Κώστας Μιαούλης

Ο Μανόλο Χιμένεθ η καλύτερη λύση για την Εθνική

Ο Κώστας Μιαούλης κάνει υποθέσεις εργασίας για τον διάδοχο του Μίκαελ Σκίμπε, στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και καταθέτει την άποψη του για την ορθή επιλογή.

Θεωρώ πως μετά από τρία χρόνια, που συμπληρώνονται σε περίπου δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που ο Μίκαελ Σκίμπε, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ο κύκλος πρέπει να θεωρείται ολοκληρωμένος.

Η αναλαμπή στην προσπάθεια της Εθνικής ν’ ανανήψει στα προκριματικά του Μουντιάλ, ίσως παρέσυρε, αλλά η πραγματικότητα, μας έφερε όλους απέναντι σε μια πολύ δυσάρεστη διαπίστωση.

Για να είμαστε δίκαιοι, όπως έγραψα και χθες, δεν είναι υπεύθυνος ο Γερμανός για όλα όσα δεν έγιναν. Όμως είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να εμπνεύσει και είναι δεδομένο πως δεν ήθελε κιόλας να μπει σε διαδικασία μιας καθαρά δικής του επιλογής στις κλήσεις. Τα πάντα ήταν θέμα ισορροπιών.

Πριν καταθέσω την άποψη μου για το ποιος θα μπορούσε να είναι, θα γράψω τι δεν πρέπει να είναι ο νέος τεχνικός της Εθνικής, εφόσον βέβαια θέλουμε να φτιάξουμε ένα αξιοπρεπές συγκρότημα και όχι μία ομάδα που όπως πορεύεται τα τελευταία χρόνια, αποτελεί απλώς ένα μέσον για να μπορούν οι σύλλογοι να προβάλλουν την πραμάτεια τους. Εδώ που τα λέμε, έτσι όπως ήταν η Εθνική τον περισσότερο καιρό και όπως αγωνίζονταν πολλοί από τους ποδοσφαιριστές, μάλλον δεν μιλάμε για διαφήμιση, αλλά για δυσφήμιση.

Δεν θα ήθελα λοιπόν κάποιον προπονητή που τον έχει ξεχάσει και ο…Θεός πως ήταν κάποτε προπονητής. Μπορεί αυτή η επιλογή να βγήκε κάποτε με τον Ρεχάγκελ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πετυχαίνει πάντοτε. Επίσης θα πρέπει να έρθει ένας προπονητής που το έργο το οποίο θα προσφέρει στην Εθνική ομάδα, θα είναι αντίστοιχο της αμοιβής του, κάτι που δεν συνέβη με τον Σκίμπε. Ο προπονητής που θα έρθει, οφείλει να είναι αποφασισμένος για συγκρούσεις, να κόψει βαριά ονόματα αν χρειάζεται και να μην υποχωρεί ή να συμβιβάζεται σε πιέσεις από οποιαδήποτε μεριά για κλήσεις παικτών.

Η δουλειά του Ομοσπονδιακού τεχνικού είναι πολύ διαφορετική από του προπονητή που καλείται να διαχειρίζεται τις τύχες μιας ομάδας στην καθημερινότητα. Κατά την ταπεινή μου άποψη και το ξέρετε όλοι όσοι παρακολουθείτε την αρθρογραφία, αλλά και τις εκπομπές στο ραδιόφωνο, πως τουλάχιστον στα 90΄, θεωρώ τον Άγγελο Αναστασιάδη τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή, στο πώς κοουτσάρει το ματς και ίσως να παραμένει ακόμα και σήμερα.

Πιθανολογώ πως ο Αναστασιάδης παρότι έχει σημείο αναφοράς τον ΠΑΟΚ, δεν θα ήταν ποτέ άδικος, θα έκανε τις καλύτερες κλήσεις και δίκαιες. Δεν ξέρω αν ο τρόπος του ωστόσο, είναι ο ενδεδειγμένος για να πείσει αυτή τη στιγμή τους ποδοσφαιριστές, πως η Εθνική είναι πάνω απ’ όλους.

Για μένα θα ήταν προτιμότερη μια λύση ενός ανθρώπου που έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Που έδειξε έργο και που θα διαθέτει ένα εκρηκτικό ταπεραμέντο, θα έχει την προσωπικότητα να βγάλει πράγματα από τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής. Θα τους κάνει να την αγαπήσουν, να καταλάβουν πως η Εθνική αποτελεί την ύψιστη τιμή για έναν παίκτη και άρα προτεραιότητα. Έστω και αν δεν είναι Έλληνας, ένας κόουτς με το ταπεραμέντο του Μανόλο Χιμένεθ θα ήταν αυτή τη στιγμή, μια ιδανική επιλογή στα δικά μου μάτια. Δεν πρόκειται να χειριστεί διπλωματικά την κατάσταση, δεν θα κάνει εκπτώσεις, θα έρθει σε ρήξεις, απαραίτητες, αν χρειαστεί.

Η πορεία της Λας Πάλμας τον έχει φέρει σε δεινή θέση, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι άλλες οι απαιτήσεις των συλλόγων και άλλες της Εθνικής. Ο Χιμένεθ θεωρώ πως θα είχε τα φόντα να μπολιάσει με φανατισμό την καρδιά των Ελλήνων παικτών, κάτι που αν δει κανείς ματς της Εθνικής από τα πρόσφατα, θα αντιληφθεί πως είναι το πρώτο που λείπει. Είναι ο πλησιέστερος που υπάρχει σε Σάντος και θεωρώ πως η ανάληψη της ηγεσίας μιας Εθνικής, δεν θα του απαγόρευε να βρίσκεται και κοντά στην πατρίδα του, όπως αν βρισκόταν σε σύλλογο.

Ασφαλώς επειδή ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτος, για μια περίπτωση που δεν ξέρω αν έχει παίξει καν σαν ιδέα, η δική μου άποψη είναι πως η Εθνική θα πρέπει να πάει σε έναν προπονητή που θα αποκαταστήσει τον κλασσικό τρόπο παιχνιδιού, που θα εμπνεύσει και θα φανατίσει τους παίκτες και θα ξεκαθαρίσει με αυτούς που θα επιλέξει, ποιος θέλει και ποιος έχει διάθεση να βάλει τα πόδια στην φωτιά για την Εθνική. Σίγουρα θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και να ξέρει από αποστολές που μοιάζουν καταδικασμένες σε αποτυχία, αλλά τελικά μπορεί να τις φέρει εις πέρας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x