sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μπάγεβιτς vs Μαρτίνς: Τέσσερις «ερυθρόλευκοι» ρεπόρτερ τους συγκρίνουν στο απόλυτο crash-test

Τέσσερις ερυθρόλευκοι ρεπόρτερ συγκρίνουν τον Πέδρο Μαρτίνς και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στην παρουσία τους στον Ολυμπιακό σε ένα crash-test με αφορμή τα 209 ματς του Πορτογάλου.

Μπάγεβιτς vs Μαρτίνς: Τέσσερις ρεπόρτερ τους συγκρίνουν

Μαρτίνς ή Μπάγεβιτς; Ιδού η απορία…

Στην κυριακάτικη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Πορτογάλος τεχνικός φτάνει στα 209 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας και ξεπερνά τον «Ντουσκο».

Με αφορμή το παραπάνω ιστορικό γεγονός για τον Ολυμπιακό το sportfm.gr επιχειρεί ένα μεγάλο crash-test ανάμεσα τους. Τέσσερις ερυθρόλευκοι θυμούνται την παρουσία των δύο, στον πάγκο των Πειραιωτών και απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις.

Με ποιον ο Ολυμπιακός έχει προσφέρει καλύτερο θέαμα; Ποιος υπερτερεί του άλλου και σε ποια σημεία… Ποιος είναι περισσότερο αποδεκτός από τους οπαδούς της ομάδας; Ποιον θα επέλεγαν στον πάγκο της ομάδας τους;

Μπάμπης Χριστόγλου, Κώστας Νικολακόπουλος, Ηρακλής Αντύπας και Νίκος Σταματέλος, καταθέτουν τις απόψεις τους και εκφράζουν τις προτιμήσεις τους.

Ποιος έχει μεγαλύτερες επιτυχίες… Ποιος χειρίζεται καλύτερα το ρόστερ… Διαφωνείτε; Συμφωνείτε; Και, μια έκπληξη. Τι σχέση έχουν σε όλα αυτά, ο Ερνέστο Βαλβέρδε και ο Τάκης Λεμονής;

Μπάγεβιτς vs Μαρτίνς: Τέσσερις ρεπόρτερ τους συγκρίνουν

1 - Με ποιον ο Ολυμπιακός έπαιζε καλύτερη μπάλα


Μπάμπης Χριστόγλου:
Είναι λίγο δύσκολο έως άδικο να το κάνουμε αυτό. Είναι δύο διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα και το σημαντικότερο δυο διαφορετικά ρόστερ. Ο ένας είχε παίκτες τεράστιας αξίας όπως ο Ζιοβάνι, για παράδειγμα. Νομίζω πως το ρόστερ του Μπάγεβιτς δεν έχει καμία σχέση με του Μάρτινς, είναι πολύ καλύτερο. Ήταν ο Ζιοβάνι, ο Ριβάλντο, ο Τζόρτζεβιτς, είχε δηλαδή παίκτες πολύ καλύτερους από αυτούς του Μάρτινς. Ο Μάρτινς, βέβαια, κατάφερε με αυτό το ρόστερ χωρίς να λέμε ότι σε σχέση με τους άλλους δεν ήταν καλός να παίξει ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο και αυτός. Δεν μπορώ όμως να τους συγκρίνω και να πω πως κάποιος έπαιξε καλύτερη μπάλα γιατί είναι δύο διαφορετικές εποχές και δύο διαφορετικά ρόστερ. Και ο ένας και ο άλλος έπαιξαν πολλή όμορφη μπάλα κατά διαστήματα. Και οι δύο βέβαια τρώνε από τους οπαδούς τη μουρμούρα. Δεν θέλω να βάλω κάποιον πιο πάνω από τον άλλον. Και οι πρόσφεραν ωραίο ποδόσφαιρο.


Κώστας Νικολακόπουλος:
Καταρχάς είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνουμε μια σύγκριση καθότι μιλάμε για δύο προπονητές που δούλεψαν στον Ολυμπιακό με 20-25 χρόνια διαφορά, κάτι που σημαίνει ότι έχει αλλάξει. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο τη δεύτερη και την τρίτη, ειδικά την τρίτη του σεζόν στην ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και με τον Μαρτίνς έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο τη δεύτερη και την τρίτη σεζόν. Αυτό σημαίνει πως όταν έχεις έναν προπονητή και τον αφήνεις να δουλέψει τα αποτελέσματα τα περιμένεις στον δεύτερο, ακόμη και τον τρίτο χρόνο. Αν έχεις υπομονή θα είσαι κερδισμένος.
Είναι δύσκολο, από εκεί και πέρα, με μια κουβέντα να πεις «με τον έναν ή με τον άλλον». Μπορείς να πεις ότι ο Ολυμπιακός με τον Μπάγεβιτς ήταν πολύ καλός από τα άκρα, που του έδινε άλλη δυναμική, ενώ ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς είναι μια ομάδα η οποία στα καλύτερά της είχε μια επιθετικότητα που εκδήλωνε και από τον άξονα και από τα πλάγια. Αυτή θα ήταν μια διαφορά. Σε γενικές γραμμές δεν είχαν μεγάλες διαφορές οι δύο ομάδες στα καλά τους.



