Κώστας Μιαούλης

Η κατάθεση ψυχής στο παρκέ, η πρόοδος της ΑΕΚ Β' και η ηρεμία ενόψει Κυριακής

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την σημασία της μπασκετικής νίκης, την πρόοδο των μικρών της ΑΕΚ Β' και για την ηρεμία που είναι απαραίτητη ενόψει ντέρμπι.

Ηταν ένα δύσκολο 24ωρο για την οικογένεια της ΑΕΚ αυτό που πέρασε, με την περιπέτεια της υγείας του Στέφαν Γέλοβατς. Όμως η Ένωση, κατέθεσε ψυχή και καρδιά απόψε στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Όπως κάθε λόγο να χαμογελούν, είχαν οι φίλοι της κιτρινόμαυρης ομάδας, να είναι χαρούμενοι και για την εικόνα της δεύτερης ομάδας, την Κυριακή στη Λεωφόρο. Παρά τις αναποδιές, η κιτρινόμαυρη οικογένεια είναι ένας οργανισμός που αντιδρά. Κι αυτό είναι ίσως κάτι που θα πρέπει να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας, για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Γενικά, κάθε ομάδα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αναπτύσσει τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης.

Κάτι τέτοιο, έγινε και στο μπάσκετ απέναντι στην Ρίγα. Πέρα από τα όσα είχαν συμβεί με τον Γέλοβατς, το απόγευμα της Κυριακής, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα, όταν η ομάδα έχασε και τον Μιχάλη Καρλή που μπήκε να δώσει μια ανάσα στους γκαρντ. Έγιναν ακόμα χειρότερα, όταν οι ανεκδιήγητοι διαιτητές του αγώνα με την Ρίγα, απέβαλλαν τον Ανγκόλα, με το πρόσχημα πως έκανε θέατρο σε προσπάθεια για τρίποντο, την ώρα που στην άλλη άκρη του παρκέ, δόθηκαν τουλάχιστον δύο σφυρίγματα για τους Λετονούς, σε ανάλογες φάσεις. Παρόλα αυτά η ΑΕΚ κατέθεσε ψυχή. Με το τεράστιο ματς του Κίνο Κολόμ, με την παλικαρίσια εμφάνιση του Χάμερ, την ψυχάρα που λέγεται Δημήτρης Μαυροειδής που ώρες ώρες σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι πού μπορεί να έχει κρυμμένα αυτά τα αστείρευτα αποθέματα, αυτός ο γίγαντας.

Η ΑΕΚ επιβίωσε και έμεινε ζωντανή. Αυτό είναι που μετράει στο τέλος της ημέρας και αυτή η νίκη μπορεί να σηματοδοτεί μια μεγάλη αντίδραση, μετά από τόσες και τόσες αναποδιές και αγωνιστικές κατραπακιές που έχει δεχθεί η ομάδα φέτος. Ασφαλώς και με δική της ευθύνη και κυρίως όσων έκαναν τον αγωνιστικό σχεδιασμό για την ομάδα του μπάσκετ φέτος. Αν μπουν τα νέα αποκτήματα μέσα, τότε κάτι διαφορετικό θα δούμε, κάτι θα μπορέσει να αλλάξει στην ψυχολογία της ομάδας. Από την αρχή της σεζόν, αυτή ήταν μια πρώτη αντίδραση από τον οργανισμό της μπασκετικής ΑΕΚ.

Στο ποδόσφαιρο, για να κλείσουμε με αυτά που συνέβησαν, νομίζω πως το μεσημέρι της Κυριακής, πιστοποιήθηκε το πόσο σωστή, έστω και μετά από περιπέτεια, ήταν η επιλογή του Σωκράτη Οφρυδόπουλου για τον πάγκο. Παιδαγωγικά και για τους σκοπούς που έχει αυτή η ομάδα και το σημειώσαμε και το βράδυ του Σαββάτου, στην εκπομπή με τον Τάσο Τσατάλη, η επιλογή του παλιού παίκτη της Καλλιθέας και του Ιωνικού ήταν εξαιρετική. Παρουσιάζει ένα συμπαγές σύνολο, με πολλά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα το πρέσινγκ ψηλά και την άμεση ανάκτηση της μπάλας, που θέλει να περάσει και ο Αργύρης Γιαννίκης στην πρώτη ομάδα. Θεωρώ δε, πως πολλά παιδιά που τώρα έχει κάτω από την επίβλεψή του, θα κάνουν πρόοδο τέτοια, που θα πάρουν και την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα.

Καταλήγω με τους μεγάλους της ΑΕΚ. Θεωρώ πως το club τηρεί αυτή τη στιγμή μια πολύ σωστή τακτική ως προς την ψυχολογική προσέγγιση του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό. Άσχετα με την τελική έκβαση του αγώνα, η Ένωση, ορθώς ασχολείται αυτή τη στιγμή με τα αγωνιστικά της θέματα και την πιθανότητα να προλάβουν ο Τσούμπερ, ο Αραούχο, και όπως προκύπτει μετά την επιστροφή από τις υποχρεώσεις με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και ο Τζαβέλλας. O ανήσυχος και εκείνος που κάνει φασαρία, είναι πάντοτε εκείνος που έχει στο μυαλό του περισσότερους προβληματισμούς με το ματς. Δίχως αυτό να σημαίνει πως η Ένωση είναι το φαβορί, με βάση την πρόσφατη προϊστορία, για τον Ολυμπιακό το πλήγμα θα είναι πιο καίριο σε περίπτωση ήττας, απ’ όσο αντίστοιχα στην ΑΕΚ.

Άσχετα με το πώς ερμηνεύει ο κάθε οπαδός ή φίλος της ομάδας την φετινή ενίσχυση, η έκδοση αυτής της σεζόν και πολύ περισσότερο με την αλλαγή προπονητή, είναι μιας ομάδας που εκπαιδεύεται πάνω σε κάποιες βάσεις να εξελιχθεί. Οι κραδασμοί στον Ολυμπιακό, ακριβώς γιατί και η εικόνα με τους τραυματισμούς και τις απώλειες είναι και εκεί έντονη, μαζί με το γεγονός πως ακόμα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν παρουσιάσει την επιθυμητή εικόνα, τους κάνει πιο ανήσυχους, με ότι αυτό συνεπάγεται και με όποιες άλλες αντιδράσεις μπορεί να έχει πάνω σε άλλα θέματα. Η ηρεμία που μπορεί να έχει η ΑΕΚ αυτή την εβδομάδα, μπορεί να την βγάλει ωφελημένη και μόνον.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x