Κώστας Μιαούλης

Τα ονειρικά Χριστούγεννα για τρεις και η δεύτερη ευκαιρία για Ουζουνίδη

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το σπάνιο, στα χρονικά φαινόμενο, με τους τρεις εκ των τεσσάρων προπονητών των μεγάλων να θεωρούνται επιτυχημένοι και με τον 4ο να παίρνει αναπάντεχα, παράταση ζωής.

Αποτελεί ένα αναπάντεχο γεγονός, ίσως και ως έναν βαθμό ευχάριστο, αλλά είναι αλήθεια. Έχοντας φτάσει περίπου στου δρόμου τα μισά στην σεζόν, οι τρεις από τους τέσσερις προπονητές των μεγάλων, μπορούν να θεωρούν εαυτούς επιτυχημένους σε μεγάλο βαθμό. Η προοπτική τουλάχιστον για τους τρεις μοιάζει ιδανική, ενώ για τον 4ο και αναφέρομαι στον Μαρίνο Ουζουνίδη, φαίνεται πως θα πάρει την ευκαιρία του να κριθεί, τουλάχιστον με βάση την εικόνα που θα παρουσιάσει η Ένωση, μετά την απόκτηση των παικτών του Ιανουαρίου.

Για να μην πολυλογώ και πριν περάσω στη μοναδικότητα της φετινής συγκυρίας, να έχουν φτάσει Χριστούγεννα και να μην βρίσκεται κανένας από τους προπονητές των μεγάλων σε καθεστώς αφόρητης πίεσης, θα πρέπει να γράψω την άποψη μου για τον Ουζουνίδη. Έχει διαχειριστεί πολλές καταστάσεις λανθασμένα, θεωρώ πως πιθανότατα δεν έχει κρατήσει τις αποστάσεις που θα έπρεπε από τους παίκτες σε αρχικό στάδιο , θεωρώ πως τον έχει κυριεύσει και η πίεση με αποτέλεσμα να «διαβάζει» λάθος τα παιχνίδια κατά την εξέλιξη τους και βέβαια πολλές από τις δικαιολογίες που έχει εκφράσει για την δυσμενή κατάληξη που είχαν πολλοί αγώνες.

Κάπου εδώ υπάρχει, ωστόσο και ένα μεγάλο αλλά. Έφερε στα ταμεία της ΑΕΚ ένα ποσό μεταξύ 20 και 25 εκ. ευρώ στα ταμεία, κάτι που θεωρώ πως από το κοινό της Ένωσης, δεν του έχει αναγνωριστεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Επίσης, οφείλω να γράψω πως από τη στιγμή που η ΑΕΚ θέλει να τον κρίνει με βάση τις προσθήκες που θα γίνουν τον Ιανουάριο. Κάτι που δείχνει πως η ΠΑΕ αναγνωρίζει πως ειδικά στο φινάλε της θερινής περιόδου των μεταγραφών, κάτι έκανε λάθος, όπως άλλωστε έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Επιπλέον θυμίζω πως η Ένωση, πέρα από τους πέντε που έχασε, αναγκάστηκε να παραμερίσει ακόμα τρεις, έχει εκτός μάχης τον Λόπες και αναγκάστηκε να παίξει τα πέντε από τα έξι παιχνίδι του Champions League, χωρίς έναν από τους καλύτερους, με βάση την περσινή σεζόν, παίκτες της.

Στον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου, μια στροφή πριν το φινάλε του πρώτου γύρου, έχει πετύχει κάτι αδιανόητο, όχι μόνο για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ, αλλά συνολικά του πρωταθλήματος. Ξεκίνησε με -2 και είναι στο +8 από τον δεύτερο Ολυμπιακό και στο +14 από την ΑΕΚ. Η αποτυχία της Ευρώπης, θεωρώ πως ανεξάρτητα με το πώς προσπάθησε με κάποιες δηλώσεις του, να την κρύψει, σε μεγάλο βαθμό ήταν, όχι ηθελημένη, αλλά αναπόφευκτη. Ο Λουτσέσκου γνωρίζει πολύ καλά πως έχει ένα πολύ δυνατό ρόστερ, αλλά μεγάλο σε ηλικία. Έτσι όπως έχουν έρθει φέτος τα πράγματα είναι μονόδρομος το πρωτάθλημα. Η ουσιαστική παραίτηση από οποιαδήποτε διεκδίκηση στην Ευρώπη δεν είναι κάτι αποδεκτό, από μεγάλη μερίδα του κόσμου, αλλά θέλουμε, δεν θέλουμε αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Ρουμάνος απορροφά επιτυχημένα όλους τους κραδασμούς, όποιους τελοσπάντων είχε η ομάδα του από τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στην Ευρώπη.

