Κώστας Μιαούλης

Χορταστική Εθνική με έξοχα άκρα και κέντρο που «δάγκωνε»

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το χορταστικό φινάλε της Εθνικής μας στην περιπέτεια των προκριματικών του EURO 2020 και για όσα πρέπει να κρατήσει ο Φαν 'τ Σιπ και οι παίκτες του για το μέλλον.

Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος δεν θα μπορούσε να περιμένει τέτοια μεταμόρφωση από τους Έλληνες διεθνείς. Ο Ολλανδός είναι φανερό πως πέρα από τα καθαρά ποδοσφαιρικά στοιχεία ήρθε να προσφέρει την μεγαλύτερη ώθηση στους ποδοσφαιριστές μας. Τους δείχνει τον δρόμο πως δεν υπάρχει μόνον η καταστροφή και η σκοπιμότητα, όταν έρχονται να φορέσουν την γαλανόλευκη φανέλα, αλλά το ποδόσφαιρο που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι και θα το υπηρετήσουν. Αυτή η Εθνική προσπαθεί και παίζει σε βαθμό ασύλληπτα γρήγορο, σε συνάρτηση με το πώς ήταν, όχι απλά καλή μπάλα, αλλά κανονικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι κάτι που το πιστώνεται αποκλειστικά ο Ολλανδός.

Η Εθνική έχει δύο σημεία αναφοράς πάνω στα οποία θα πρέπει να δουλέψει. Η εξαιρετική ποιότητα των συνεργασιών που βγάζουν τα άκρα της, ειδικά ο Μάνταλος με τον Γιαννούλη, αλλά και ο Μπακάκης με τον Λημνιό. Όμως αυτό που έκανε την διαφορά, ειδικά στα δύο τελευταία παιχνίδια ήταν το κέντρο και ο γενικότερος τρόπος της επιθετικής άμυνας από όλη την ομάδα. Ο Γαλανόπουλος αξίζει πολλά εύσημα για τα δύο παιχνίδια που έκανε στο Ερεβάν και απόψε, όπως και ο Κουρμπέλης. Ήταν πραγματική απόλαυση να βλέπεις το πόσο κυρίαρχοι ήταν οι δύο τους στο κέντρο. Ο Γαλανόπουλος έβγαλε στο δημιουργικό και επιθετικό κομμάτι πράγματα, που σε κάνουν να τρίβεις τα μάτια σου, πώς τα βγάζει στην Εθνική και όχι στην ΑΕΚ. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολεί την Ένωση.

Αν η Εθνική στα επόμενα παιχνίδια της, με νέους στόχους παίζει τόσο επιθετική άμυνα, τουλάχιστον με αντιπάλους στα κυβικά της και χαμηλότερους, από τους οποίους χάνει τζάμπα βαθμούς και βγάζει τέτοια συχνότητα στην παραγωγή φάσεων, τότε σίγουρα το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο. Η παρουσία του Φαν 'τ Σιπ εγγυάται πως θα βλέπουμε την Εθνική που θα μας αρέσει στο μάτι, αλλά οφείλω εδώ να τονίσω πως αυτή η ομάδα θα δοκιμαστεί πραγματικά όταν θα πρέπει να πάρει τα αποτελέσματα. Όμως αυτή η έκδοση της Εθνικής με το νέο αίμα που μπήκε, αφήνει ελπίδες για καλύτερο μέλλον και σίγουρα μπορεί να γίνει μια ομάδα, που θα μπορείς να κουβεντιάζεις γι’ αυτήν με θετικό και όχι με αρνητικό τρόπο.

Μπορεί να μοιάζει κουραστική η επανάληψη μα επιμένω. Η βάση όλων είναι η επίδοση της Εθνικής στο κέντρο και οι συνεργασίες στα άκρα της. Σίγουρα θα χρειαστεί αξιοπιστία στο κέντρο των μετόπισθεν και έναν μονιμότερο πορτιέρε, αλλά ο Ολλανδός αυτή τη στιγμή, έχει και την όρεξη και πάνω απ’ όλα έχει δώσει κίνητρο στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής που γνωρίζουν και κατανοούν πως οι πόρτες είναι ανοικτές για όποιον το αξίζει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x