Κώστας Μιαούλης

Τι διαφορετικό οφείλουν να κάνουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, φιλοδοξούν να δώσουν συνέχεια στο ευρωπαϊκό ταξίδι, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο με νίκη. Τι δίδαξαν τα πρώτα ματς και τι θα είναι διαφορετικό; Γράφει ο Κώστας Μιαούλης.

Οι αναλύσεις για το πόσο απαραίτητη θα ήταν μία πρόκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θεωρώ πως είναι περιττές πλέον. Κάθε χρόνο μπαίνουμε στην διαδικασία και ίσως στεκόμαστε περισσότερο σε αυτό, παρά στα παιχνίδια αυτά κάθε αυτά, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε μιαν άκρη, για το τι πρέπει να πάει σωστά, ώστε ο εκπρόσωπος ή εκπρόσωποι μας στην Ευρώπη, να ξεπερνούν τα εμπόδια.

Λίγο-πολύ ως προς τα αποτελέσματα πλέον, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού δεν υπάρχει το εκτός έδρας γκολ. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θέλουν νίκες, με ένα γκολ για να οδηγήσουν το ματς στην παράταση και αν είναι μεγαλύτερο θα πάρουν την πρόκριση. Αυτή είναι μια διάσταση που απλοποιεί τα πώς και ξέρεις από την αρχή τι θέλεις.

Στον Ολυμπιακό, παρά το εξαιρετικό πρώτο μέρος, αρκετά πράγματα οδήγησαν στην ανατροπή του σκορ στο Μπέργκαμο, στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Αταλάντα. Οι στημένες φάσεις είναι σίγουρα το ένα, το άλλο ήταν ότι δεν μπορούσε η ομάδα του Μαρτίνς, να κρατήσει για πολλή ώρα την μπάλα στην κατοχή του. Από την άλλη μεριά ο δείκτης δυσκολίας μπορεί και να είναι μεγαλύτερος στο παιχνίδι του Φαλήρου. Λογικά η ιταλική ομάδα θα θελήσει να δώσει την μπάλα στα πόδια των «ερυθρολεύκων», για να μπορέσει να παίξει το δυνατό της χαρτί, που δεν είναι άλλο από το να χτυπά στον ανοικτό χώρο.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Ολυμπιακός. Σε ένα ματς που θέλεις οποιαδήποτε νίκη με ένα έστω γκολ διαφορά, θα πρέπει να μπορέσεις να έχεις ισορροπία και περισσότερη υπομονή. Ο πρωταθλητής σίγουρα θα έχει διαστήματα που θ’ αποπειραθεί να πιέσει την ιταλική ομάδα αλλά και σημεία που θα της δώσει την μπάλα. Ως προς το σχήμα, με την συμμετοχή του Εμβιλά να μην είναι απολύτως βέβαιη, τουλάχιστον από την αρχή, ο Μαρτίνς πιθανότατα θα πάει με Μπουχαλάκη και Μαντί Καμαρά και τριάδα στην άμυνα. Εκ των πραγμάτων, οφείλει να είναι κάπως πιο προσεκτικός και με αυτή την έλλειψη.

Για τον ΠΑΟΚ θα υπάρχουν δύο κομβικές διαφοροποιήσεις. Η μία έχει να κάνει με το είδος του σέντερ-φορ που θα έχει διαθέσιμο ο ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που ο Άκπομ δεν θα είναι παρών στο ματς, η χρησιμοποίηση του Τσόλακ που είναι εντελώς διαφορετικός από τον Άγγλο, είναι δεδομένη. Αυτό σημαίνει πως για να μπορέσει να αξιοποιήσει την παρουσία του ο Δικέφαλος του Βορρά, οφείλει να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Θα πρέπει να βρει τρόπο ν’ αναπτυχθεί και να προσπαθήσει να πλαγιοκοπήσει και να προσπαθήσει να περάσει την μπάλα στον κεντρικό του επιθετικό. Ο Τσόλακ έχοντας μεγαλύτερη ευχέρεια να παίξει με πλάτη, μπορεί να τροφοδοτήσει παίκτες που θα έρχονται από τις πίσω γραμμές, να πατήσουν περιοχή.

Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι είχε σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη, με τον Σβαμπ να καθυστερεί πολύ στις αποφάσεις του, για το πώς θα μοιράσει την μπάλα. Αυτό στην αναμέτρηση της Τούμπας, περιμένουμε να είναι διαφορετικό, αφού η παρουσία του Κούρτιτς, θα αλλάξει σημαντικά το χρόνο της απόφασης, προς το γρηγορότερο και αυτό το σημείο μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό για την έκβαση του αγώνα και το αν θα μπορέσει η ομάδα του Λουτσέσκου, να βρει ένα γρήγορο γκολ που θα της επιτρέψει να διαχειριστεί πιο άνετα το παιχνίδι.

Θεωρητικά το έργο του ΠΑΟΚ, μπορεί να μοιάζει πιο βατό και το εμπόδιο να φαίνεται πιο χαμηλό. Ο Ολυμπιακός έχει απέναντι του μια πολύ ποιοτική ομάδα, αλλά μην ξεχνάμε πως οι «ερυθρόλευκοι» στην έδρα τους, αν πιάσουν ρυθμό, μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα, πλην όμως φέτος, δεν έχουμε δει ένα τέτοιο ματς για την ώρα. Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί όμως σε ένα τόσο μεγάλης δυσκολίας ματς και με την πρόκληση να μοιάζει τεράστια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x