Κώστας Νικολακόπουλος

Το γούρι, τα ζόρια, τα πέναλτι και η «οδηγία»-κλειδί Μαρινάκη!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το sport-fm.gr την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα και…διάφορα άλλα!

· Μπορείς να το πεις και…γούρι! Δύο φορές έχει ξεκινήσει ο Ολυμπιακός πρωτάθλημα υποδεχόμενος τον Αστέρα Τρίπολης και δύο νταμπλ έχει πάρει! Ένα πέρσι με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο κι ένα το 2009 με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο!

· Εγώ τα προσέχω αυτά! Π.χ. τέσσερις φορές που ο Ολυμπιακός έχει κάνει πρόκριση στο Κύπελλο επί του ΠΑΟΚ, παίρνει το Κύπελλο και δη το νταμπλ! Δεν συνέβη μόνο φέτος! Αλλά και το 1975 (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-0 και τελικός Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0) και το 1990 (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 κι 1-0 , 5-3 στα πέναλτι και τελικός Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-2) και το 2009 (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0 παράταση, 0-1 και Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-4 και νίκη στα πέναλτι)!!!

· Τέλος πάντων, για να επιστρέψουμε στο αποψινό παιχνίδι, όσο…γουρλής είναι, από αυτή την άποψη, ο Αστέρας για τον Ολυμπιακό, τόσο…ψυχοβγάλτης είναι! Κάθε φορά που έρχεται στο Καραϊσκάκη, τον ζορίζει αφάνταστα τον Ολυμπιακό! και βαθμούς του κόβει κι όταν δεν τα καταφέρνει, βγάζει την ψυχή στους «ερυθρόλευκους». Ειδικά δε όταν παίζει μαζί τους τέτοια εποχή (!), αρχές σεζόν, τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβρη!!!

24.8.2019 Ολυμπιακός-Αστέρας 1-0

16.9.2018 Ολυμπιακός-Αστέρας 2-1 στο 93’

16.9.2017 Ολυμπιακός-Αστέρας 1-1 με ισοφάριση στο 92’

· Να προσέξουμε ότι τη μοναδική φορά που ο Αστέρας εδώ και πολλά χρόνια έχει πάρει πόντο στο Καραϊσκάκη, το 2017 δηλαδή, το παιχνίδι ήταν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού. Και, βέβαια, δεν θα έχει κι απόψε κόσμο στο Καραϊσκάκη…Βεβαίως, και το 2015 στο Ολυμπιακός-Αστέρας 3-1 πάλι δεν είχε κόσμο, ξανά λόγω τιμωρίας! Αλλά κι εκείνο ακόμη το 3-1 ήταν θρίλερ, με το αποτέλεσμα 0-0 έως το 73’!

· Είναι πραγματικά απίστευτη δυσκολία που έχει ο Ολυμπιακός όταν παίζει μέσα στο σπίτι του με τον συγκεκριμένο αντίπαλο για το πρωτάθλημα! Δείτε όλα τα αποτελέσματα της τελευταίας οκταετίας!

2019-20 Ολυμπιακός-Αστέρας 1-0

2018-19 Ολυμπιακός-Αστέρας 2-1 με το γκολ στο 93’

2017-18 Ολυμπιακός-Αστέρας 1-1 με το 1-1 στο 92’

2016-17 ολυμπιακός-Αστέρας 2-1 ξανά με γκολ το 93’!

2015-16 Ολυμπιακός-Αστέρας 3-1 με το 0-0 έως το 73’!

2014-15 Ολυμπιακός-Αστέρας 2-0 με το δεύτερο γκολ στο 88’

2013-14 Ολυμπιακός-Αστέρας 2-0 με το 0-0 έως το 74’!

2012-13 Ολυμπιακός-Αστέρας 1-0

Απολογισμός: τέσσερις νίκες στο γκολ (1-0, 2-1), μία ισοπαλία και τρεις νίκες με δύο γκολ διαφορά, όλες στο τελευταίο 20λεπτο!

