Κώστας Νικολακόπουλος

Η εβδομάδα του Λόπες στον Ολυμπιακό! Τα δύο πρόσωπα του Βραζιλιάνου άσου

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στον sport-fm.gr την εικόνα του Ρόνι Λόπες στον Ολυμπιακό μετά και το χθεσινό παιχνίδι.

• Πολλοί περίμεναν χθες τον Ολυμπιακό να στραβοπατήσει στον ΟΦΗ, μετά την (πράγματι) πολύ μέτρια εικόνα του στα δύο αμέσως προηγούμενα παιχνίδια του, με τον Βόλο (1-0) για το πρωτάθλημα στο Καραϊσκάκη και με το Λεβαδειακό (2-3 ) για το Κύπελλο στη Λιβαδειά. Όπως αποδείχθηκε, έκαναν λάθος…

• Μακάρι, πάντως, ο Μαρτίνς να είχε αφήσει την ομάδα λίγο να χαλαρώσει μετά τα δύο μεγάλα παιχνίδια μέσα σε τέσσερις ημέρες με την ΑΕΚ και τη Φενέρμπαχτσε και να την φορμάρει πάλι ενόψει της τριάδας των αγώνων με ΟΦΗ, Άντβερπ και Άρη! Τέλος πάντων, αυτό θα το δούμε από την εικόνα της ομάδας και την Πέμπτη. Χθες στο Ηράκλειο ο Πέδρο είχε δύο αλλαγές στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού χθες στο Ηράκλειο, σε σχέση με εκείνη του προηγούμενου αγώνα πρωταθλήματος: πέρασε τον Ελ Αραμπί και τον Μασούρα, αντί των Τικίνιο και Ροντρίγκες.

• Αυτό σημαίνει ότι έδωσε την ευκαιρία για πρώτη φορά στον Ρόνι Λόπες να παίξει σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια ως βασικός, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία την Τετάρτη τον είχε βάλει και στο β΄ ημίχρονο του αγώνα Κυπέλλου στη Λιβαδειά. Κάπως έτσι, μπορούμε να μιλάμε για την…εβδομάδα του Λόπες!

• Ξεκίνησε με ένα δοκάρι απέναντι στον Βόλο, με εκείνο το έξυπνο σουτ λίγο έξω από την περιοχή…Συνέχισε με ένα γκολ κόντρα στο Λεβαδειακό, με ένα κυνικό τελείωμα, ένα ξερό σουτ από καλή θέση…Και κατέληξε με το χθεσινό πραγματικά όμορφο γκολ, με το καλοζυγισμένο δυνατό σουτ από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή του ΟΦΗ, σε μία φάση που όλα τα λεφτά ήταν το καλό κοντρόλ μετά το διώξιμο του αμυνόμενου…

• Μέσα από αυτά τα τρία παιχνίδια επιβεβαιώσαμε ότι αν μη τι άλλο ο Λόπες μπορεί να βοηθήσει και στο κομμάτι του γκολ. Μάλιστα, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι τα δύο γκολ του σε αυτή την τριάδα αγώνων μέσα σε έξι ημέρες (Κυριακή-Σάββατο) τα λες και λίγα.

Ας σκεφθούμε ότι χθες αμέσως πριν το 1-1 του Σισέ ο Λόπες βρέθηκε σε ιδανική θέση να σκοράρει από άψογη σέντρα του Ρέαμπτσιουκ, όμως νικήθηκε από τον αντίπαλο γκολκίπερ, παρότι η μπάλα έφτασε όπως θα την ήθελε στο καλό του (αριστερό) πόδι. Δεν ξέρω, ίσως πήγε να το κάνει πιο…θεαματικό το γκολ, με εναέριο σουτ, αλλά το έχασε…Επικίνδυνη ήταν και μία σέντρα-σουτ που επιχείρησε, με την μπάλα να φεύγει όχι πολύ άουτ.

Νικολακόπουλος - Η εβδομάδα του Λόπες στον Ολυμπιακό!

Ας συνυπολογίσουμε ότι στη Λιβαδειά είχε κι άλλη μία ευκαιρία για γκολ, αλλά αστόχησε σουτάροντας από αρκετά καλή θέση, από αριστερά, μετά από μία καλή συνεργασία του με τον Ονιεκουρού…

Κι ας θυμηθούμε ότι με το Βόλο ο Ροντρίγκες του πέρασε μία πάσα μισό γκολ, όμως την ώρα που ο Λόπες ήταν έτοιμος να πλασάρει για να στείλει την μπάλα στα δίκτυα, ήρθε ως από μηχανής θεός ο Πουρίτα και του πήρε την μπουκιά από το στόμα…

Ο απολογισμός λέει δύο γκολ, ένα δοκάρι και τον Λόπες να είναι σε άλλες τρεις φάσεις για γκολ μέσα σε τρία παιχνίδια, με χρόνο συμμετοχής 60, 45 και 90 λεπτά.

