Κώστας Μιαούλης

Το ερυθρόλευκο διπλό στην ώρα του «πρέπει» και η περιδίνηση της ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το διπλό του Ολυμπιακού στο «Κλεάνθης Βικελίδης», το οποίο είναι απ’ αυτά που δίνουν ώθηση και για την ΑΕΚ που μπήκε σε φάση ανατάραξης και εσωστρέφειας.

Με την εκκρεμότητα, αυτή την στιγμή, του τι μπορεί να συμβεί για τον Ολυμπιακό για τα γεγονότα στην Πάτρα, το αποτέλεσμα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήταν σπουδαίο από κάθε άποψη. Κάθε καινούρια ομάδα, ακόμα και αν έχει ως σύλλογος, κάνει έναν τόσο μεγάλο κύκλο σε κατακτήσεις εγχώριων τίτλων, εκπαιδεύεται, μαθαίνει, μεγαλώνει από νίκες σε τόσο δύσκολες έδρες. Ο Ολυμπιακός σε ένα ματς όπου στα σημεία και στο μεγαλύτερο μέρος του ματς ήταν καλύτερος πήρε το διπλό και ήταν η πρώτη ομάδα που άρχισε να ψαλιδίζει την διαφορά.

Για τον Χασάν έχω καταθέσει την άποψη μου. Θεωρώ πως είναι ένας κλασσικός ποδοσφαιριστής περιοχής που για τις αναμετρήσεις στις οποίες οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν παιχνίδια πρωτοβουλίας είναι ιδανικός. Δέχτηκε σκληρή κριτική τον προηγούμενο καιρό, αλλά απόψε δεν ήταν μόνο το γκολ που έβαλε, αλλά η γενικότερη παρουσία του. Στη φάση του 5’, όταν ο Φορτούνης χάνει την μεγάλη ευκαιρία, ώστε ν’ ανοίξει το σκορ, έδειξε πόσο γρήγορη σκέψη έχει, αφού δεν θέλησε να πάρει την μπάλα ο ίδιος. Με μια κίνηση άδειασε τον χώρο, για τον αρχηγό του Ολυμπιακού.

Η εμπνευσμένη ενέργεια του Νάτχο με την διαγώνια μεγάλη μπαλιά για τον Κούτρη και το άμεσο γύρισμα, ξεκλείδωσαν ένα σημαντικό τρίποντο για τον Ολυμπιακό. Τρεις πόντοι που μπορούν ν’ αλλάξουν τις ισορροπίες στην κορυφή, μετά από μια αγωνιστική που «σκάλωσε» για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ με την ισοπαλία που έφερε με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, αλλά και την εικόνα που παρουσίασε, μπήκε σε σφοδρή περιδίνηση.

Αν ο Ολυμπιακός πάρει το και το ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο του την προσεχή εβδομάδα , θα έχει ξεπεράσει ένα δύσκολο πρόγραμμα και αυτό θα τον σταθεροποιήσει πολύ ψυχολογικά. Είναι διαφορετικό για την εικόνα του πρωταθλήματος και για το πώς θ’ αντιδράσει ο ΠΑΟΚ, ο πρώτος διώκτης να είναι ο Ολυμπιακός. Η πίεση θα είναι πολλαπλάσια για τους Θεσσαλονικείς σε αυτή την περίπτωση. Πάντοτε βέβαια με την υπόθεση των γεγονότων της Πάτρας να είναι σε εκκρεμότητα.

Στην ΑΕΚ είναι τόσα πολλά τα θέματα που δεν ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Τα μεγαλύτερα σφάλματα και οι ευθύνες ανήκουν στον Δημήτρη Μελισσανίδη, πέραν πάσης αμφιβολίας. Αλλά η «μαλ..ία» κατά τη ρήση του ίδιου του διοικητικού ηγέτη της Ένωσης, όπως είχε πει στους ρεπόρτερ της ομάδας, φαίνεται πως κοστίζει πάρα πολύ ακριβά στην Ένωση που δεν έχει παιχνίδι από τον άξονα και αν ένας αντίπαλος της διαβάσει το κόψιμο των συνεργασιών των τεσσάρων μπροστινών τότε μπορεί να την παγιδεύσει. Αν η ΑΕΚ είχε δεχτεί και γκολ στο πρώτο μέρος, θα μπορούσε να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.

Από εκεί και πέρα βλέπεις πως και ο προπονητής με την πάροδο του χρόνου, πιέζεται και οδηγείται σε λάθη, ακόμα και στις τοποθετήσεις του. Όταν παραδέχεσαι στη Συνέντευξη Τύπου πως θα άλλαζες όλη την ενδεκάδα, αλλά έχεις κάνει την πρώτη σου αλλαγή στο 72’, φαίνεται πως δεν υπάρχει καθαρό μυαλό. Μάλιστα ήταν εμφανής ο εκνευρισμός του Μαρίνου και στην Αίθουσα Τύπου.

Επίσης υπάρχει και ένα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, σημάδια έπαρσης υπήρξαν και στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Επιπλέον ορισμένοι ποδοσφαιριστές, παρότι μου είναι δύσκολο να κατανοήσω, πώς συμβαίνει αυτό, φαίνονται κορεσμένοι, ή ίσως «ταβανιασμένοι» ως προς αυτά που μπορεί να προσφέρουν στην ομάδα. Εδώ υπάρχει ένα διπλό σφάλμα που είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω.

Οι επιλογές του Ουζουνίδη, όσο περνάει ο καιρός, γίνονται όλο και λιγότερο δίκαιες. Πέρα από το ότι πρέπει να χωρέσουμε κάπως τον Μάνταλο ή ακόμα και τον Λιβάγια, γίνεται αδικία σε βάρος άλλων. Ο αρχηγός της Ένωσης δεν είναι εδώ και καιρό καλός. Ντεφορμέ είναι και ο Μπακάκης, στο κέντρο δεν τα συζητάμε γιατί οι επιλογές είναι μετρημένες. Πολύ στα κάτω του είναι και ο Μπάρκας, έστω και δεν είναι τόσο εμφανές, αλλά γίνεται αντιληπτό από λεπτομέρειες.

Ένα ακόμα σοβαρό σφάλμα που έγινε τον τελευταίο καιρό και για μένα ίσως έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα για την εικόνα της ομάδας είναι τα περί ποδοσφαιρικής αδυναμίας του Δ. Μελισσανίδη για τον Μάνταλο. Σε κανέναν τομέα, σε καμία επαγγελματική σχέση δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Όταν κανείς φέρνει στο μυαλό του αυτή τη δήλωση του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ και την εικόνα του Μάνταλου τον τελευταίο καιρό, τότε η εντύπωση είναι άσχημη και το μόνο που δεν κάνει είναι να βοηθήσει την ομάδα. Φανταστείτε πώς ακούγεται μια τέτοια ατάκα στα αυτιά των υπολοίπων παικτών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x