Ηρακλής Αντύπας:
Αν και θα μπορούσα να σου απαντήσω διπλωματικά, ότι το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και είναι άλλες εποχές, η ομάδα του Μπάγεβιτς που είχε φτάσει στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ είχε παίξει τρομερή μπάλα.
Υπάρχουν μεγάλα παιχνίδια που έχουν μείνει στο μυαλό λόγω της απόδοσης με τον Μαρτίνς στον πάγκο, αλλά θεωρώ ότι η εκείνη η ομάδα είχε παίξει τρομερό ποδόσφαιρο.



Νίκος Σταματέλος:
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκρίνεις δύο ομάδες που δεν ανήκουν στην ίδια εποχή. Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν μία ομάδα που έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς η οποία «γέμιζε» τους φιλάθλους της ομάδας από την πρώτη χρονιά με τον Πορτογάλο στον πάγκο, παρά το γεγονός ότι εκείνη την σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» δεν πανηγύρισαν την κατάκτηση κάποιου τίτλου.

Μπάγεβιτς vs Μαρτίνς: Τέσσερις ρεπόρτερ τους συγκρίνουν

2 - Πού υπερτερεί ο ένας του άλλου ή πoιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;


Μπάμπης Χριστόγλου:
Στη διαχείριση του ρόστερ ο Μαρτίνς είναι καλύτερος. Ο Μπάγεβιτς θυμάμαι ότι αν δεν τον είχε να τον ταλαιπωρεί για 2-3 μήνες δεν τον έβαζε στην ομάδα. Ο Μάρτινς έχει δείξει ότι από την πρώτη εβδομάδα αν πιστεύει πως θα τον βοηθήσει δεν θα έχει πρόβλημα να τον βάλει. Στη διαχείριση του ρόστερ υπερτερεί ο Μάρτινς.
Είναι γνωστό πως ο Μπάγεβιτς δεν ήταν τόσο διαδραστικός στον αγώνα ενώ ο Μάρτινς, είναι πολύ διαδραστικός. Έχουμε δει ματς να τα γυρνάει με αλλαγές στο ημίχρονο, ενώ ο Μπάγεβιτς έκανε αλλαγές μόνο με το χρονόμετρο.



Κώστας Νικολακόπουλος:
Εκεί που θα ήθελα εγώ να σταθώ είναι στο ότι με τον Μπάγεβιτς ο Ολυμπιακός, στην συντριπτική πλειοψηφία του είχε Έλληνες καλούς ποδοσφαίριστές και πολύ λίγους ξένους, οι οποίοι μάλιστα ήταν πολύ κοντά στην ελληνική πραγματικότητα, για παράδειγμα ο Γκόγκιτς που ήταν από την Κύπρο, ενώ επί Μαρτίνς και τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει πια στο ποδόσφαιρο που αλλάζει ανά δεκαετία, η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που στηρίζεται είναι ξένοι.


Ηρακλής Αντύπας:
Ο Μαρτίνς είναι καλύτερος στη διαχείριση ενός αγώνα. Έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να κάνει αλλαγές και νωρίς στο ματς. Ο Μπάγεβιτς προετοίμαζε σούπερ την ομάδα αλλά αν του στράβωνε το ματς, εκεί είχε κάποια θέματα.
Ο Μπάγεβιτς αργούσε να χρησιμοποιήσει έναν νέο παίκτη αλλά νομίζω ότι το έκανε γιατί ήθελε να μάθει ο καθένας απόλυτα το πώς παίζει η ομάδα.



Νίκος Σταματέλος:
Εχω την αίσθηση ότι ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ο προπονητής που προσπαθεί συνεχώς κατά την διάρκεια του αγώνα να «ανακατέψει την τράπουλα», να αλλάξει σχήματα, ενώ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν ο προπονητής που υπερτερούσε στην προετοιμασία της ομάδας για κάθε αναμέτρηση.

