Κώστας Μιαούλης

Για δεύτερο σερί ντέρμπι η ΑΕΚ προκάλεσε αποπληξία στον αντίπαλο

Η ΑΕΚ για δεύτερο ντέρμπι μετά από εκείνο με τον Παναθηναϊκό έβαλε τις βάσεις για μία ακόμα, πιο εμφατική από άνεση, επικράτηση, στη συνολική αμυντική της λειτουργία και αυτό θα είναι οδηγός.

Η ΑΕΚ έκανε απέναντι στον ΠΑΟΚ το καλύτερό της παιχνίδι, τουλάχιστον αναφορικά με τις εγχώριες διοργανώσεις. Το γεγονός πως φάνηκε να κερδίζει εύκολα ή να μην κάνει τίποτα ιδιαίτερο απέναντι στον Δικέφαλο του Βορρά, αποτελεί μια άκρως επιδερμική ανάλυση, που αναδεικνύει το πόσο ρηχά μπορεί να διαβάζουν ορισμένοι το ματς. Η Ένωση νίκησε με τον υποδειγματικότερο τρόπο, που οφείλει να κερδίζει μια ομάδα, αγώνες, ειδικά εκείνους, που είναι κομβικοί για τη συνέχειά της. Όσοι βασίζουν την κρίση τους, στο αν μια ομάδα αγωνίστηκε καλά, στο πόσες ευκαιρίες έφτιαξε και στα xGoals.

H Ένωση δεν επέτρεψε στον αντίπαλό της παρά μόνο ένα σουτ στην πραγματικότητα, αυτό στο φινάλε του ματς, που κόντραρε πάνω στον Μοχαμάντι και κατέληξε σβηστά στην αγκαλιά του Στάνκοβιτς. Το να απαγορεύσεις να βγάλει φάσεις στον φετινό πολύ βελτιωμένο και παραγωγικό ΠΑΟΚ, που έχει ικανότατους παίκτες σε ατομικό επίπεδο, αλλά είναι βελτιωμένος συνολικά και σαν ομάδα, συγκριτικά με την περασμένη σεζόν, ειδικά από τη μέση και μπροστά, αποτελεί ένα μεγάλο παράσημο για την ΑΕΚ.

Για μια ομάδα, που φέτος έχει βασανιστεί με το να κυνηγάει σκορ και αγώνες, το να βρισκόταν πίσω στο σκορ στο συγκεκριμένο ματς, ήταν κάτι, που δεν έπρεπε να περνάει από το μυαλό κανενός. Ο Αλμέιδα, λοιπόν, αποφάσισε να πάει ακριβώς με την ίδια συνταγή, που τον οδήγησε στην επικράτηση στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Πολλά μαν-του-μαν, ο Γιόνσον ειδικά είχε γίνει σκιά του Κωσταντέλια. Η ΑΕΚ απομόνωσε τους παίκτες του ΠΑΟΚ, αποτρέποντας τις συνεργασίες, με αποτέλεσμα να τον οδηγήσει σε λάθη. Αλλά ακόμα και στις ελάχιστες στιγμές, που ξεπέρασαν παίκτες των Θεσσαλονικέων, «κιτρινόμαυρους» ποδοσφαιριστές, πάντοτε υπήρχε μια ή και δύο βοήθειες, με αποτέλεσμα αυτό να πνίξει ασφυκτικά τον αντίπαλό της.

Σε αυτό διευκόλυναν και ορισμένες άστοχες επιλογές του Λουτσέσκου, αλλά αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το επίτευγμα της Ένωσης, που έσβησε τον αντίπαλό της. Από δύο δικά του σφάλματα πήρε την μπάλα και με έξοχες συνεργασίες άνοιξε και έκλεισε το σκορ με τον Πινέδα και τον Ελίασον. Έγινε έτσι το αφεντικό στα ντέρμπι του πρώτου γύρου με επτά βαθμούς, κάτι, που μπορεί να πετύχει μόνο ο Ολυμπιακός, για το διάστημα αυτό, αν ανατραπεί η απόφαση, παιχτεί το ματς με τον Παναθηναϊκό και κερδίσει και φυσικά νικήσει και τον ΠΑΟΚ την Κυριακή. Η ΑΕΚ στα τρία παιχνίδια με τους άλλους διεκδικητές μάζεψε επτά πόντους και αυτή είναι η ουσία, που θα πρέπει να λάβουν κυρίως υπόψη τους όσοι κάνουν εκτιμήσεις για τον πρωταθλητή. Ειδικά αν οι αποστάσεις, μέσα στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, δεν ανοίξουν ιδιαίτερα.

Ο Ματίας Αλμέιδα μοιάζει να έχει βρει μια αποτελεσματική συνταγή για τα ντέρμπι. Στη Λεωφόρο και το 2-1 της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού έπιασε απόλυτα τόπο, μετά το πρώτο καλό δεκάλεπτο των «πράσινων» και το άνοιγμα του σκορ από μέρους τους, που οδήγησε την αγέλη του Αργεντινού προπονητή στην ανατροπή. Και εκεί η ΑΕΚ ήλεγξε πλήρως το παιχνίδι, στη μεγαλύτερη διάρκειά του, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι και στο τέλος εκεί, παρά την πίεση της έδρας, δεν απειλήθηκε σοβαρά, με εξαίρεση την κεφαλιά του Αράο και του Ιωαννίδη, που έβγαλε ο Στάνκοβιτς γύρω στο 80', αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο και τις καθυστερήσεις, τότε δεν απειλήθηκε καν. Η ΑΕΚ απέναντι στον ΠΑΟΚ παρουσίασε μια πιο τελειοποιημένη μορφή εξουδετέρωσης του αντιπάλου. Φανταστείτε όταν θα έχει όλα τα όπλα στη διάθεσή της, πόσο εύκολες θα μοιάζουν οι νίκες αν η «κιτρινόμαυρη» ομάδα, αμύνεται έτσι. Δεν αποκλείω το αμυντικό κομμάτι, που βασάνισε πολύ την Ένωση στην αρχή, να γίνει η δύναμη της, για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x