Κώστας Μιαούλης

Περηφάνια για την φετινή ευρω-ΑΕΚ σε τρία σπορ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την φετινή ευρωπαϊκή παρουσία τριών τμημάτων της Ένωσης στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αλλά και για το σημείο κλειδί κατά τη γνώμη του, των αγώνων με τη Στρασμπούρ.

Ακόμα ένα υπέροχο Σάββατο ήταν αυτό για την ΑΕΚ. Μεγάλη νίκη στο χάντμπολ που δίνει την ευκαιρία στην Ένωση να βρεθεί στην 4άδα με τα επτά γκολ διαφορά κόντρα στην Μπέρχεμ στο Τσάλεντζ Καπ του χάντμπολ και αμέσως μετά μια νίκη που κάλυψε και την διαφορά της ήττας του πρώτου γύρου με το Λαύριο. Μια Ένωση που για τρία δεκάλεπτα έπαιξε καταπληκτικό μπάσκετ, είχε την διαφορά ακόμα και στους 24 πόντους, αλλά αποτελεί και ένα σημείο τροφής για σκέψη, η χαλάρωση στα τελευταία επτά λεπτά.

Η πρόοδος της ΑΕΚ ως συλλόγου, αναδεικνύεται από το γεγονός πως στα τρία από τα πέντε ομαδικά σπορ που παίζονται κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, προχώρησε. Στο ποδόσφαιρο μια πορεία αήττητη στο Europa League που ατυχώς σταμάτησε στη φάση των «32» και θα μπορούσε να είναι πολύ ανώτερη. Μια ΑΕΚ που βρίσκεται στα προημιτελικά του Basketball Champions League και βέβαια η ομάδα του χάντμπολ που με λίγη προσοχή, βρίσκεται στο κατώφλι της τετράδας στο Τσάλεντζ Καπ. Θεωρώ πως η πορεία αυτή των τριών τμημάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί ένα πρελούδιο, για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τον οργανισμό της Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

Τέτοιες στιγμές άλλωστε, μέσα από ευρωπαϊκές νίκες στα σπορ, οδηγούν και έναν σύλλογο σε καταξίωση. Η Ένωση προσφέρει σπουδαίες στιγμές στους οπαδούς της φέτος, σε όλα τα σπορ. Αυτές οι σπουδαίες επιτυχίες του Δικεφάλου σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση. Άλλωστε μόνο με την τεράστια επιτυχία του Κυπέλλου στο μπάσκετ, νικώντας και τους δύο «αιώνιους», είναι από μόνη της ένα κεφάλαιο ιστορίας για τον σύλλογο που επιστρέφει δυναμικά παντού.

Τώρα ειδικότερα για το μπάσκετ, θεωρώ πως η ΑΕΚ πραγματικά έπαιξε αν όχι το καλύτερο, ένα από τα πιο κυριαρχικά παιχνίδια της για φέτος. Με άμυνα που τουλάχιστον για 25 λεπτά ήταν πάρα πολύ καλή, απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο όπως είναι φέτος η ομάδα του Λαυρίου. Στο φινάλε, ο Σάκοτα έριξε μέσα, μια πεντάδα που προφανώς δεν έβγαλε χημεία και απώλεσε τη διαφορά, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την μερική χαλάρωση, αλλά και το γεγονός πως ο κόουτς έπρεπε να μοιράσει και τον χρόνο ενόψει των επόμενων υποχρεώσεων της.

Για μένα αυτή η ομάδα έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Κι αυτά πρέπει να τα δείξει άμεσα, ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες πρόκρισης απέναντι στην Στρασμπούρ. Το πρώτο είναι τα κενά διαστήματα που κάθε ομάδα μπορεί να έχει. Εκεί αυτό που θα σε κρατήσει είναι η άμυνα. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που στα καλά της διαστήματα επιθετικά μπορεί να πιάσει ρυθμό και να διαλύσει τον αντίπαλο. Επειδή όμως υπάρχουν και άσχημα διαστήματα, πρέπει να υπάρχει το καθαρό μυαλό και η σκέψη για την καλύτερη δυνατή επιλογή απ’ όλους. Η Ένωση πρέπει να βγάλει χαρακτήρα, στα σημεία που τα ματς δεν πάνε καλά και θεωρώ πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την άμυνα και τα ριμπάουντ.

Αποτελεί ένα σημείο συζήτησης το γεγονός πως φαίνονται να υπάρχουν πολλά κλισέ, μερικές τετριμμένες κινήσεις, όχι μόνο στο ματς με το Λαύριο, ως προς την χρησιμοποίηση των παικτών σε συγκεκριμένα σημεία των αγώνων. Θεωρώ πως σε αυτό το σημείο, η ΑΕΚ πρέπει να εμφανιστεί διαφορετική, περισσότερο προσαρμοστική στις απαιτήσεις των αγώνων με την γαλλική ομάδα. Σίγουρα είναι διαφορετική απ’ ότι όταν έπαιξε στον όμιλο με την Στρασμπούρ, αλλά πρέπει να εκπλήξει την αντίπαλο της σε αυτά τα δύο νοκ-άουτ παιχνίδια. Να μην επιτρέψει αυτή τη φορά να κριθούν τα πράγματα στις λεπτομέρειες αν μπορεί. Αν δεν μπορεί να το αποφύγει, να έχει καλύτερες επιλογές στα κρίσιμα σημεία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x