Μπάγεβιτς vs Μαρτίνς: Τέσσερις ρεπόρτερ τους συγκρίνουν

3 - Ποιος είναι περισσότερο αποδεκτός από τον κόσμο του Ολυμπιακού και γιατί;


Μπάμπης Χριστόγλου:
Νομίζω ότι ο Μάρτινς είναι περισσότερο αποδεκτός, όχι ότι πως ο Μπάγεβιτς δεν ήταν αποδεκτός, αλλά νομίζω ότι αυτό οφείλεται στα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Νομίζω ότι ο Μάρτινς είναι πιο αποδεκτός από τον κόσμο. Νομίζω ότι το γεγονός ότι ήταν εμβληματικός για την ΑΕΚ παίζει τον ρόλο του.


Κώστας Νικολακόπουλος:
Περισσότερο αποδεκτός, θα έλεγα ότι είναι ο Μαρτίνς, γιατί ο Μπάγεβιτς προερχόταν από την ΑΕΚ, είχε συνδέσει το όνομά του, ιστορικά και σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής με την ΑΕΚ, ενώ ο Μαρτίνς δεν είχε καμία σχέση με Ελλάδα όταν ήρθε εδώ, οπότε υπό αυτή την έννοια θα έλεγα τον Μαρτίνς. Από την άλλη, βέβαια, και ο Μπάγεβιτς στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό είχε πολύ μεγάλο… ρεύμα στις τάξεις των οπαδών.


Ηρακλής Αντύπας:
Θεωρώ ότι σε μια μερίδα των οπαδών του Ολυμπιακού ο Μπάγεβιτς, είναι αποδεκτός από την άποψη ότι πήρε την ομάδα από τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» και τον ξανάκανε πρωταθλητή και τον έφτασε στους 8 της Ευρώπης. Ωστόσο, το μελανό σημείο για τον Μπάγεβιτς, από ένα σημείο και μετά ήταν τα εκτός έδρας παιχνίδια με την ΑΕΚ, στα οποία ο Ολυμπιακός γνώριζε ήττες.


Νίκος Σταματέλος:
Αμφότεροι είναι αποδεκτοί από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Προπονητής που έχει δημιουργήσει ομάδα για να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο, να ανέβει και να παραμείνει στην κορυφή είναι αποδεκτός από τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει «ζυγαριά» για να δοθεί απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Μπάγεβιτς vs Μαρτίνς: Τέσσερις ρεπόρτερ τους συγκρίνουν

4 - Ποιος έχει καταγράψει μεγαλύτερες επιτυχίες στον Ολυμπιακό;


Μπάμπης Χριστόγλου:
Σίγουρα, στην Ευρώπη ο Μαρτίνς έχει μεγαλύτερες επιτυχίες με τον Ολυμπιακό. Και στην Ελλάδα ο Μπάγεβιτς δεν τελείωνε τα ντέρμπι, ενώ ο Μάρτινς το κάνει σε κάποιες περιπτώσεις και γρήγορα.


Κώστας Νικολακόπουλος:
Σε ό,τι αφορά του ελληνικού πρωταθλήματος, και οι δύο έχουν μεγάλες επιτυχίες. Ο Μαρτίνς πάει για τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Με τον Μπάγεβιτς, ουσιαστικά ο Ολυμπιακός πήρε τέσσερα πρωταθλήματα στα τριάσιμη χρόνια που έκατσε στην ομάδα, και μετά όταν επέστρεψε πάλι πήρε νταμπλ. Οι επιτυχίες είναι πολύ μεγάλες και των δύο, ίσως λίγο περισσότερο του Μπάγεβιτς στο ελληνικό κομμάτι. Στο διεθνές κομμάτι τώρα, ο Μαρτίνς μπορεί κάποιος να πει ότι έχει περισσότερες επιτυχίες. Δεν έφτασε στα προημιτελικά όπως έφτασε ο Ολυμπιακός το 1999 με τον Μπάγεβιτς, αλλά τότε ήταν πιο εύκολο να φτάσεις στους 8. Τώρα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και έχει κάνει κάποιες σημαντικές υπερβάσεις ο Ολυμπιακός, με την παρουσία του, τις προκρίσεις με Μίλαν, Αϊντχόφεν και Άρσεναλ.


Ηρακλής Αντύπας
Με βάσει τίτλων ο Μπάγεβιτς έχει περισσότερους. Όμως ο Μαρτίνς δεν έχει τελειώσει τον κύκλο του, οπότε μπορεί να πετύχει περισσότερα και έχει τα φόντα για να το κάνει. Και υπάρχει και η φάση των 8. Ο Μαρτίνς έχει κάνει πολύ μεγάλες προκρίσεις σε νοκ-άουτ ματς.


