Κώστας Μιαούλης

Μετράει πάνω απ’ όλα η πρόκριση, αλλά έχει ζητήματα σοβαρά προς επίλυση η ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τη δύσκολη πρόκριση κόντρα στην Σεν Γκάλεν, για τα θετικά και τα αρνητικά και επισημαίνει την αδυναμία ομαλής λειτουργίας με τους τρεις συγκεκριμένους στην επίθεση.

Η ΑΕΚ πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές στο Σεν Γκάλεν Παρκ στο πρώτο μέρος, αλλά η ουσία βρίσκεται στο αποτέλεσμα.

Η Ένωση πήρε την πρόκριση κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες στο ματς, αλλά και με άσχημες προϋποθέσεις που έβαλε η ίδια στον εαυτό της, κυρίως με τις επιλογές του προπονητή.

Κι επειδή θεωρώ πως είναι ιδανικότερο στις επισημάνσεις των λανθασμένων καταστάσεων, η κριτική να γίνεται κυρίως μετά από νίκες, θεωρώ πως σήμερα, ορισμένα πράγματα, έγιναν ξεκάθαρα.

Πριν ξεκινήσω με αυτές τις διαπιστώσεις, πρέπει να ειπωθεί ένα μεγάλο μπράβο στον πορτιέρε που σε κάθε αγωνιστική στέκεται πιο γερά στα πόδια του (αν και η δική μου γνώμη θα αλλάξει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου). Ένα μεγάλο μπράβο στον Σιμόες που ειδικά στο πρώτο μέρος, που επικρατούσε τρικυμία κράτησε το καράβι στα δύσκολα. Ο Βασιλαντωνόπουλος είναι κανονικότατο δεξί μπακ, τουλάχιστον συγκριτικά με τον Μπακάκη και τον Παουλίνιο.

Δεν είναι μόνο πως τα πήγε καλά στα ανασταλτικά καθήκοντα, αλλά τα πήγε εξαιρετικά και στο δεύτερο μέρος. Με τις ανόδους στην επανάληψη, περιόρισε την αντίπαλη δραστηριότητα, συμμετείχε πολύ στο παιχνίδι. Ο Λιβάι Γκαρσία έδειξε να έχει τα στοιχεία του κανονικού εξτρέμ, που περίμενε τόσον καιρό η ΑΕΚ να βάλει στη μηχανή της. Η πρόκριση ήρθε και θα την διεκδικήσει η Ένωση σε ένα ματς με την Βόλφσμπουργκ στο ΟΑΚΑ. Όλα παίζονται σε αυτό το ματς, αρκεί ο προπονητής να βρίσκεται με πιο ξεκάθαρο μυαλό και οι ποδοσφαιριστές να περιορίσουν τα σφάλματα. ]

Πάμε τώρα στον κυριότερο παράγοντα που είναι ο προπονητής. Λόγω των ελλείψεων στο ματς του Αγρινίου και του αναγκαστικού ροτέισον που έπρεπε να γίνει σε μεγάλο βαθμό, η προσέγγιση με τους τρεις μπροστά μπορεί να είχε λογική πριν το ματς με τον Παναιτωλικό, ωστόσο δεν είχε καμία απόψε. Η ΑΕΚ με τους τρεις μπροστά και με τους δύο παίκτες που θεωρητικά έπαιζαν στα πλάγια να μην έχουν καμία θέση με εξτρέμ, έδωσε πολύ χώρο στα άκρα του αντιπάλου. Το κέντρο επιπλέον αδυνατούσε να διαχειριστεί τις κατοχές, να κρατήσει μπάλα, η οποία σε κάποιες στιγμές στο πρώτο μέρος, δεν έμενε στα πόδια ποδοσφαιριστών της Ένωσης με τίποτα.

Τα προβλήματα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο. Σε ότι αφορά την επίθεση, είναι ο Μάρκο Λιβάια που εμφανίζεται να θέλει πολύ την μπάλα στα πόδια, να κάνει σφάλματα στις απόπειρες του να επιτεθεί, να μην βοηθάει τόσο αμυντικά και πολλές φορές να υπερβάλλει σε κάποιες προσπάθειες. Στο πρώτο μέρος ούτε ο Ολιβέιρα ήταν καλός, αλλά τουλάχιστον ανέβηκε πολύ η εικόνα του στο δεύτερο. Είναι αμαρτία επίσης να έχεις έναν ποδοσφαιριστή σαν τον Ανσαριφάρντ και να τον σπαταλάς στα άκρα, παρότι είχε κάποιες καλές στιγμές δημιουργικά με τον Βασιλαντωνόπουλο.

Το άλλο θέμα είναι ο Κρίστιτσιτς που αυτή τη στιγμή, σε κανένα κομμάτι και ειδικά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, σαν αυτό περιμένεις μόνο με την πείρα του κάποια πράγματα. Η ΑΕΚ πήρε πάλι λίγα πράγματα από τον Σέρβο και στην ουσία η Ένωση στερείται από ένα οκτάρι που θα την βοηθήσει ουσιαστικά στο οργανωτικό κομμάτι. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να προσπαθεί να πάρει πάνω του την κατάσταση ο Μάνταλος, που χρειάζεται έναν καλό συμπαραστάτη. Για το αν μπορεί αυτός να είναι ο Σάκχοφ σε οποιοδήποτε σχήμα θα το μάθουμε στη συνέχεια.

Το πρόβλημα με τον Καρέρα είναι πως επιμένει να κρατάει την ομάδα σε κάποια στάνταρ που δείχνουν φοβία. Ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν πιο ξεκάθαρα στο κεφάλι του προπονητή. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες, χωρίς οι περισσότεροι φίλοι της ΑΕΚ να μπορούν να αντιληφθούν τι ακριβώς θέλει να παρουσιάσει. Όσο για την εμφάνιση του Τσιγκρίνσκι, θεωρώ πλέον πως η απόκτηση στόπερ είναι μονόδρομος. Η ΑΕΚ θα ηρεμήσει περισσότερο όταν θα αποκτήσει έναν πυλώνα σιγουριάς και ασφάλειας στην άμυνα της.

Το μόνο που κρατάει η ΑΕΚ από αυτό το ματς είναι η πρόκριση. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά, ειδικά στο μυαλό του Καρέρα προκειμένου να ξεπεράσει και το εμπόδιο της Βόλφσμπουργκ. Aπό την άλλη στα δύο πρώτα ματς για τη νέα σεζόν μετά τον τελικό Κυπέλλου, η Ένωση ήθελε νίκες και τις πήρε. Θα είναι χρήσιμες από τη στιγμή που θα αξιολογηθούν σωστά από το σύνολο του οργανισμού της ΑΕΚ.

Facebook: Κωστας Μιαου
Instagram: @kostasmiaoules

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x