sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι απροσδόκητοι ήρωες και οι άφαντοι αστέρες: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις του Mουντομπάσκετ!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ολοκληρώθηκε και το sport-fm.gr παρουσιάζει πέντε παίκτες που έκαναν… πάταγο από το πουθενά και άλλους τόσους που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες!

Μετά από περίπου 15 μέρες γεμάτες μπάσκετ, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 έλαβε τέλος, με τη Γερμανία να νικά τη Σερβία και να κατακτά τη διοργάνωση για πρώτη φορά.

Όπως είναι λογικό, τα φώτα συχνά πέφτουν στους νικητές, αρχικά, και σε δεύτερη φάση στους αστέρες που «έλαμψαν» στο τουρνουά. Όλοι θα μιλήσουν για τον Σρέντερ, τον Ντόντσιτς, τον Μπογκντάνοβιτς, τον Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και άλλους πολλούς που ξέραμε από πριν, λίγο πολύ, πώς θα παίξουν.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο αυτοί. Στη διοργάνωση έκαναν την εμφάνισή τους και κάποια «αστέρια» που συστήθηκαν στο κοινό για πρώτη φορά, αφού ήταν είτε άγνωστοι είτε αδιάφοροι στους περισσότερους. Και, φυσικά, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν μεγάλα ονόματα που δεν δικαίωσαν καμία προσδοκία, παρόλο που υποτίθεται πως θα κυριαρχούσαν στη διοργάνωση.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει, επομένως, πέντε εκπλήξεις και πέντε απογοητεύσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Οι εκπλήξεις


Αρτούρς Ζάγκαρς
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

O εκρηκτικός γκαρντ της Λετονίας ήταν με διαφορά ο παίκτης που έκανε το μεγαλύτερο «μπαμ» στο Μουντομπάσκετ από το πουθενά. O 23χρονος ήταν πραγματικά ο ορισμός του πλέι μέικερ για την ομάδα του Λούκα Μπάνκι, και ένας από τους λόγους που αυτή έφτασε τελικά στην πέμπτη θέση.

Ο Ζάγκαρς έδειξε απαράμιλλο ταλέντο στις διεισδύσεις αλλά και στο μακρινό σουτ, όμως αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν το δημιουργικό του ταλέντο. Έκλεισε τη διοργάνωση με 7,4 ασίστ κατά μέσο όρο, σπάζοντας και το ρεκόρ του Κούκοτς για τελικές πάσες σε έναν αγώνα, αφού έκανε 16 κόντρα στη Λιθουανία!

Highlight της πορείας του ήταν οι 22 πόντοι με τη Γαλλία και οι 24 με τη Γερμανία, την οποία παραλίγο να αποκλείσει μόνος του! Και όλα αυτά, ενώ κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος στο μεταγραφικό παζάρι, αν και κάτι μας λέει πως αυτό δεν θα ισχύει για πολύ…

Τζος Χόκινσον
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Μπορεί τα κατορθώματά του να πέρασαν κάπως απαρατήρητα, καθώς η Ιαπωνία αποκλείστηκε από νωρίς, όμως ο Τζος Χόκινσον έχει κάνει πραγματικά μυθικό τουρνουά. Ο Αμερικανός βγάζει εδώ και χρόνια το ψωμί του στη χώρα της Άπω Ανατολής, γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε έλαβε και το διαβατήριο. Παρόλα αυτά, μόνο τυχαίος παίκτης δεν είναι, αφού κουβαλάει στην πλάτη του μία εξαιρετική καριέρα στο NCAA με το Ουάσινγκτον Στέιτ, όπου έσπασε πολλά ρεκόρ.

Ο Χόκινσον ήταν ο πραγματικός ηγέτης της Ιαπωνίας, παρόλο που στο ρόστερ της υπήρχε ο NBAer Γιούτα Γουατανάμπε. Μέτρησε κατά μέσο όρο 21 πόντους και 10,8 ριμπάουντ μαζί με 1,4 τάπες. Παράλληλα, συγκέντρωσε 28,6 βαθμούς ανά παιχνίδι στο σύστημα αξιολόγησης. Αυτό το νούμερο ήταν το δεύτερο καλύτερο στη διοργάνωση, μετά τους 30,4 του Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ!