Νίκος Σταματέλος:
Τόσο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς όσο και ο Πέδρο Μαρτίνς έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση εγχώριων τίτλων αλλά και ευρωπαϊκών επιτυχιών. Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο ο Ολυμπιακός είχε προκριθεί στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον Πέδρο Μαρτίνς έχει προκρίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ κόντρα σε ομάδες όπως η Άρσεναλ αλλά και η PSV. Κρατάμε λοιπόν τις επιτυχίες και των δύο.

Μπάγεβιτς vs Μαρτίνς: Τέσσερις ρεπόρτερ τους συγκρίνουν

5 - Θέμα ανάδειξη ταλέντων και βελτίωση παικτών…


Μπάμπης Χριστόγλου:
Ο Μάρτινς τα πηγαίνει καλύτερα στο θέμα αυτό. Έχει βοηθήσει και αναδείξει πολλά από τα πιτσιρίκια του Ολυμπιακού. Αντίθετα ο Μπάγεβιτς αν δεν ήταν κάποιος φτασμένος δεν τον έβαζε στην ομάδα .


Κώστας Νικολακόπουλος:
Και εδώ υπάρχουν σοβαρές ομοιότητες ανάμεσα τους. Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη παικτών, θυμόμαστε ότι -τα χρόνια αυτά που ήταν και πιο δύσκολα για μεταγραφές σε ομάδες του εξωτερικού- ο Ολυμπιακός είχε δώσει τον Γεωργάτο και τον Νταμπίζα, σε Ίντερ και Νιούκαστλ. Κάτι που δεν ήταν εύκολο εκείνη την εποχή και ειδικά και με αρκετά χρήματα, αλλά βλέπουμε ότι είχαν φύγει παίκτες από τον Ολυμπιακό, γιατί -πολύ απλά- ήταν πολύ καλά δουλεμένοι στην ομάδα. Και τώρα με τον Μαρτίνς βλέπουμε τον Ολυμπιακό να πουλάει παίκτες, όπως τον Τσιμίκα, τον Ποντένσε, πράγμα που σημαίνει ότι τους έχει αναδείξει η δουλειά του προπονητή και της ομάδας.
Σε επίπεδο διαχείρισης, νομίζω πως και από τους δύο θα μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερα πράγματα σε ατομικό επίπεδο.



Ηρακλής Αντύπας
Θα δώσω προβάδισμα στον Μαρτίνς γιατί δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάλει νεαρούς στην 11άδα. Το έκανε με τον Τσιμίκα και το κάνει και φέτος με τον Ακιμπού Καμαρά, έναν παίκτη που πέρσι δεν είχε παιχνίδια στην πρώτη ομάδα της Λιλ. Δεν έχει πρόβλημα να το κάνει αλλά, το ξαναλέω, παίζει μεγάλο ρόλο και το πώς έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο.


Νίκος Σταματέλος:
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο από το οποίο βλέπαμε πολύ ωραίο θέαμα, νίκες και τίτλους, από παίκτες που πολλοί πίστευαν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μαρτίνς αρκετές φορές έχει δώσει ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον Ολυμπιακό για μία ομάδα που είναι «καταδικασμένη» να διεκδικεί και να κατακτά τίτλους, γεγονός που ίσως μειώνει τις ευκαιρίες για νέους ποδοσφαιριστές και ταλέντα.

Μπάγεβιτς vs Μαρτίνς: Τέσσερις ρεπόρτερ τους συγκρίνουν

6.Αν ήσουν πρόεδρος και έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα στους δύο ποιον θα διάλεγες;


Μπάμπης Χριστόγλου:
Τον… Βαλβέρδε!


Κώστας Νικολακόπουλος:
Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Είναι δύσκολο να απαντηθεί λόγω της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσά τους, τα 20-25 χρόνια. Στην πραγματικότητα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είτε με τον Μπάγεβιτς είτε με τον Μαρτίνς, ένας πρόεδρος, σε γενικές γραμμές, έχει το κεφάλι του ήσυχο. Πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και το έχει ήσυχο γιατί η ομάδα γενικά πάει καλά. Στο πρωτάθλημα πάει καλά, πολύ καλά, στην Ευρώπη στέκεται με μια αξιοπρέπεια, άρα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.


Ηρακλής Αντύπας
Στα δικά μου μάτια δεν υπάρχει κανείς μεγαλύτερος από τον Τάκη Λεμονή. Με τα τωρινά δεδομένα θα ήθελα τον Μαρτίνς.


Νίκος Σταματέλος:
Για να επιλέξω έναν από τους δύο θα πρέπει να ξέρω τους στόχους που έχει η ομάδα. Αν είναι ομάδα πρωταθλητισμού ή ομάδα που κινείται στην μέση του βαθμολογικού πίνακα και θέλει να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο. Αν ήμουν πρόεδρος του Ολυμπιακού θα επέλεγα τον … Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x