· Εγώ και να μην κέρδιζε ο Αστέρας τον Παναθηναϊκό την περασμένη αγωνιστική στην Τρίπολη, θα το φοβόμουνα πολύ το αποψινό παιχνίδι! Βλέπετε, ο Ολυμπιακός προέρχεται από την ευφορία της κατάκτησης του Κυπέλλου-νταμπλ και πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα ζητούμενο η συγκέντρωση στο 100%, ειδικά όταν ξέρουμε ότι έπεται ένα παιχνίδι από το οποίο μπορεί εν πολλοίς να κριθεί η παρουσία του συλλόγου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

· Ο Αστέρας έχει μία καλή βάση από πέρσι κι ο προπονητής του, ο Ράσταβατς, που παραμένει στον πάγκο, ξεκίνησε έξυπνα τη σεζόν, βάζοντας την ίδια ενδεκάδα με πέρσι, με εξαίρεση μόλις μία αλλαγή. Ακόμη και οι αλλαγές που έκανε, ήταν περσινοί παίκτες, πάλι με μία εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι η Τρίπολη έχει χημεία κι ομοιογένεια. Απέναντι δε σε ένα Ολυμπιακό, που θα έχει απόψε τρία-τέσσερα νέα πρόσωπα.

· Γενικά κατά την γνώμη μου είναι ένα, ας το χαρακτηρίσω έτσι, «περίεργο» παιχνίδι, υπό την έννοια ότι ανήκει στη 2η αγωνιστική, αλλά αποτελεί πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό. Αλλά και γιατί γίνεται Παρασκευή, κάτι που έχει να συμβεί κάποιες…δεκάδες χρόνια για τον Ολυμπιακό!



· Παρεμπιπτόντως, ένα θέμα που πρέπει να λύσουν ο Μαρτίνς με τους παίκτες του Ολυμπιακού είναι αυτό με τα πέναλτι! Ξεπερνάει κάθε αποδεκτό όριο αυτό που συμβαίνει εδώ και περίπου ένα τρίμηνο, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν χάσει τέσσερα στα έξι υπέρ τους πέναλτι!!!

Το ξεκίνησε ο Φορτούνης που έχασε πέναλτι στο Ολυμπιακός-Άρης 3-1 στα μέσα Ιουνίου.

Το συνέχισε ο Βαλμπουενά που έχασε δύο πέναλτι μέσα σε ένα τετραήμερο, αρχές Ιουλίου, στο Ολυμπιακός-ΟΦΗ 2-1 και στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0!!!

Και το ολοκλήρωσε ο Ελ Αραμπί που έχασε το πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου, το περασμένο Σάββατο, στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0.

Κάπως έτσι, τα μόνα εύστοχα πέναλτι ήταν του Χασάν στο Άρης-Ολυμπιακός 2-4 και του Φορτούνη στο ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-3, μέσα σε μία εβδομάδα αρχές Ιουλίου.

· Είναι πασιφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει. Μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός στάθηκε τυχερός γιατί τα τέσσερα χαμένα πέναλτι του κόστισαν μόλις δύο βαθμούς κι αυτοί σε αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι. Αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έρθει κι απώλεια σοβαρή…Κατ΄ αρχάς νομίζω ότι θα το κοιτάξει ο Μαρτίνς και θα δώσει μία εντολή ξεκάθαρη. Ότι με τη σειρά αυτή, θα εκτελούνται τα πέναλτι και θα τηρείται. Π.χ. πρώτος ο Βαλμπουενά, δεύτερος ο Ελ Αραμπί, τρίτος ο Φορτούνης κλπ.

