Βαγγέλης Νεραντζιάς

Οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού… και το ξέφωτο

Η διαχείριση του ντέρμπι, ο τρόπος του Ουζουνίδη και οι λόγοι που το τριφύλλι δεν θα αποτελέσει εύκολη λεία για τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Σίγουρα το φετινό αιώνιο ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι διαφορετικό από τα άλλα… Από τη μία ο Παναθηναϊκός των χιλίων προβλημάτων και του αποψιλωμένου μπάτζετ και από την άλλη ένας Ολυμπιακός που δεν είναι στα καλύτερά του, κάτι που προκύπτει και από τη διαφαινόμενη απώλεια του πρωταθλήματος.

Το βασικό ερωτηματικό αφορά τους πράσινους και το αν θα αποτελέσουν εύκολη λεία για τους ερυθρόλευκους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να υστερεί σε ατομικό επίπεδο, όσον αφορά στην ποιότητα, όμως τον Ολυμπιακό αυτή την εποχή δεν τον λες και ορισμό της ομάδας. Το τριφύλλι μπορεί να σημαδέψει και να χτυπήσει στις δεδομένες αδυναμίες των γηπεδούχων. Η έλλειψη χημείας, οι μπερδεμένοι ρόλοι των παικτών και ο χαμηλός βαθμός αγωνιστικότητας, είναι κάποια από τα αρνητικά στοιχεία που βγάζει στα σημαντικά ματς η ομάδα του Γκαρθία. Ένα άλλο είναι η διάρκεια.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ξέρει πολύ καλά την ομάδα του αλλά και τον αντίπαλο. Γνωρίζοντας ότι δεν έχει ως έναν βαθμό τους παίκτες που μπορούν να πάρουν τον Παναθηναϊκό στις πλάτες τους, θα προσπαθήσει με ομαδική δουλειά, πάθος και πολύ τρέξιμο να φθείρει και να κουράσει τον Ολυμπιακό στη διάρκεια του αγώνα. Αυτός ήταν και ο λόγος που τη Τετάρτη ο προπονητής του Παναθηναϊκού δούλεψε δυνατά στη φυσική κατάσταση την ομάδα του και τη Πέμπτη έδωσε ρεπό για αποφόρτιση. Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Εβρίτης τεχνικός εχει διαχειριστεί άψογα όλα τα ντέρμπι μέχρι τώρα στο τακτικό κομμάτι, τόσο στο στήσιμο της ομάδας, όσο και στο διάβασμα του αντιπάλου. Το φανερώνουν άλλωστε και τα αποτελέσματα.

Πέρα από αυτό το σκέλος το τριφύλλι ποντάρει πολλά και στο έντονο ελληνικό στοιχείο. Ανεξάρτητα από τα ερωτηματικά για την ενδεκάδα, ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει με 5-6 Έλληνες παίκτες τον αγώνα. Μπορεί για κάποιους αυτό να μην μετράει, αλλά όταν μιλάμε για 90 λεπτά και ένα αιώνιο ντέρμπι, η κατάθεση ψυχής ενδέχεται να παίξει ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Είναι χιλιοειπωμένο αλλά αυτού του τύπου τα παιχνίδια τα κερδίζει αυτός που θα πάρει τις προσωπικές μονομαχίες, αυτός που θα πάει πρώτος στην μπάλα.

Το τριφύλλι αναμένεται να παραταχθεί με γεμάτο τον άξονα και θα επιχειρήσει να έχει όσο πιο κοντά τις γραμμές του μέσα στο γήπεδο, ώστε να περιορίσει στον μεγαλύτερο βαθμό τα ατού του αντιπάλου. Αν σε πρώτο χρόνο το σχέδιο του Μαρίνου υλοποιηθεί μέσα στο γήπεδο, το επόμενο βήμα θα είναι η αξιοποίηση της "στιγμής" που δεδομένα θα προκύψει όσο κυλά ο χρόνος, εκεί θα πρέπει να χτυπήσει στη κόντρα, στο ξέφωτο που λέμε ποδοσφαιρικά και να μην τη πετάξει την ευκαιρία στα σκουπίδια. Γιατί φάσεις για γκολ λόγικά δεν θα βρει πολλές μέσα στο παιχνίδι.

Σε όλα αυτά προσθέστε τον παράγοντα κεκλεισμένων των θυρών. Όπως και να το δει κανείς, είναι τελείως διαφορετικό ένα Καραϊσκάκη που κοχλάζει στα ματς με τον Παναθηναϊκό, με ένα άδειο γήπεδο. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι οι δύο ομάδες έχουν συγκεντρώσει στον δεύτερο γύρο μέσα στο 2018 τους ίδιους βαθμούς (από 14), σε μία άτυπη σύγκριση, που φανερώνει όμως τη φόρμα των τελευταίων δύο μηνών στο πρωτάθλημα.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι εύκολα τα πράγματα για τους πράσινους, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο τωρινός Ολυμπιακός δεν τρομάζει. Άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν των αιώνιων ντέρμπι έχουμε δει να μην επικρατεί αυτός που κυριαρχεί αγωνιστικά και εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί πριν τον αγώνα. Τα παραδείγματα πολλά.

Και κάτι τελευταίο, σε μια χρονιά που όλα έχουν πάει στραβά και στενάχωρα, ίσως η τύχη χρωστά κάτι στον Παναθηναϊκό και για τη φανέλα αλλά και για τον πληγωμένο εγωισμό...

Υ.Γ. Ακούγονται πολλά για τον ορισμό του διαιτητή Ευαγγέλου, μακάρι να μην μας απασχολήσει. Βέβαια, στον Παναθηναϊκό ισχύει πλέον το ρητό «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια…».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x