Κώστας Μιαούλης

Με υπογραφές από Τάνκοβιτς η ΑΕΚ και από Χασάν ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει στο sport-fm.gr για τους δύο ποδοσφαιριστές που άφησαν το σημάδι τους στις νίκες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στο Κύπελλο!

H AEK χρειαζόταν μια νίκη με πολλά γκολ και με όσο το δυνατό, πιο περιορισμένη ζημιά στο αμυντικό κομμάτι στο ματς με τον Βόλο, στον προημιτελικό που άνοιξε την αυλαία της φάσης των «8». Η αλήθεια είναι πως ένα 12λεπτο ξέσπασμα, αρκούσε να βάλει τέσσερα γκολ στο πρώτο μέρος, για πρώτη φορά από τον αγώνα με την Ξάνθη τη σεζόν του πρωταθλήματος όταν ο Βράνιες είχε κάνει χατ-τρικ.

Το πρόβλημα είναι πως παρά την ανατροπή και την εξασφάλιση ενός σχετικά καλού σκορ, η ΑΕΚ αντιμετώπισε αμυντικά πάρα πολλά προβλήματα. Αναδεικνύοντας το ότι το ζήτημα που υπάρχει στη συνολική λειτουργία της ομάδας είναι εξαιρετικά δυσεπίλυτο, για την ώρα τουλάχιστον, ακόμα και για τον μετρ του είδους, Μανόλο Χιμένεθ.

Ο Βόλος, σε λιγότερο από 20 λεπτά, είχε έξι τελικές προσπάθειες, ένα γκολ και τουλάχιστον δύο τελικές εξ' αυτών που ήταν πεντακάθαρες ευκαιρίες. Ο Νταντσένκο στον οποίο έπεσαν όλα τα φώτα, ήταν αυτό που ξέραμε στα ανασταλτικά του καθήκοντα, δηλαδή εξαιρετικά προβληματικός. Τι να πει, όμως, για την αποκαρδιωτική εικόνα του κεντρικού αμυντικού διδύμου των Νεντελτσιάρου και Τσιγκρίνσκι και τι για τον προβληματικό στα ανασταλτικά καθήκοντα Μιτάι.

Η Ένωση μοιάζει ξαπλωμένη στο καναβάτσο την ώρα που ο Λέβι Γκαρσία είναι ξαπλωμένος στο έδαφος. Και ενώ ο Αλμπάνης έχει ετοιμαστεί να περάσει στο ματς, ο άσος από το Τρίνιταντ, μπαίνει ξαφνικά και αλλάζει όλο το μομέντουμ με την πάσα πάρε βάλε για τον Μάνταλο. Από εκεί και πέρα, ο Τάνκοβιτς με δύο μαγικές επαφές, ένα πλασέ πάνω στην κίνηση και πάνω στο σκάσιμο από την έξοχη πάσα του Κρίσιτσιτς και με ένα μαγικό τελείωμα του Σουηδού κάνει το 3-1. Ο Ολιβέιρα κάνει το 4-1 και η ΑΕΚ μοιάζει να έχει βάλει το νερό στο αυλάκι με τον Νταντσένκο να έχει δύο πολύ καλά γυρίσματα.

Ξαφνικά ο Χιμένεθ, σαφώς επηρεασμένος ίσως και από το γεγονός πως ο Ουκρανός έχει κάρτα, τον αντικαθιστά στα δεξιά με τον Λόπες. Η ΑΕΚ χάνει τη δυναμική και το μομέντουμ. Το θέμα στο 4-2 δεν είναι πως τρώει ο Τάνκοβιτς δέχεται την ντρίπλα από τον Φεράρι. Είναι πως δεν υπάρχει δεξί μπακ στη φάση, αφού ο Λόπες βρίσκεται στο δεύτερο δοκάρι, από την άλλη μεριά της περιοχής με τον Μιτάι. Ότι αναπηδά μέσα στην περιοχή, δεν απομακρύνεται ποτέ σε μια ακόμα ανάλογη σέντρα στην καρδιά της περιοχής. Ο Τσιντώτας επενέβη δύο φορές σωστά σε τετ-α-τετ, αλλά και πάλι η άμυνα, είχε σοβαρά προβλήματα, γιατί ούτε πίεση υπήρξε ψηλά και η ΑΕΚ, στα μαρκαρίσματα της είχε μεγάλη παθητικότητα, με τους παίκτες του Βόλου ν’ αγγίζουν περισσοτερο το 4-3 και λιγότερο την ΑΕΚ να φτάνει σε ένα 5ο γκολ, αφού ο Χιμένεθ δεν άφησε τον Τάνκοβιτς να βγάλει το 90λεπτο και ο Αλμπανης που μπήκε ήταν ξανά ανούσιος.

Για να πάμε τώρα να σημειώσουμε και κάποια στοιχεία για τον Ολυμπιακό απέναντι στον Άρη. Ο Μαρτίνς πήρε ένα ρίσκο, με το να παρατάξει μια ανομοιογενή ομάδα με πολλούς αναπληρωματικούς, πλην όμως νίκησε τον Άρη και πήρε το προβάδισμα για την πρόκριση. Ο Χασάν αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή πως είναι ένας αντάξιος αντικαταστάτης του Ελ Αραμπί. Ο Αιγύπτιος σε κάθε ευκαιρία, αποδεικνύει πως είναι έτοιμος να μπει στα παπούτσια του Μαροκινού ανά πάσα στιγμή και να σημειώσει κομβικά γκολ. Οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές συνθέτουν ένα δίδυμο, που έστω και αν σχεδόν πάντα, παίζει ο καθένας μόνος του, έχει ο καθένας ξεχωριστά, έναν μεγάλο δείκτη αποτελεσματικότητας.

Βέβαια εκείνος που πολλοί δεν ήξεραν, αλλά φρόντισαν να ενημερωθούν περί τίνος πρόκειται, γιατί υπήρξε κάποια στιγμή ένα όνομα που παρουσιάστηκε να ενδιαφέρει και την ΑΕΚ ήταν ο Κένι Λαλά. Ο πρώην δεξιός οπισθοφύλακας της Στρασμπούρ, έδειξε πως είναι ένα κανονικό και σύγχρονο δεξί μπακ, με εξαιρετική ικανότητα σε κάθετες πάσες πάνω στην πλάγια γραμμή, αλλά και διαγώνιες στην πλάτη άμυνας, με καλό τρανζίσιον πάντως και στις επιστροφές. Αυτός ο μπακ είναι σίγουρα ανώτερος του τωρινού Ραφίνια, και δεδομένα ταιριάζει περισσότερο στο στιλ παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Από την άλλη ο Σωκράτης πήρε χρόνο συμμετοχής, έδειξε πως σαφώς έχει έλλειψη ρυθμού και πως θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να είναι στα επιθυμητά επίπεδα για τον Μαρτίνς. Προφυλάχθηκε, αφού ένιωσε ενοχλήσεις και τώρα θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως ο Πορτογάλος στην πραγματικότητα για το ματς με την Αϊντχόφεν έχει δύο ετοιμοπόλεμα στόπερ. Από τον Άρη θα πω πως για ένα ακόμα παιχνίδι ο Σάσα ξεχώρισε πάρα πολύ για τους «κίτρινους» του Άκη Μάντζιου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x