· Κατά τα άλλα, ίσως το πρώτο που πρέπει να κρατήσει ο Ολυμπιακός από τον τελικό του Κυπέλλου είναι η συμπεριφορά του στις στημένες φάσεις αμυντικά. Ήταν σχεδόν υποδειγματική, με όλους τους παίκτες να βοηθάνε κι όχι μόνο τους στόπερ (Μπα, Σισέ) και τον φορ (Ελ Αραμπί), που βέβαια γύριζε πίσω. Είδαμε και τον Μπουχαλάκη και τον Τοροσίδη και τον Μπρούνο ακόμη να παίρνουν κεφαλιές σε κόρνερ και φάουλ και γενικά να είναι καλά τα μαρκαρίσματα κι οι «ερυθρόλευκοι» συγκεντρωμένοι.



· Αντίθετα, αρκετές φορές παίκτες του Ολυμπιακού δεν ήταν προσεκτικοί στα μαρκαρίσματα τους, με συνέπεια να βάζουν την ΑΕΚ στην περιοχή του Τζολάκη με φάουλ γύρω γύρω από το «κουτί». Ο Ραντζέλοβιτς το έκανε δύο φορές, ο Βαλμπουενά, ο Σισέ κι ο Μπα από μία, ενώ κι ο Σεμέδο παρότι έπαιξε μόλις 15 λεπτά υπέπεσε σε ένα αχρείαστο φάουλ, σε πολύ πλεονεκτική θέση για την ΑΕΚ.

· Όπως αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά στον τελικό του Βόλου πόσο μεγάλη σημασία έχει για τον Ολυμπιακό να ανοίγει γρήγορα το σκορ. Δημιουργεί εντελώς άλλες συνθήκες για τη συνέχεια και την εξέλιξη του παιχνιδιού, αφού του δίνει το πάνω χέρι. Βεβαίως, να μην παραβλέψουμε ότι στην αμέσως προηγούμενη επίθεση της ΑΕΚ, προ του 1-0, το σκορ πανεύκολα θα μπορούσε να είχε ανοίξει για την ΑΕΚ, εκεί που ο Μπα έδιωξε την μπάλα επί της γραμμής…

· Και θα ήθελα να γράψω και κάτι για τη διαιτησία του τελικού, επειδή κάποιοι είπαν ότι ο Ολλανδός Κάϊπερς βοήθησε τον Ολυμπιακό, ειδικά στη φάση που δεν έδωσε φάουλ του Καμαρά πάνω στον Σιμόες, μισό μέτρο έξω από τα καρέ του Τζολάκη-μήπως το έκανε γιατί είδε ότι ο παίκτης της ΑΕΚ ακριβώς «έψαχνε» να κερδίσει το φάουλ;…Παρεμπιπτόντως, κάνουν πως δεν βλέπουν, ότι ο έμπειρος ρέφερι χάρισε μία κάρτα στον Σιμόες και…τρεις κίτρινες (!) στον Τσιγκρίνσκι, που έκανε φάουλ με χέρια, πόδια κι αγκώνες σε διάφορα σημεία του γηπέδου; Η, ότι εύκολα θα μπορούσε να είχε αποβάλλει τον Μάνταλο για εκείνο το κτύπημα στον Βαλμπουενά; Όμως, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, πρέπει να παραδεχθούμε ότι παρά τα όποια λάθη του, ο Κάϊπερς μας «είπε» με την απόδοση του ότι ήρθε εδώ να παίξει τίμια και σωστά σε ένα τελικό.

Άσχετο: την πιο σωστή κουβέντα την είπε χθες ο Μαρινάκης στο Ρέντη, προτρέποντας-ζητώντας από τους παίκτες του Ολυμπιακού να προσέξουν ειδικά φέτος πολύ τη ζωή τους, γιατί μιλάμε για μία σεζόν με μεγάλη καταπόνηση λόγω των πολλών αγώνων και της έλλειψης σοβαρής διακοπής ποδοσφαίρου το καλοκαίρι λόγω πανδημίας. Θα είναι κλειδί για την πορεία της ομάδας φέτος ακριβώς αυτό που είπε ο Μαρινάκης, δηλαδή οι παίκτες να εμφανίζονται με όσο το δυνατόν περισσότερες αντοχές. Κι αυτό προϋποθέτει και καλή προπόνηση, αλλά και καλή ζωή…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x