Κώστας Μιαούλης

Tα σημεία κλειδιά για θετική πρεμιέρα στους ομίλους

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει στο sport-fm.gr για τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην αυριανή πρεμιέρα των εκπροσώπων της Ελλάδας, στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Τα 24 παιχνίδια που έχουν μπροστά τους, οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προοπτική, προκειμένου και το ίδιο το προϊον της Λίγκας να αποκτήσει κάποια μεγαλύτερη αξία. Αλλά και για να μπορέσουν, έστω και στο ελάχιστο,οι οπαδοί του Big-4, να αισθανθούν τη χαρά, ορισμένων σημαντικών ευρωπαϊκών στιγμών με τις ομάδες τους, κάτι που η αλήθεια είναι πως σε παλαιότερους, προκαλεί νοσταλγία, ενώ κάποιοι νεότεροι, πιθανότατα να μην έχουν προλάβει εποχές, που στα ευρωπαϊκά σαλόνια μπορεί να πήγαιναν, περισσότερες της μίας ελληνικής ομάδας καλά.

Η αυριανή πρώτη αγωνιστική βρίσκει τις ομάδες να έχουν έναν κάποιο ρυθμό. Για κάθε έναν από τους εκπροσώπους μας, το τεστ είναι διαφορετικό και δύσκολο, έχει το δικό του κλειδί και σε καμία περίπτωση οι αντίπαλοι δεν είναι ίδιοι, όπως και ο βαθμός δυσκολίας των αναμετρήσεων αυτών.

Για παράδειγμα και το ξεκινώ με βάση την κατάταξη της περσινής σεζόν, η χρονική στιγμή με την οποία θα κοντραριστεί με την Μπράιτον, φαινομενικά είναι η πλέον ακατάλληλη. Η ίδια πηγαίνει να παίξει κόντρα σε μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες, όχι μόνο στην Πρέμιερ, αλλά και γενικά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δίχως το βασικό αμυντικό της δίδυμο, με ερωτηματικό ακόμα και γι’ αυτούς που επανέρχονται στην ομάδα ως προς τον βαθμό ετοιμότητας τους και με τις νίκες, όποτε έρχονται, αυτό να συμβαίνει με ιδρώτα και αίμα. Κι ένα ακόμα ματς εντός με τον Ολυμπιακό, που οι «κιτρινόμαυροι», τουλάχιστον αναφορικά με τα ματς του πρωταθλήματος, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν.

Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερη. Πολλές φορές όταν συζητάμε ή πάμε να εκτιμήσουμε την ΑΕΚ, δεν υπάρχει λογική. Ρεαλιστικά για να έχει τύχη, οφείλει να πάει σε μια τακτική προσέγγιση, όπως στον τελικό, ως σκεπτικό τουλάχιστον. Να φυλάξει όσο γίνεται τα μετόπισθεν, αλλά κυρίως να έχει υπομονή. Να μην πέσει στο δόλωμα να πιέσει, βλέποντας την Μπράιτον που αρέσκεται στο να χτίζει το παιχνίδι της από πίσω, κάτι που θ’ αποτελέσει πρόκληση στην Ένωση να πιέσει. Πολλά θα εξαρτηθούν επιπλέον και από την πυκνότητα των γραμμών της. Αν υπάρξει υπομονή και περιοριστεί η νευρικότητα, θα έχει τύχη για ένα αξιοπρεπές παιχνίδι. Αν έρθει ένα ξέσπασμα πάντως, όχι με την έννοια του εύρους μιας νίκης, αλλά με την ποιότητα ποδοσφαίρου, για είμαι ειλικρινής, το περιμένω σε εκτός έδρας αναμέτρηση.

Ο Παναθηναϊκός, μοιάζει να έχει την καλύτερη ευκαιρία απ’ όλους λόγω της συγκυρίας. Η Βιγιαρεάλ, σίγουρα ακόμα ψάχνεται, έχει σοβαρά αμυντικά θέματα, οι «πράσινοι» όσο περνάνε οι αγωνιστικές πατάνε καλύτερα στα πόδια τους και παίρνουν πράγματα από πολλούς διαφορετικούς παίκτες. Αυτό είναι ένα ματς που μπορεί να του ανοίξει διάπλατα, την πόρτα για να διεκδικήσει κάτι ουσιαστικό από αυτό το γκρουπ. Σύμμαχός του θα είναι ο κόσμος, σε ένα ματς που σίγουρα οι πράσινοι οπαδοί θα επιδιώξουν να κάνουν έδρα.

Στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των ομάδων, θέλω να σταθώ σε δύο σημεία. Σε αυτό το ματς έχει σημασία, ποιος θα κρατήσει την μπάλα στα πόδια του. Σε αυτό το ματς ο Παναθηναϊκός θα έχει μεγαλύτερη τύχη να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν χτυπήσει σε διάρκεια μια άμυνα που έχει προβλήματα και δέχεται γκολ και φάσεις. Μια ομάδα όμως που επιθετικά έχει αρετές και φυσικά μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ισπανική ομάδα, με ικανότατους παίκτες από τη μέση και μπροστά.

Ο Ολυμπιακός έρχεται από ένα παιχνίδι, με ένα αποτέλεσμα που δεν είναι σίγουρα κάτι που αγγίζει ιδιαίτερα τον απαιτητικό κόσμο του ΟΣΦΠ, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να μην έχει θετικό πρόσημο. Μια καινούρια ομάδα, τρέφεται με αποτελέσματα στα οποία μένει όρθια σε δύσκολες έδρες, το ίδιο και οι «ερυθρόλευκοι». Θα αναμετρηθεί με μια ομάδα γερμανική, πράγμα που σημαίνει ότι στην κουλτούρα της και στον τρόπο που προσεγγίζει το ματς, δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο η έδρα. Μια ομάδα που έχει επιθετικές αρετές, αλλά όπως φάνηκε και το περασμένο Σάββατο έχει και αμυντικές αδυναμίες.

Από τους Πειραιώτες, περιμένω με ενδιαφέρον να δω πόσο μεγάλα ή για να είμαι ακριβής, πόσο πιο πολλά και μεγαλύτερα σε εύρος, μπορεί να είναι τα καλά του διαστήματα σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Μια ακόμα παράμετρος που θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι και αυτή την φορά, το πώς θα διαχειριστεί το ρόστερ του ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Τέλος για τον ΠΑΟΚ το ματς με την Ελσίνκι εκτός έδρας δείχνει θεωρητικά βατό αλλά δεν είναι. Οι Φινλανδοί έχουν ρυθμό, απέναντι σε έναν Δικέφαλο του Βορρά, που μοιάζει να ψάχνεται, ειδικά μετά την ένταξη νέων προσώπων στο ρόστερ της. Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να βρουν χημεία και αυτό που έλειψε πολύ στον αγώνα με τον Άρη, πέρα από το γκολ του Ντεσπόντοφ που δεν μέτρησε, ήταν η ατομική πρωτοβουλία. Δείχνει μια ομάδα που ψάχνεται, φαίνεται μια ομάδα που ακόμα δεν έχει βρει τρόπους να γίνει παραγωγική με συνέπεια. Βρίσκεται σε φάση που οικοδομείται κάτι, είναι ένα στοίχημα να ξεκινήσει με επιτυχημένο αποτέλεσμα και το έχει ανάγκη απέναντι στην Ελσίνκι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x