• Η δημιουργικότητα του Λόπες είναι επίσης σε αρκετά καλό επίπεδο, μέσα κι από τη διαδικασία των κόρνερ και των φάουλ που εκτελεί-σούπερ δεν είναι τα κτυπήματα του, ωστόσο μπορεί να πάρει η ομάδα βοήθειες μέσα από αυτά, όπως είχαμε δει και με την εκτέλεση κόρνερ και το γκολ με κεφαλιά του Τικίνιο πριν ένα μήνα στο Αγρίνιο, αλλά και με ένα καλοκτυπημένο φάουλ με τον Βόλο, στη φάση της κεφαλιάς του Εμβιλά στο δοκάρι-ενώ και χθες βρήκε τον Εμβιλά σε καλή θέση με μία καλή εκτέλεση φάουλ, με τον Γάλλο απλά να μην βρίσκει όπως θα ήθελε την μπάλα.

• Ο Βραζιλιάνος άσος (με το πορτογαλικό διαβατήριο) έχει σίγουρα πολύ καλή τεχνική. Αυτό δεν συζητείται. Ο τρόπος που κοντρολάρει και κρατάει και πασάρει την μπάλα είναι…βραζιλιάνικος. Κι αυτό δίνει και μία ομορφιά στο παιχνίδι, αλλά και δυνατότητες στην ομάδα να επιτεθεί ορθόδοξα. Τον βλέπουμε επιπλέον να ψάχνει συχνά να βρει τον Μασούρα, είτε με αλλαγές του παιχνιδιού (30άρες πάσες), είτε με έξυπνες πάσες, προς αξιοποίηση του Έλληνα διεθνή, ο οποίος ξέρει να ξεμαρκάρεται.

• Αν όμως θέλουμε να κάνουμε μία σωστή κριτική για τον Λόπες κι όχι απλά να τον εκθειάσουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε και σε τρία άλλα σημεία του παιχνιδιού του.

Νικολακόπουλος - Η εβδομάδα του Λόπες στον Ολυμπιακό!

Πρώτον, τον διακρίνει τεράστια επιπολαιότητα, ιδίως σε κινήσεις κοντά και μέσα στην περιοχή του Βατσλίκ! Το διώξιμο του χθες στο 1-0 του ΟΦΗ ήταν εξοργιστικό! Στον δε αγώνα με το Βόλο πούλησε την μπάλα στο ημικύκλιο της περιοχής και χάρισε ένα σουτ στον Μπαρτόλο από καλή θέση. Οκ, καλό είναι που στο τέλος του αγώνα το παραδέχθηκε δημόσια το λάθος του, αλλά προφανέστατα δεν αρκεί, το θέμα είναι να υπάρχει ένα μίνιμουμ σοβαρότητας σε τέτοιες φάσεις.

Δεύτερον, έχει έλλειμμα, ξεκάθαρο, καλής αμυντικής συμπεριφοράς. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν οφείλεται σε ζήτημα φυσικής κατάστασης (πάντως καλά τρεξίματα δεν έχει) η, είναι θέμα μυαλού, αλλά ανασταλτικά βοηθάει ελάχιστα. Χθες μία φορά γύρισε και κάλυψε τον μπακ και είχε και δύο κλεψίματα. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν το πάρτυ που έκανε από την πλευρά του ο αριστερός μπακ Μπαλογιάννης, που τέσσερις φορές βγήκε και πέρασε σέντρες με τον Λόπες άλλοτε να παρακολουθεί μακρόθεν και άλλοτε να «μαρκάρει με τα μάτια».

Τρίτον, όταν έχει ο ίδιος την μπάλα και μπαίνει σε διαδικασία μάχης με τον αντίπαλο πρέπει να βγάζει περισσότερο τσαγανό. Τις περισσότερες φορές κόβεται μάλλον εύκολα και χάνει την μπάλα. Για την τεχνική που έχει, αδικεί τον εαυτό του. Γενικά είναι άξιο απορίας γιατί να βγάζει δύο πρόσωπα αυτός ο τόσο προικισμένος παίκτης. Ίσως ο ίδιος πρώτα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί στα 26 χρόνια του δεν έχει λάμψει όσο θα έπρεπε εδώ και πάνω από τρία χρόνια…

Άσχετο: το περιβραχιόνιο του κάπτεν του Ολυμπιακού όταν βγήκε ο Ελ Αραμπί το 89’, θα έπρεπε να περάσει στον Βαλμπουενά, που είναι ένας εκ των βασικών» αρχηγών της ομάδας. Όμως, δόθηκε στον Σισέ-του άξιζε του «βράχου». Είναι πλέον στον πέμπτο του χρόνο στην ομάδα και μάλλον δεν θα ήταν καλύτερη ευκαιρία να τελειώσει ως αρχηγός του Ολυμπιακού σε αυτό το παιχνίδι που «το πήρε μόνος του»!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x