Αν βάλουμε στην εξίσωση, δε, πως η Ιαπωνία χάρη στα «όργια» του Χόκινσον κατόρθωσε να εξασφαλίσει ένα απευθείας εισιτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως η κορυφαία ασιατική ομάδα, κατανοούμε πως πραγματικά υπήρξε κομβικός και ένας από τους πρωταγωνιστές. Αυτή τη στιγμή, έχει συμβόλαιο με τους Σινσού Μπρέιβ Γουόριορς, δεν αποκλείεται όμως να τραβήξει πάνω του βλέμματα και από μεγαλύτερα πρωταθλήματα.

Κάρλικ Τζόουνς
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

O 25χρονος γκαρντ του Νοτίου Σουδάν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Τζος Χόκινσον. Έκανε, δηλαδή, απίστευτες εμφανίσεις, οι οποίες πέρασαν κάπως απαρατήρητες λόγω του ότι η όχι και τόσο εμπορική ομάδα την οποία εκπροσώπησε αποκλείστηκε από νωρίς.
Ο Τζόουνς, που αγωνίζεται ως νατουραλιζέ όμως έχει ρίζες από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ήταν ο ορισμός του υπερσκόρερ στη διοργάνωση, δείχνοντας παράλληλα όμως πως διαθέτει και δημιουργικές ικανότητες. Μέτρησε 20,4 πόντους και 10,4 ασίστ ανά παιχνίδι, έχοντας και το εντυπωσιακό 42% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα.

Μάλιστα, έγραψε ιστορία, καθώς στο πρώτο του ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο είχε πάνω από 30 πόντους και παραπάνω από 10 ασίστ, επίδοση που δεν είχε καταγραφεί στον θεσμό τα τελευταία 30 χρόνια! Φυσικά, οι εμφανίσεις του αυτές οδήγησαν το Νότιο Σουδάν στην κατάληψη ενός απευθείας εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο Κάρλικ Τζόουνς δεν προσγειώθηκε… από το πουθενά, καθώς ήταν ο πρώτος σκόρερ και ΜVP της περσινής G-League, θυγατρικής του ΝΒΑ. Με τα παρόντα δεδομένα, διαθέτει μη εγγυημένο συμβόλαιο με τους Σικάγο Μπουλς.

Αλέξα Αβράμοβιτς
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Για όσους παρακολουθούν συστηματικά Ευρωλίγκα και γνωρίζουν γενικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Αλέξα Αβράμοβιτς ήταν κάθε άλλο παρά άγνωστο όνομα όταν ξεκίνησε η διοργάνωση. Αυτό δεν αναιρεί, ωστόσο, ότι στο Παγκόσμιο έδειξε το καλύτερο πρόσωπο στην καριέρα του και ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του.

Σε μία πρώτη όψη, τα νούμερά του δεν ζαλίζουν. Ο Αβράμοβιτς είχε 11,4 πόντους, 2,1 ασίστ και 1,4 κλεψίματα κατά μέσο όρο, με 11,9 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Παρόλα αυτά, το μπάσκετ δεν είναι μόνο στατιστικά, και ο Αλέξα έκανε κάποια πράγματα στο παρκέ που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε νούμερα.

Ο 29χρονος ήταν το… σώμα και η ψυχή της Σερβίας, ειδικά στα νοκ άουτ, με αποτέλεσμα να «εξοβελίσει» από το βασικό σχήμα τον πιο ποιοτικό Στέφαν Γιόβιτς. Ο Αβράμοβιτς έδωσε όλο του το «είναι» για την ομάδα, την πήρε πάνω του στα δύσκολα, και εντυπωσίασε με την «σκυλίσια» άμυνά του που έσβησε μέχρι και τον Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ στον ημιτελικό κόντρα στον Καναδά. Στον τελικό, δε, κόντεψε να γυρίσει μόνος του το ματς, και έμοιαζε ο μόνος που πραγματικά το πίστευε. Κάτι θα ήξερε ο Ομπράντοβιτς, που τον κράτησε στην Παρτίζαν παρόλο που το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι…

Αντρές Φελίς
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Μπορεί και αυτός να χάθηκε κάπου στη… λάμψη των υπόλοιπων αστέρων της διοργάνωσης, όμως ο Αντρές Φελίς υπήρξε μία πραγματική «μηχανή» στη διοργάνωση της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο γκαρντ της Δομινικανής Δημοκρατίας, η οποία έμοιαζε κάποια στιγμή ικανή για την έκπληξη, έδειξε εξαιρετικά πληθωρικό πρόσωπο, μετρώντας 16 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 4,8 ασίστ κατά μέσο όρο. Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο είναι το ποσοστό του, αφού είχε 72% στα δίποντα και 56% στα τρίποντα!

