Κώστας Μιαούλης

Παράσταση πρωταθλήτριας στο Ηράκλειο με μια πολύ βαριά απώλεια

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το μεγάλο διπλό της ΑΕΚ στην Κρήτη, που δυστυχώς επισκιάστηκε από τον τραυματισμό του Έλντερ Λόπες, μια απώλεια που μόνο η συνέχεια μπορεί ν’ αναδείξει τη σημασία της.

Από τη στιγμή που ο Μπακασέτας άνοιξε το σκορ, όλα είχαν πάρει το δρόμο τους. Η ΑΕΚ έκανε το 15 στα 15 στα ματς που ο 25χρονος άσος έχει σκοράρει. Υπάρχουν κάποια σημάδια πάντα για να πάρεις μια νίκη που σε κάνει να πιστεύεις ξανά ή να γυρίζεις στον δρόμο που ήσουν πριν από μια ήττα, έστω και ντέρμπι. Η Ένωση έχει αφήσει ήδη πίσω, την Τρίπολη, την Τούμπα, την Κρήτη. Αυτά τα άφησε πίσω και πλέον έχει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την επόμενη εβδομάδα, για να μπορέσει να πιάσει και πάλι κορυφή, αν το αποτέλεσμα στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ είναι ισόπαλο ή νικηφόρο για τον γηπεδούχο.

Η πρωταθλήτρια μπήκε φουριόζα στο Ηράκλειο. Άσχετα αν δεν ήρθε ένα γρήγορο γκολ στις ευκαιρίες που έχασε ο Πόνσε από τις στημένες φάσεις, η ΑΕΚ φαινόταν πως δεν θα μπορούσε να απειληθεί από αυτόν τον ΟΦΗ. Ο Γαλανόπουλος έκανε μπόλικη δουλειά απόψε, ήταν από τα ενθαρρυντικά στοιχεία αυτής της αναμέτρησης.

Ο Γκάλο πέτυχε μια υπέροχη γκολάρα, ο Πόνσε «μάτωσε» το πλεκτό και εκτός έδρας και όλα πήγαν ιδανικά και τέλεια σε μια δοκιμασία που ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Η Ένωση δεν έχει περιθώρια για απώλειες και αν καταφέρει να μαζέψει νίκες σε αυτά τα ματς, τότε πιθανόν να βρεθεί με το πάνω χέρι ακόμα και ως το τέλος του πρώτου γύρου. Ή έστω να είναι κοντά, ώστε στο παζάρι του Ιανουαρίου, να διορθωθούν τα κακώς κείμενα με όσα δεν έγιναν.

Για μια ακόμα φορά όμως υπάρχει και το «αλλά». Η απώλεια του Λόπες είναι από αυτές που δεν μπορεί ν’ αντέξεις εύκολα για καιρό. Ναι ο Χουλτ είναι μια σημαντική λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει και ξέρουμε, τόσα πολλά, όσα ο Λόπες στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ο Πορτογάλος αποτελεί έναν πυλώνα για την ανάπτυξη της ΑΕΚ, όπως και ο Γκάλο όποτε επιλέγεται, είτε σαν μπακ, είτε σαν πλάγιος χαφ όπως συνέβη και με την Σέλτικ όταν σκόραρε.

Οι συνεργασίες του Λόπες με τον Μάνταλο, αποτελούν ένα από τα μεγάλα όπλα της Ένωσης. Όταν έχει τον Πορτογάλος στην πλάτη του ο αρχηγός είναι άλλος ποδοσφαιριστής και αυτό αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο από το καλοκαίρι του 2017, που ήρθε ο 29χρονος μπακ από την Λας Πάλμας. Αυτή η απώλεια είναι τόσο βαριά και σημαντική που δεν ξέρω αν μπορεί η ΑΕΚ να τη σηκώσει.

Η απώλεια του Λόπες είναι εξαιρετικά καίρια και αυτό θα φανεί. Η ΑΕΚ πρέπει να υπομείνει τις εξαιρετικά βαριές απώλειες που έχει υποστεί. Θα πρέπει επιπλέον να σηκώσει και την κακή εικόνα που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό ο Σιμόες που φαίνεται να βρίσκεται έξω από τα νερά του. Κι επειδή το να μην βρίσκεται στην ίδια τρομερή κατάσταση που βρέθηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια ο Πορτογάλος, ήταν μεγάλο το σφάλμα του να μην αποκτηθεί χαφ.

Τα προγνωστικά για την ΑΕΚ, μετά και από την απώλεια του Λόπες είναι εναντίον της. Όμως αλήθεια ήταν λίγες οι φορές που, τα τελευταία δύο χρόνια η Ένωση δεν πήγε κόντρα στον καιρό και τα προβλήματα και τελικά δικαιώθηκε και διέψευσε όλα τα προγνωστικά;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x