Κώστας Μιαούλης

Ξεκάθαρο μήνυμα πως θα χτυπήσει το ντέρμπι με την ΑΕΚ ή υπέρμετρο ρίσκο για τον Ολυμπιακό;

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την σοβαρή πιθανότητα να κατέβουν οι Πειραιώτες με επιθετικό δίδυμο στην OPAP Arena, για το μήνυμα που θέλουν να στείλουν, αλλά και πόσο ρίσκο έχει μια τέτοια επιλογή.

Στο χθεσινό άρθρο, η στήλη καταπιάστηκε από την πλευρά της ΑΕΚ, για το πώς ανταποκρίνεται πολλές φορές, σε απώλειες που φαίνονται δυσβάσταχτες και δυσεπίλυτες στο πρόσφατο παρελθόν. Με την πάροδο των ωρών και όσο ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στο ρεπορτάζ της κάθε ομάδας, θεωρώ πως αν από την πλευρά του «ερυθρόλευκου» στρατοπέδου, ισχύει η πρόθεση να κατέβει ο Μαρτίνεθ, με έναν σχηματισμό, σε επιθετικό δίδυμο (έστω και αν ο Μασούρας παίζει θεωρητικά πιο πίσω από τον Ελ Κααμπί), τότε προκύπτει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο σαν δεδομένο, που μπορεί να δώσει μπόλικη τροφή για ποδοσφαιρική σκέψη και κουβέντα. Στην πραγματικότητα είναι και το σημείο που μπορεί να κρίνει το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς, ανάμεσα σε ομάδες που αναμένεται να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Είναι αλήθεια πως με έναν καινούριο προπονητή στον πάγκο του ο Ολυμπιακός, μέχρι και την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να κάνει πολλές προσαρμογές ως προς την αντιμετώπιση του ματς. Όμως η νοοτροπία και η ιδιοσυγκρασία των «ερυθρολεύκων» είναι τέτοια, που θα μπορούσε να μας οδηγήσει να πάρουμε ένα ρίσκο ως προς την εκτίμηση που υπάρχει αυτή την ώρα από το ρεπορτάζ που προκύπτει. Πως ο Ολυμπιακός στην πραγματικότητα θα παίξει με δύο επιθετικούς, ανεξάρτητα με το πώς αυτή θα είναι τοποθετημένοι στον καθαρά θεωρητικό χάρτη της τακτικής. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει μετά τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ότι ο Γιώργος Μασούρας, συγκαταλέγεται στην πρώτη θέση σε επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Κι είναι αλήθεια πως με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο, φαίνεται να έχει έναν περισσότερο έντονο ρόλο ως προς τις παρουσίες του μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Προσομοιάζει περισσότερο σε φορ, πρώτο ή δεύτερο μικρή σημασία έχει.

Αυτή η σοβαρή πιθανότητα, φέρνει μια πραγματικότητα στο ντέρμπι που μπορεί να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι για τον Ολυμπιακό. Μπορεί να προκύψει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα για τους «ερυθρόλευκους» που δεν θα είναι τόσο συμπτωματικό με βάση την τακτική προσέγγιση, όσο το θεαματικό 3-1 εντός της OPAP Arena. Mε ποιο σκεπτικό το καταγράφω; Αν οι Πειραιώτες κατέβουν κατ’ ουσία με την τολμηρή προσέγγιση της χρησιμοποίησης δύο καθαρών επιθετικών (θυμίζω πως ο Μασούρας άλλωστε σε μεγάλο κομμάτι της θητείας του ως τέτοιος έπαιζε στον Πανιώνιο), στέλνει και μήνυμα και πιθανώς να αιφνιδιάσει μια ομάδα, που δεν μπορεί λογικότατα να τον γνωρίζει αυτή τη στιγμή, όσο εκείνος ως ομάδα γνωρίζει την ΑΕΚ. Μια τέτοια προσέγγιση, θα μπορούσε να επιφέρει αυτό το απρόβλεπτο, ένα είδος αιφνιδιασμού αν θέλετε και ένα μήνυμα πιθανώς πως δεν φοβάται να έχει μια πιο τολμηρή προσέγγιση στο παιχνίδι.

Από την άλλη μεριά, θα αναρωτηθεί κανείς, αν μια τέτοια επιλογή, θα αποτελούσε τεράστιο ρίσκο. Φυσικά και ναι. Απέναντι στην νταμπλούχο, σε μια ομάδα που πέρσι έχει περάσει σοβαρές εξετάσεις σε εξαιρετικά κρίσιμα παιχνίδια, με τεράστια πίεση στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, αφού ήταν εκείνη που δεν έπρεπε να χάσει από τα μάτια της τον πρωτοπόρο, όχι μόνον άντεξε στην πίεση, αλλά στο τέλος πέρασε μπροστά. Μιλάμε για μια ομάδα δομημένη στα «θέλω» του προπονητή της, που κατάφερε να ανταπεξέλθει σε απαιτητικά ματς, θα μπορούσε να βρει ακριβώς το αντίδοτο, για μια νίκη σε ντέρμπι, αν ο αντίπαλος πάρει ρίσκο.

Γιατί ναι μεν μπορεί ν’ απουσιάζει ο Γκαρσία, αλλά σε ένα τέτοιο ματς, το να πάει ο αντίπαλος να χτυπήσει το παιχνίδι, σε ένα διάστημα που μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό η ΑΕΚ υπέφερε με κλειστές άμυνες, είναι η ιδανική προσέγγιση που θα μπορούσε να έχει ο αντίπαλος, για να χτυπήσει εκείνη. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την χρησιμοποίηση δύο επιθετικών, αλλά με ένα ενδεχόμενο οι «ερυθρόλευκοι» να χρησιμοποιούσαν τρία χαφ (πράγμα που είχαν κάνει στο εκτός έδρας ματς με την Γκενκ που ήταν και το πιο δύσκολο τεστ ως τώρα) και έναν καθαρό φορ σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Μια τολμηρή επιλογή στην ενδεκάδα από τον Μαρτίνεθ, μπορεί να επιτρέψει στην ΑΕΚ να κάνει το παιχνίδι της πιο εύκολα, να βρει χώρους και να παίξει το συνδυαστικό παιχνίδι της. Άρα μια τέτοια προσέγγιση από τον Ισπανό κόουτς του Ολυμπιακού μπορεί να ήταν ένα δίκοπο μαχαίρι.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει και ακόμα περισσότερο να πάει σε μια πιο επιθετική τακτική ο Ολυμπιακός στην πρώτη μεγάλη παρτίδα για τον τίτλο το βράδυ της Κυριακής, δίνει καθαρά ποδοσφαιρικά, μια ακόμα μεγαλύτερη διάσταση αδημονίας και προσδοκιών, για την συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x