντε να κάνει περισσότερα πράγματα, αλλά δεν μπορεί. Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβει υπόψη της η ΑΕΚ για τη νέα σεζόν, όπως βέβαια και την υπόθεση των στόπερ.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός, αλλά αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην επικράτηση του. Μέσα στο 2020 έχει κάνει τον ΠΑΟΚ να βλέπει αστεράκια, κερδίζοντας τον δύο φορές στην Τούμπα και μία σήμερα στο Φάληρο. Ο Καμαρά αποδεικνύει πως είναι ένας σπουδαίος, όσο και πολύτιμος ποδοσφαιριστής για τους «ερυθρόλευκους», ο Ολυμπιακός ως σύνολο αποτελεί μια ομάδα που πλέον μοιάζει βουνό για να τον κερδίσεις. Σαν καλοκουρδισμένη μηχανή ξεχαρβάλωσε στο δεύτερο μέρος τον ΠΑΟΚ, αφού βέβαια τον διευκόλυνε και ο απίθανος τύπος που έχει στον πάγκο του ο ΠΑΟΚ.

Δεν ξέρω σε ποια σκέψη, οποιουδήποτε προπονητή, μπορεί στο ποδόσφαιρο να γίνουν τρεις μαζεμένες αλλαγές σε μια φάση. Ώσπου να βρουν τις θέσεις τους οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, για να μην δεχτούν ρήγμα από την δεξιά τους μεριά, έρχεται το γκολ από την σέντρα του Καμαρά και τον Μασούρα να έρχεται σαν τρέιλερ στο δεύτερο δοκάρι.

Το ματς μετά έγινε ροντέο αλλά και πάλι ο μέσος από τη Γουινέα, που κάνει πραγματικά σπουδαία πράγματα φέτος, έβαλε την υπογραφή του. Είτε παίζοντας χαφ, είτε παίζοντας ακόμα και δεξί εξτρέμ είναι αυτός που κάνει τεράστια διαφορά. Ο Ολυμπιακός φτάνει στον τελικό για πρώτη φορά από το 2016, για ν’ αντιμετωπίσει ξανά την ΑΕΚ. Κι αυτή τη φορά για να πάρει το νταμπλ, πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ένωσης.

Θα έχει ενδιαφέρον για το επόμενο σύντομο διάστημα θα δούμε τις δύο ομάδες ν’ αναμετρώνται μεταξύ τους τρεις φορές. Για την ΑΕΚ θα αποτελέσει ένα καλό κρας τεστ για να δει που βρίσκεται και τι χρειάζεται για να είναι περισσότερο ανταγωνιστική απέναντι του, από τη νέα αγωνιστική σεζόν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x