Ο Φελίς ήταν ο μοναδικός άξιος συμπαραστάτης που βρήκε στην ομάδα ο κατά τ’ άλλα «μοναχικός καβαλάρης» Τάουνς, και υπήρξε καθοριστικός στην πρόκριση της «Dominicana» από την πρώτη φάση με ρεκόρ 3-0. Τελικά, η ομάδα του δεν κατάφερε να προχωρήσει, όμως θα παίξει στο προολυμπιακό για μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Φελίς είναι σεσημασμένος σκόρερ στα γήπεδα της ACB, όπου αγωνίζεται με τη φανέλα της Μπανταλόνα. Έχει ακόμη έναν χρόνο συμβολαίου μπροστά του, μέχρι το 2024.

Οι απογοητεύσεις


Ρούντι Γκομπέρ
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Μην δουλευόμαστε, θα μπορούσαμε άνετα να αφιερώσουμε πολλές παραγράφους στη Γαλλία, η οποία ήταν ξεκάθαρα η μεγαλύτερη απογοήτευση του τουρνουά. Ωστόσο, ο πιο απροσδόκητα «άφαντος» παίκτης της ήταν ο Ρούντι Γκομπέρ.

Ο Γάλλος «γίγαντας» συνηθίζει να αποτελεί το «σκιάχτρο» των «τρικολόρ» στη ρακέτα, όντας πάντα καθοριστικός στις μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό δεν συνέβη στο συγκεκριμένο Παγκόσμιο, αφού ο Γκομπέρ ήταν πραγματικά σε άλλο γήπεδο στα δύο πρώτα παιχνίδια κόντρα σε Λετονία και Καναδά, που έκριναν τελικά και τον αποκλεισμό της Γαλλίας.

Η στατιστική των 10,8 πόντων και 8,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο δεν είναι σε καμία περίπτωση αποκαρδιωτική, η εικόνα του σέντερ των Τζαζ στο παρκέ όμως ήταν αυτό ακριβώς. Απλώς τα νούμερά του ανέβηκαν λόγω μερικών καλών παιχνιδιών του στους αδιάφορους αγώνες κατάταξης. Του έλειψε τρομερά το πάθος που τον χαρακτηρίζει, με αποτέλεσμα να αποτελέσει βασικό λόγο του πρόωρου φινάλε στην πορεία της Γαλλίας. Θα θέλει σίγουρα να ξεχάσει γρήγορα τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο.

Μπράντον Ίνγκραμ
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Αν η μεγαλύτερη απογοήτευση του τουρνουά ήταν η Γαλλία, η δεύτερη ήταν σίγουρα οι ΗΠΑ. Προφανώς, υπό άλλες συνθήκες η τέταρτη θέση δεν είναι… φιάσκο, όμως για μία ομάδα που ξεκινάει με μοναδικό στόχο το χρυσό, ο τερματισμός εκτός βάθρου, πιστέψτε μας, είναι ακριβώς αυτό.

Ο παίκτης που απογοήτευσε περισσότερο απ’ όλους με τις εμφανίσεις του από τις ΗΠΑ είναι ο Μπράντον Ίνγκραμ. Πριν την έναρξη της διοργάνωσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο σταρ των Πέλικανς ήταν το μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ της Team USA, με εξαίρεση ίσως τον Άντονι Έντουαρντς. Παρόλα αυτά, ο Ίνγκραμ υπήρξε το πολύ… ρολίστας στο Μουντομπάσκετ.

Παρόλο που είχε μικρότερο ρόλο από αυτόν που αναλογεί σε παίκτη του βεληνεκούς του, ο Ίνγκραμ ήταν φανερά μακριά από τον καλό του εαυτό. Σε 16 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, μέτρησε μόλις 5,7 πόντους με 27% στα τρίποντα. Για έναν πραγματικό υπερσκόρερ του ΝΒΑ, αυτά τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά.

Ο Ίνγκραμ δεσμεύεται με συμβόλαιο στη Νέα Ορλεάνη, και κάτι μας λέει ότι θα αφήσει γρήγορα πίσω του το Παγκόσμιο, επιστρέφοντας στις 30άρες στις οποίες μας έχει συνηθίσει.

