Κώστας Μιαούλης

Να αλλάξει την ΑΕΚ, αλλά θα συνεχίσει μετά το καλοκαίρι;

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τις διαφαινόμενες αλλαγές της ΑΕΚ σε αγωνιστική φιλοσοφία και τονίζει πως αυτές δεν θα έχουν νόημα, αν δε συνεχίσει ο Πογέτ και την επόμενη σεζόν.

Δεν ξέρω αν είναι απόλυτα λογικό, με την έλευση του νέου προπονητή, ν’ αλλάζουν όλα, τόσο ραγδαία, σε μία ομάδα. Αν η διοίκηση βέβαια θεωρεί πως όσα έχτισε τα 2,5 προηγούμενα χρόνια, στο αγωνιστικό τμήμα, είναι για…πέταμα, λογικά δίνει το δικαίωμα στον προπονητή, να διαφοροποιήσει πάρα πολλά πράγματα στην ομάδα, στη δική του εποχή. Είναι δικαίωμα του τεχνικού να διαφοροποιήσει το σύστημα, να επιλέξει άλλους ποδοσφαιριστές, ν’ αναθέσει νέους ρόλους και να περάσει στους παίκτες έναν νέο τρόπο προσέγγισης στο παιχνίδι. Επίσης είναι κατανοητό ως έναν βαθμό, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη πως πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη συγκομιδή πόντων, πως θα υπάρξουν συγκεκριμένες δυσκολίες, μέχρι να ρολάρει η ομάδα με τα δικά του «θέλω».

Διαβάζω στα ρεπορτάζ πως ήδη υπάρχουν σκέψεις παραχώρησης ορισμένων παικτών, που εκτιμάται πως δεν μπορούν να προσφέρουν, παρά το γεγονός πως υπάρχει μια προσπάθεια να μαζευτεί λίγο η κατάσταση, γιατί με τα ονόματα που γράφονται πως δεν θα συνεχίσουν από τον Ιανουάριο και μετά, αρκετοί δεν θα έχουν κίνητρο, αν κληθούν να παίξουν. Επίσης βλέπω πως ορισμένοι φίλοι της ΑΕΚ, έχουν βάλει μπρος τη συζήτηση, για τον περιορισμένο των συμμετοχών Ελλήνων παικτών στην ενδεκάδα. Στο συγκεκριμένο σημείο, οφείλω να σημειώσει, πως είναι θεμιτό να θέλουμε όλοι να βλέπουμε αρκετούς γηγενείς παίκτες στην ομάδα, αρκεί να είναι επαρκείς για το επίπεδο που θέλει να βρίσκεται η ομάδα. Βέβαια όταν στο πιο επιτυχημένο ματς της προηγούμενης διετίας που ήταν το 1-1 στο «Καραϊσκάκη» στο Κύπελλο, παίζεις με εννέα Έλληνες και πλέον παίζεις με 3-4 και σύντομα θα παίζεις με δύο, είναι μια αλλαγή αισθητή.

Μπορεί κανείς να κάνει κριτική επιμέρους στα παιχνίδια για το κοουτσάρισμα του Πογέτ, αλλά για τη συνολική του δουλειά και το πόσο θετικό αντίκτυπο θα έχει η δική του δουλειά στην ομάδα, θα μπορέσει να γίνει μια πρώτη εκτίμηση, μετά από 2-3 μήνες. Αυτό που με απασχολεί προσωπικά, δεν είναι αν μου αρέσουν ή όχι αυτά που θέλει να περάσει ο Πογέτ. Αν η ομάδα έχει αποτελέσματα, οι συζητήσεις για θέαμα, ποιότητα και τα υπόλοιπα, περισσεύει. Ωστόσο με δεδομένο πως ο Πογέτ, θέλει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, το θέμα είναι αν θα παραμείνει και μετά το καλοκαίρι.

Θεωρώ φυσιολογικό και απόλυτα θεμιτό, ο νέος τεχνικός να επιθυμεί να περάσει ένα καθαρά δικό του αγωνιστικό προφίλ με τα δικά του εργαλεία μέσα στην ομάδα. Αν θεωρήσουμε λοιπόν πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, δε νομίζω, πως το διάστημα μέχρι το φινάλε της φετινής σεζόν και το τι θα έχει πετύχει, πρέπει να είναι το κριτήριο της παραμονής του. Σε μια ομάδα που θα πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά, ο προπονητής για να κριθεί σωστά, οφείλει να έχει δουλέψει από το καλοκαίρι με την ομάδα.

Συμπερασματικά λοιπόν, ο Πογέτ, αν γίνουν τόσες αλλαγές, πρέπει να παραμείνει και μετά το καλοκαίρι, ανεξάρτητα από την επίτευξη ή όχι των στόχων που έχουν τεθεί. Διότι αν ο Ουρουγουανός φέρει ένα κάρο αλλαγές στο αγωνιστικό τμήμα, αλλά δεν συνεχίσει κι έρθει ένας άλλος προπονητής, που πιθανότατα θα θέλει άλλα πράγματα, αυτό το διάστημα από την στιγμή που προσλήφθηκε, μέχρι το φινάλε της σεζόν, θα έχει γίνει... μια τρύπα στο νερό. Όχι από άποψη αποτελεσμάτων, τα οποία τώρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αλλά υπό το πρίσμα, πως μια δουλειά που έχει ξεκινήσει ο διάδοχος του Δέλλα, θα πάει στράφι.

Αν δε συνεχίσει ο Πογέτ, θα έρθει ένας νέος προπονητής, που θα θέλει να περάσει τη δική του φιλοσοφία, θα θέλει τους δικούς του παίκτες και πολύ πιθανό να έχει τελείως διαφορετικά χούγια απ’ αυτά του Ουρουγουανού. Από τη στιγμή που πάμε για ριζοσπαστικές αλλαγές στην ΑΕΚ, το συμβόλαιο του Πογέτ, δεν έπρεπε να έχει ισχύ, μόνο μέχρι το καλοκαίρι. Αν στην «Ένωση» πιστεύουν στο project του Ουρουγουανού, η επέκταση της συνεργασίας σε μακρύτερο ορίζοντα από το προσεχές καλοκαίρι, πρέπει να είναι δεδομένη και οριστικοποιημένη κι όχι βλέποντας και κάνοντας...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x