Ο Πέδρο Μαρτίνς, ήταν ένας προπονητής για τον οποίο από νωρίς το καλοκαίρι είχα την πληροφόρηση πως πρόκειται για έναν εξαίρετο χαρακτήρα. Είναι δουλευταράς, ζητάει την άποψη ακόμα και από τον πιο απλό φίλο του Ολυμπιακού για αυτό που εμφανίζει, δεν έχει τουπέ, είναι πολύ κοντά στους ποδοσφαιριστές του. Πέρασε μια δύσκολη περίοδο, με τα αποτελέσματα που δεν έρχονταν και δέχτηκε κριτική και πίεση. Για μένα σε έναν μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, γιατί βρίσκεται στον πάγκο της μεγαλύτερης ομάδας της χώρας, δεν είχε το καθαρό μυαλό στο κοουτσάρισμα σε ορισμένα ματς, θεωρώ πως σε μεγάλο βαθμό είχε ευθύνη για μη σωστή χρήση του Λάζαρου. Όμως έχει καταφέρει και μεγάλα επιτεύγματα. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο απ’ όλους, με μια ομάδα εντελώς καινούρια και πέτυχε μια σπουδαία πρόκριση, από τις σημαντικότερες στην ιστορία του συλλόγου με βάση τον αντίπαλο που πέταξε έξω στο τελευταίο παιχνίδι για το Europa. Πιστεύω πως μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα.

Κλείνω με τον Γιώργο Δώνη, έναν άνθρωπο που έχουμε κριτικάρει κατά καιρούς σκληρά, αλλά η φετινή πορεία του Παναθηναϊκού, είναι μυθική με βάση τα δεδομένα και τις δυσκολίες που είχε. Η εξαιρετική του συνεργασία με τον Νταμπίζα, ο τρόπος που έχει αναλύσει με επιτυχία τις περισσότερες φορές τα παιχνίδια. Έχει δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο, καταφέρνοντας ν’ αναδείξει τις αρετές της ομάδας του. Με λίγη περισσότερη τύχη θα μπορούσε να βρίσκεται και πιο ψηλά στη βαθμολογία. Έχει αναδείξει τα παιδιά του Παναθηναϊκού, έχει φτιάξει ένα σύνολο που μετά το 60’ αν δεν το έχεις καθαρίσει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το καταβάλλεις και με πολύ αντίξοες συνθήκες έχει επαναφέρει τον σεβασμό των αντιπάλων απέναντι στο «τριφύλλι». Ο δεύτερος γύρος με λιγότερες απώλειες και λίγη περισσότερη τύχη, μπορεί να τον φέρει πιο ψηλά στη βαθμολογία.

Δυσκολεύομαι να θυμηθώ λοιπόν, Χριστούγεννα που οι προπονητές και των τεσσάρων δεν ήταν σε δεινή θέση, σε αφόρητη πίεση ή τουλάχιστον η προοπτική απομάκρυνσης τους, δεν φαίνεται τόσο κοντινή, αν δεν είχε συμβεί ήδη τέτοια ενδιάμεσα και στους τέσσερις. Ο Ουζουνίδης σίγουρα στη συνείδηση των φίλων της ΑΕΚ, έχει χάσει πάρα πολλούς πόντους, ωστόσο φαίνεται, αν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό με τον Λεβαδειακό, πως θα κερδίσει την ευκαιρία, θα πάρει παράταση ζωής αν θέλετε, να παίξει και με τα αποκτήματα του Ιανουαρίου, μήπως αλλάξει το κλίμα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x