· Λες και ήταν συνεννοημένοι, ο Πέδρο Μαρτίνς κι ο Γκασπαρίνι άλλαξαν τη μισή ενδεκάδα τους στα παιχνίδια πρωταθλήματος του Ολυμπιακού στο Βόλο και της Αταλάντα στη Φλωρεντία, σε σχέση με το μεταξύ τους παιχνίδι της περασμένης Πέμπτης στο Μπέργκαμο. Άφησαν τον ίδιο γκολκίπερ κι από τους άλλους δέκα παίκτες, άλλαξαν τους πέντε.

· Ο Μαρτίνς, ειδικότερα, είχε τους Μπα, Μαντί, Μπουχαλάκη, Καρβάλιο, Ελ Αραμπί αντί των Μανωλά, Παπασταθόπουλου, Εμβιλά, Ονιεκουρού και Τικίνιο, αλλάζοντας και το 3-4-3 στο γνώριμο 4-2-3-1. Επιπλέον φάνηκε να είχε προαποφασίσει να βάλει, για λόγους φρεσκαρίσματος, από ένα ημίχρονο τους δύο εξτρέμ που είχαν παίξει εναντίον της Αταλάντα, τον Μασούρα και τον Ονιεκουρού, ενώ όταν ήρθαν τα χοντρά ζόρια και το 0-0 έμενε στο Βόλο αποφάσισε κι έβαλε τόσο τον Εμβιλά, όσο και τον Τικίνιο, βασικούς στο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Με τον Τικίνιο να αποδεικνύεται κομβικός, χάρη στη συμμετοχή του στο γκολ του Αραμπί.



· Παρεμπιπτόντως, μετά από κάμποσο καιρό είδαμε κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Σισέ και Μπα. Κι έχει γούστο ότι και στα έξι παιχνίδια που έχουν παίξει αυτοί οι δύο μαζί στην καρδιά της άμυνας ο Ολυμπιακός έχει μόνο νίκες: και στο πρωτάθλημα (εκτός έδρας με Βόλο 1-0 και ΟΦΗ 3-1 κι εντός έδρας με Απόλλωνα 4-1 και Βόλο 2-1) και στο Κύπελλο (με Λεβαδειακό 2-0 εντός έδρας) και στην Ευρώπη (με Φενέρμπαχτσε 1-0 εντός έδρας, με τον Μπα να μπαίνει από το 24΄αντί του τραυματία Σωκράτη και να γίνεται δίδυμο με τον Σισέ).

· Για τον Σισέ αυτό που έχω να πω είναι ότι εξελίσσεται σε ηγετική μονάδα. Τον έβλεπες χθες, με τα όποια λάθη του, να παίρνει την μπάλα και να προωθείται για να βοηθήσει την επίθεση, να την κατεβάζει, να φτάνει έξω από την περιοχή για να σουτάρει, να πηγαίνει στα πλάγια να βγάζει σέντρες, να ντριμπλάρει, να γεμίζει από πίσω, να αλλάζει παιχνίδι. Παράλληλα, να έχει δύο πολύ θετικές επεμβάσεις πίσω, να παίρνει όλες τις κεφαλιές που έπρεπε να πάρει, να κόβει, να μπλοκάρει στο 78 ένα σουτ του Φερνάντες.

Δεν λέω ότι τα έκανε όλα σωστά: στις 15 μπαλιές οι πέντε-έξι δεν ήταν σωστές. Και δεν μου άρεσε που ρίσκαρε σε εκείνη τη φάση με τον Νίνη-πέναλτι δεν ήταν, όπως είπαν διαιτητής και VAR, αλλά και όλοι οι κριτικοί διαιτησίας (κι ο Κάκος ακόμη), αλλά δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρει μέσα στην περιοχή. Έπρεπε να είχε καθαρίσει τη φάση πιο έγκαιρα.

Ολυμπιακός: Το δίδυμο «6X6», ο Σισέ κι ο ΜΠΑ

Έβλεπες, όμως, στο πρόσωπο του Σισέ ένα παίκτη που πλέον βγάζει και προσωπικότητα, που σου λέει ότι μπορείς να στηριχθείς πάνω του, ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει την ομάδα και μπρος και πίσω και ψηλά και χαμηλά και με μάχες και με τα πάντα.

Κι έχουμε και τον συμπατριώτη του, αλλά και σε ίδια ακριβώς ηλικίας με αυτόν (στα 26 προς 27), τον Ουσεϊνού Μπα και προσπαθούσες να καταλάβεις τι γίνεται με αυτό το παιδί.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ να κόβει έγκαιρα και δυναμικά τουλάχιστον τέσσερις καταστάσεις, να παίρνει πολλές κεφαλιές και δη σε όχι εύκολες σέντρες, να κοντράρει ένα σουτ του Νίνη, αλλά και να προωθείται για να βοηθήσει στην ανάπτυξη, να παίζει και κάθετα.



ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ να…τραβάς τα μαλλιά σου! Να του κλέβουν την μπάλα μέσα από τα πόδια και να έχει ο Βόλος καθαρή ευκαιρία για γκολ στο 20’…Να κάνει χωρίς κανένα λόγο φάουλ στον αντίπαλο φορ, τον Φαν Βερτ και να βάζει τον Βόλο στην περιοχή του Βατσλίκ με συνέπεια να έχουν οι γηπεδούχοι από αυτή την στημένη φάση δεύτερη καθαρή ευκαιρία για γκολ…Να ρισκάρει πέναλτι διώχνοντας την μπάλα άγαρμπα με κεφαλιά κι αυτή να βρίσκει το χέρι του 9δεν ήθελε πολύ να βρει πρώτα το χέρι του και τότε θα ήταν πέναλτι)…Να χάνει εντελώς τον Φαν Βερτ στο 87’ στην τρίτη καθαρή ευκαιρία του Βόλου, αλλά ευτυχώς ο Ολλανδός να μην δικαιώνει ούτε σε αυτό το τελείωμα του ότι πάει για πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα…

Κοινώς, μέσα σε σχεδόν όλες τις στιγμές του Βόλου επιθετικά ήταν μέσα ο Μπα…Όπως και στο τελευταίο παιχνίδι που είχε παίξει, με τον Παναιτωλικό στο Κύπελλο, ο Καρέλης του είχε βγει πρώτος στην μπάλα κι είχε ισοφαρίσει στο 85’, σχεδόν δίνοντας στην ομάδα του την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Και να μην πάω και πιο πίσω και ξαναγράψω τι έχουμε δει φέτος με τόσα γκολ που έχει δεχθεί ο Ολυμπιακός και τον Μπα.

Ολυμπιακός: Το δίδυμο «6X6», ο Σισέ κι ο ΜΠΑ

Η ουσία είναι μία: δεν βλέπουμε βελτίωση. Το παιδί ενώ έχει προσόντα εξακολουθεί με…συνέπεια να αδικεί τον εαυτό του και την ομάδα του. Κι είναι να απορεί κανείς: ούτε ο Μαρτίνς με ολόκληρο το επιτελείο του, ούτε ο Καρεμπέ με τον Μοντέστο που τον έφεραν από τη Β΄ Γαλλίας και μιλάνε την γλώσσα του, δεν μπορούν να τον βοηθήσουν να βρει μία σταθερότητα στις κινήσεις του; Τόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως είναι;
Για να το πάμε ακόμη πιο μακριά: έχει ο Ολυμπιακός τόσους κεντρικούς αμυντικούς, καλούς, άλλοι έμπειροι, άλλοι δυναμικοί, όμως όλοι με αξία και μου δίνεται η αίσθηση ότι δεν έχει βρει ακόμη στην καρδιά της άμυνας του αυτό που πρέπει να έχει ως πρωταθλητής και ως ομάδα με φιλοδοξίες στην Ευρώπη. Όχι ότι είναι κακός ως ομάδα στο κέντρο της άμυνας του, αλλά δεν είναι τόσο καλός όσο νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι, με βάση τις ατομικές δυνατότητες του καθενός στόπερ.

Και κάτι άλλο, για τον Βατσλίκ. Ασφαλώς και είναι πολύ καλό που στις 10 τελευταίες αγωνιστικές έχει κρατήσει το μηδέν στις οκτώ, ενώ στις άλλες δύο έχει από μόλις ένα γκολ παθητικό (στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και στο 3-1 με τον Παναιτωλικό στο Καραϊσκάκη). Χθες μία φορά που χρειάστηκε να επέμβει το έκανε με τα πόδια αποτελεσματικά, ενώ δεν αιφνιδιάστηκε και σε ένα πονηρό φάουλ του Ρεγκατέν από αρκετά μακριά.
ΜΠΟΡΕΙΣ να πεις ότι ήταν πολύ τυχερός στις δύο φάσεις του Φαν Βερτ, αλλά και σε εκείνη του Ρομέρο, αφού χωρίς δικές του παρεμβάσεις οι παίκτες του Βόλου έχασαν γκολ, ωστόσο, νομίζω ότι δεν ήταν σωστή η αντίδραση του στην τελευταία ευκαιρία των γηπεδούχων, στο 87’, με την άστοχη εν τέλει κεφαλιά του Φαν Βερτ στη σέντρα του Μπαρτόλο. Ο Τσέχος διεθνής έμεινε απλά καρφωμένος στην εστία του. Γενικά, ο Βατσλίκ πρέπει να την βοηθάει την ομάδα περισσότερο στις ψηλές σέντρες, όπως έκανε χθες που βγήκε σε μία στο 92’, αλλά και σε πιο δύσκολες. Και θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός σε αυτό το ματς και σε διωξίματα που έκανε με την μπάλα, κάτι που χρειάζεται επισήμανση καθώς το ίδιο έγινε και δύο φορές την Πέμπτη στο Μπέργκαμο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x