Τζάρεν Τζάκσον
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Ο δεύτερος παίκτης που απογοήτευσε από τις ΗΠΑ ήταν ο Τζάρεν Τζάκσον. Ο κορυφαίος αμυντικός της περασμένης σεζόν του ΝΒΑ μόνο… φόβο δεν προκαλούσε στη ρακέτα, αφού ήταν εύκολος στόχος για κάθε «περαστικό».

Ο «JJJ» ήταν στη θεωρία ο βασικός ψηλός της ομάδας, όμως σταδιακά εξοβελίστηκε από το βασικό σχήμα, καθώς ο Στιβ Κερ κατάλαβε ότι είχε πρόβλημα απέναντι στα βαριά κορμιά των Ευρωπαίων ψηλών.

Η πλήρης ανικανότητά του να καλύψει αποτελεσματικά τη θέση «5» γίνεται φανερή από τα στατιστικά, και κυρίως από τα μόλις 2,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, μαζί με τα 0,9 κοψίματα! Αυτά τα νούμερα, μόνο τον κορυφαίο αμυντικό του ΝΒΑ δεν φέρνουν στο μυαλό.

Η εικόνα του, δε, στο ματς όπου οι ΗΠΑ αποκλείστηκαν κόντρα στη Γερμανία, ήταν θλιβερή, αφού έγινε «έρμαιο» στα χέρια των Ντάνιελ Τάις και Μόριτζ Βάγκνερ, μη μπορώντας να τους αντιμετωπίσει με κανέναν τρόπο. Παρόλα αυτά, με τους Γκρίζλις αναμένεται να βρει ξανά τον καλό εαυτό του.

Ντουάιτ Πάουελ
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Ο Καναδάς κατάφερε να πάρει το πρώτο του μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αν και η πορεία του δεν κρίθηκε ως πλήρως επιτυχημένη, αφού η ομάδα της Βόρειας Αμερικής στόχευε στο χρυσό, ή τουλάχιστον στον τελικό.

Όπως και να ‘χει, τα όσα κατάφερε το σύνολο του Τζόρντι Φερνάντες, σίγουρα δεν τα οφείλει στον Ντουάιτ Πάουελ. Ο βασικός ψηλός του Καναδά ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό, και σίγουρα υπήρξε ο χειρότερος σε θέμα απόδοσης από τους 7 NBAers που είχε στο ρόστερ της η χώρα.

Ο 32χρονος δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικό του κορμί και τα αθλητικά του προσόντα, ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση με μόλις 5 πόντους και 4,4 ριμπάουντ σε 25 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Στο rim protection παίρνει πολύ κακό βαθμό, ενώ στον ημιτελικό που έφερε τον αποκλεισμό του Καναδά από τη Σερβία ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να τον εκθέτει πολυάριθμες φορές.

Ο Πάουελ θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο ΝΒΑ, αφού υπέγραψε πρόσφατα τριετή επέκταση 12 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Ντάλας Μάβερικς.

Τζο Ινγκλς
Μουντομπάσκετ 2023: Πέντε εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Ένα από τα πιο μεγάλα «μπαμ» της διοργάνωσης, το οποίο μάλλον δεν πήρε την προσοχή που του άξιζε, ήταν ο πρόωρος αποκλεισμός της Αυστραλίας, η οποία αποχαιρέτησε από τη φάση των «16», παρά τους 8 NBAers στο ρόστερ της.

Παίκτες όπως ο Τζος Γκίντι και ο Πάτι Μιλς υπήρξαν εντυπωσιακοί, ωστόσο αν κάποιος υστέρησε ενώ έπρεπε να βγει μπροστά, αυτός ήταν ο Τζο Ινγκλς. Η ηλικία και η κούραση του πολύπειρου 35χρονου έγιναν εμφανείς στο παρκέ, αφού σε κανένα παιχνίδι δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους «Boomers», και ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με μόλις 6 πόντους και 32% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής.

Τη χειρότερή του εμφάνιση, δε, την έκανε στο ματς που έφερε τον αποκλεισμό της Αυστραλίας, κόντρα στη Σλοβενία. Εκεί, έμεινε στο «μηδέν» αστοχώντας σε τρία τρίποντα, παρόλο που βρέθηκε στο παρκέ για 26 ολόκληρα λεπτά.

Την επόμενη σεζόν, ο Ινγκλς θα αγωνίζεται στους Ορλάντο Μάτζικ, που τον απέκτησαν όταν έμεινε ελεύθερος από τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x