Κώστας Νικολακόπουλος

Η «μία» λεπτομέρεια για Άβιλα, Μπακαμπού και Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr ένα κοινό σημείο για τρεις βασικούς παίκτες του Ολυμπιακού.

• Όσο βλέπω περισσότερο ποδόσφαιρο, τόσο και κατανοώ πώς τα πολύ μεγάλα παιχνίδια κρίνονται από πολύ μικρές λεπτομέρειες.

• Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή μπορεί να μην είχε γκολ, αλλά είχε ξεκάθαρη διαφορά απόδοσης από ημίχρονο σε ημίχρονο για τις δύο ομάδες. Η ΑΕΚ από ένα σημείο και μετά του α΄ ημιχρόνου ήταν πολύ πιο απειλητική, ενώ ο Ολυμπιακός από ένα σημείο και μετά του β΄ ημιχρόνου ήταν αυτός που μπορούσε να πάρει τη νίκη. Ποιο ήταν το κλειδί που άλλαξε την εικόνα τους;

• Ξεκινάει ο αγώνας και οι δύο ομάδες για περίπου 15 λεπτά είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Η ΑΕΚ πιο επιθετική, αλλά κι ο Ολυμπιακός να βγαίνει μπροστά και να κερδίζει κόρνερ και φάουλ. Εν τέλει οι δύο ομάδες είχαν σε αυτό το διάστημα από μία τελική, με Ρέαμπτσιουκ και Άμραμπατ, χωρίς καμία τύχη. Τι αλλάζει το παιχνίδι; Μία στιγμή στο 16ο λεπτό, με τον Άβιλα να προσπαθεί να βγει στην επίθεση, αλλά απρόσεκτα, κι έτσι να χάνει την μπάλα εύκολα από τον Αραούχο. Είναι η φάση στην οποία ο Παπασταθόπουλος έδιωξε την μπάλα προ της γραμμής της εστίας του Πασχαλάκη στο πλασέ του Λιβάι. Ο Ολυμπιακός γλίτωσε το γκολ, αλλά δεν γλίτωσε τη διαφοροποίηση της ψυχολογίας του παιχνιδιού. Γιατί η ΑΕΚ αντιλήφθηκε ότι μπορεί με τον τρόπο παιχνιδιού της, το πρεσάρισμα, να κάνει ζημιές στον Ολυμπιακό. Ο δε Ολυμπιακός αγχώθηκε γιατί βρέθηκε για πολλοστή φορά φέτος μπροστά στο απολύτως υπαρκτός ενδεχόμενο να βρεθεί πίσω στο σκορ από τα πρώτα λεπτά μέσα στο Καραϊσκάκη.

Ολυμπιακός: Η λεπτομέρεια για Άβιλα, Μπακαμπού, Πασχαλάκη

• Ξεκινάει ο αγώνας στο β΄ ημίχρονο και στα τέσσερα λεπτά ο Μπακαμπού κάνει στο Βίντα ό,τι είχε κάνει ο Αραούχο στον Άβιλα και δη με ακόμη «χειρότερο» τρόπο: του παίρνει την μπάλα μέσα από τα πόδια! Μπορεί στην εξέλιξη της φάσης ο Μπακαμπού να έχασε τη δυνατότητα μίας καλής ευκαιρίας, αφού σούταρε από μακριά πάνω σε ένα αμυνόμενο αντί να βγάλει μία πάσα για φάση, όμως το «σύνθημα» είχε πέσει! Ο Ολυμπιακός πήρε τα πάνω του, η δε ΑΕΚ έβγαλε εκνευρισμό. Από συγκυρίες δεν άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός (βλέπε ακυρωθέν γκολ του Χάμες για οριακό οφσάιντ του Μασούρα, σε φάση που ούτε αν διαμαρτυρήθηκε παίκτης της ΑΕΚ γιατί ουδείς το είχε καταλάβει). Όπως από συγκυρίες δεν είχε ανοίξει το σκορ η ΑΕΚ στο α΄ ημίχρονο.

• Ας παρατηρήσουμε μία άλλη λεπτομέρεια: Συμφωνούμε όλοι ότι ο Πασχαλάκης ήταν πάρα πολύ καλός. Αν προσέξουμε, πάντως, θα διαπιστώσουμε ότι δεν έκανε καμία ιδιαίτερα δύσκολη επέμβαση-τα τελειώματα του Λιβάι, κυρίως αυτού, αλλά και του Ρότα, που βρέθηκαν απέναντι του, δεν τα λες και τα καλύτερα. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι ο διεθνής τερματοφύλακας «έκανε τη δουλειά του». Κατά την γνώμη μου, ο Πασχαλάκης πήρε την ψυχολογία του αγώνα, όπως λέμε, από μία επέμβαση που έκανε σε ένα… οφσάιντ!

• Εννοώ εκείνη τη φάση στο 8ο λεπτό, στην οποία ορθά υποδείχθηκε από τον επόπτη σε αντικανονική θέση ο Λιβάι. Το σουτ αυτό του επιθετικού της ΑΕΚ ήταν το πιο επικίνδυνο που έγινε προς την εστία του Ολυμπιακού σε ολόκληρο το 90λεπτο. Ήταν χαμηλό, γωνιακό και δυνατό, με τον Πασχαλάκη όμως να τινάζεται και να διώχνει την μπάλα. Μία επέμβαση που μπορεί να μην μέτρησε στα στατιστικά δεδομένα του αγώνα, μέτρησε όμως και δη πάρα πολύ στην ψυχολογία του γκολκίπερ του Ολυμπιακού, αφού όλοι ξέρουμε πόσο σημασία έχει η αντίδραση του τερματοφύλακα στην πρώτη φάση που θα του κάτσει.

Ολυμπιακός: Η λεπτομέρεια για Άβιλα, Μπακαμπού, Πασχαλάκη

• Παρεμπιπτόντως, δύο κουβέντες για τον Πασχαλάκη.

• Πρώτον, δύο φορές πρόλαβε κι έδιωξε με μεγάλη επιτυχία την μπάλα με τα πόδια σε γυρίσματα πίσω με μεγάλο ρίσκο, τόσο του Εμβιλά στο α΄ ημίχρονο, όσο και του Ντόη στο β΄ ημίχρονο. Η εντύπωση που είχα τηλεοπτικώς ήταν ότι ο 33χρονος «άσος» άργησε να πάρει την απόφαση να κινηθεί προς την μπάλα, αλλά όταν την πήρε την απόφαση κινήθηκε εξαιρετικά δυναμικά και με ταχύτητα, αλλά κι αποτελεσματικότητα. Εκεί που σίγουρα δεν θέλησε να βγει από την εστία του ήταν σε μία από τις ευκαιρίες του Λιβάι στο β΄ ημίχρονο, κάτι που μου φάνηκε λάθος, όμως τελικά δικαιώθηκε από την επιλογή του, αφού ο Λιβάι (πάλι) δεν σκόραρε, ίσως γιατί του έκλεισε καλά τη γωνία ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού, ίσως γιατί αστόχησε ο αντίπαλος κυνηγός με πολύ κακό πλασέ.

• Δεύτερον, ο Πασχαλάκης πάει γενικά πολύ καλά σε αυτό το ξεκίνημα της καριέρας του στον Ολυμπιακό, αλλά πρέπει να φτιάξει περισσότερο το παιχνίδι του με τα πόδια, αφού δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι. Κι αφού έχει δυνατά πόδια, είναι πραγματικά κρίμα να μην τα αξιοποιεί και να κάνει λάθη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x