Κώστας Μιαούλης

Ο Λιβάια, ο Παουλίνιο και η ΑΕΚ που «αγόρασε» πολύτιμο χρόνο

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την σπουδαία για πολλαπλούς λόγους επικράτηση μέσα στη Ρουμανία, για την άνετη ρεβάνς και για την σκέψη πλέον στην επόμενη φάση, έχοντας άνεση χρόνου.

Εδώ και πολλές εβδομάδες έχω επιμείνει στο ραδιοφωνικό αέρα του ΣΠΟΡ FM, πως το βασικότερο για μια καινούρια ομάδα, όπως είναι φέτος η Ένωση, είναι να την πάνε τα αποτελέσματα στην αρχή. Απόψε απέναντι σε έναν αντίπαλο μέτριο, αλλά πιο έτοιμο, με την εικόνα του πρώτου μέρους και παρά το γεγονός πως δεν απειλήθηκε καθόλου, παρά μόνο από τον εαυτό της, δεν θα ήταν δύσκολο να γίνει η ζημιά. Όμως στο τελευταίο ημίωρο, η ΑΕΚ θύμισε τη σεζόν 2017-2018 στο Europa League,με τον παίκτη βαρόμετρο να έρχεται να μας θυμίσει, πως παρά τις προσθήκες, παραμένει, όταν έχει καθαρό μυαλό και όταν θέλει να αποδείξει πράγματα, πως είναι μακράν ο πιο ποιοτικός παίκτης της. Ο λόγος φυσικά για τον Μάρκο Λιβάια.

Ο Καρντόσο, ξέρω πως άκουσε πολλά για τις αρχικές επιλογές. Όμως οι λόγοι που δεν ξεκίνησε τον Λιβάια, προφανώς και δε νομίζω πως είναι καθαρά αγωνιστικοί. Ούτε θεωρώ πως τιμωρεί με κάποιον τρόπο τον Κροάτη. Άλλωστε με τον Κλωναρίδη πέρσι η Ένωση καθάρισε σημαντικά ματς στα προκριματικά του Champions League. Ήταν η μορφή του πρώτου μέρους τέτοια με την ΑΕΚ να ψάχνεται ακόμα να βρει ταυτότητα μέσα στο γήπεδο που είχε αυτή την κακή εικόνα. Αλλά εδώ είναι και ο παράγοντας, όχι ακριβώς της ρέντας, αλλά του να μην πληρώσεις αυτή την –αναμενόμενη σε μια νέα ομάδα-ανετοιμότητα. Στη ροή του ματς άλλωστε, η ΑΕΚ ήταν που είχε τις δύο μεγάλες ευκαιρίες του πρώτου ημιχρόνου. Με τον Μάνταλο στο 20ο λεπτό και με τον Βράνιες στο 40ο.

Η Ένωση κινδύνευσε ουσιαστικά μόνον στο 54’. Κάπου εκεί τα αντανακλαστικά των παλιών λειτούργησαν στιγμιαία. Ο Σιμόες με μια επιθετική άμυνα και κλέψιμο ψηλά στο κέντρο, η οξυδέρκεια του Λιβάια να βγάλει την σέντρα και ο αρχηγός που με το κεφάλι το έχει πολύ πιο εύκολο το γκολ, απ’ όσο με το πόδι. Αλήθεια τα γκολ με κεφαλιές του Μάνταλου, πάντοτε είναι καθοριστικά. Κάπου εκεί οι παλιοσειρές έβγαλαν την ΑΕΚ από το τέλμα, έβαλαν τα δύσκολα στους Ρουμάνους και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. Ο Λιβάια ήρθε να θυμίσει, πως όταν είναι συγκεντρωμένος και έχει το μυαλό του μέσα στο κεφάλι, χωρίς νεύρα και παλαβομάρες είναι ο ποιοτικότερος όλων ακόμα και τώρα. Η συνέχεια και το αν πάει κάπου καλύτερα, αν το σκέφτεται είναι κάτι που μπορεί ν’ απασχολεί τον ίδιο. Ο Κροάτης μπορεί να φέρει προτάσεις για τον εαυτό του, αν παίξει το ίδιο καλά με πρόπερσι και όχι όπως πέρσι στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν.

Ο άλλος που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Παουλίνιο. Μέσα στις τρεις από τις τέσσερις καλύτερες επιθέσεις της ΑΕΚ στο ματς. Στο 20’ όταν εξέθεσε τον αριστερό μπακ της Κραϊόβα και έδωσε μισό γκολ στον Μάνταλο, στο 75’ όταν έκοψε την μπάλα στον Ολιβέιρα που δεν πρόλαβε για λίγο και στο 85’ όταν σέρβιρε στον Λιβάια. Με το σπαθί του κερδίζει πόντους, είναι πραγματικά πολύ καλός και επιθετικά, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα και το παλικάρι ως τώρα, είναι ο πιο επιδραστικός από τους νεοφερμένους. Λίρα εκατό ο Παουλίνιο και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Η άλλη αρχική επιλογή του Καρντόσο που τον δικαίωσε, ο Σβάρνας, με μια εξαίρεση στο φινάλε, στάθηκε υπέροχα. Στόπερ θέλει η ΑΕΚ, αλλά με τον νεαρό σε τέτοια κατάσταση, μπορεί να ψάξει πιο ήρεμα.

Η ΑΕΚ πάνω απ’ όλα, όπως οφείλει να κάνει κάθε καινούρια ομάδα με καλά αποτελέσματα στην αρχή της σεζόν, αγόρασε χρόνο. Θα έχει την ηρεμία να αντιμετωπίσει με καλό αποτέλεσμα τη ρεβάνς, χωρίς πίεση και ν’ ανεβάσει στροφές, ενόψει της πιο απαιτητικής συνέχειας στην προσπάθεια να βρεθεί στους ομίλους, μάλλον με την Τραμπζονσπόρ που έκανε το 2-0, 2-2 μέσα σε πέντε λεπτά. Όμως έχει δύο εβδομάδες ακόμα μέχρι τους Τούρκους, προκειμένου να βελτιωθεί και να βρει καλύτερο ρυθμό. Δύο εβδομάδες τέτοια εποχή, είναι μεγάλο διάστημα για μια καινούρια ομάδα και θα της είναι πολύ ωφέλιμες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x