Κώστας Νικολακόπουλος

Τα 11 δοκάρια είναι «σημάδι» που πρέπει να το δουν στον Ολυμπιακό…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr ένα πολύ σοβαρό δεδομένο και γενικά αγγίζει το αμυντικό πρόβλημα που έντονα εμφάνισε ο Ολυμπιακός στα δύο τελευταία παιχνίδια του.

• Σκέφθηκα να γράψω αυτό το κομμάτι με αφορμή τα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού. Βλέπετε, στην Τούμπα την περασμένη Κυριακή, με το σκορ 1-1, ο ΠΑΟΚ είχε σουτ του Τσιγγάρα στο οριζόντιο δοκάρι του Βατσλίκ. Και στο Καραϊσκάκη την Τετάρτη, με το σκορ στο 2-0, ο Παναιτωλικός είχε δοκάρι με κεφαλιά του Βέργου και θα μπορούσε να μειώσει το σκορ από το 22ο λεπτό.

• Συνολικά, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού έχουν μέχρι τώρα στη φετινή σεζόν «σημαδέψει» τα δοκάρια του σε 11 περιπτώσεις-και νομίζω ότι είναι πολλές. Too much, όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό, που με τη σειρά του έχει κι αυτός 11 δοκάρια σε όλα τα επίσημα παιχνίδια του. Αυτός, όμως, είναι η ομάδα που υποτίθεται ότι συνεχώς επιτίθεται, άρα η λογική λέει ότι θα έπρεπε να είχε περισσότερα στο ενεργητικό του, παρά στο παθητικό του. Για παράδειγμα πέρυσι είχε αυτός 18 κι οι αντίπαλοι του 12. Φέτος, είμαστε στο 11-11.

• Έχει δε σημασία να δούμε σε τι σημεία των αγώνων ο Ολυμπιακός κινδύνευσε τόσο σοβαρά, ώστε για ένα κλικ, όπως είναι το δοκάρι, να μην φάει γκολ.

Τέσσερις είναι οι πιο σημαντικές περιπτώσεις…

Ο Πέλκας είχε δοκάρι με το σκορ στο 0-1 στο Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 3-0.

Ο Καφεχτσί είχε δοκάρι στο 0-0 στο Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε 1-0.

Ο Τσιγγάρας είχε δοκάρι στο 1-1 στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1.

Ο Μουνίθ είχε δοκάρι στο 0-0 στο Ολυμπιακός-Ατρόμητος 0-0.



• Από εκεί και πέρα…

Ο Χέντι είχε δοκάρι στο 0-0 στο Σλόβαν-Ολυμπιακός 2-2.
Ο Χίντερεγκερ είχε δοκάρι στο 1-1 στο Άιντραχτ-Ολυμπιακός 1-1, αλλά στην εξέλιξη της φάσης έγινε το 2-1.
Ο Καραμάνος είχε δοκάρι στο 0-2 στο Λαμία-Ολυμπιακός 1-2.
Ο Μιχαηλίδης είχε δοκάρι στο 2-0 στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1.
Ο Βέργος είχε δοκάρι στο 2-0 στο Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 2-1.
Ο Νίλι είχε δοκάρι στο 2-1 στο Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 3-2.
Ο Ντουάρτε είχε δοκάρι στο 0-1 στο Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 2-1, αλλά στην εξέλιξη της φάσης έγινε το 1-1

Μπορούμε λοιπόν να διαπιστώσουμε ότι όλες οι φάσεις-δοκάρια που είχαν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού ήταν σε κρίσιμες στιγμές. Γιατί άλλο είναι να κερδίζεις με 3-0 και να έχει ο αντίπαλος σου ένα δοκάρι κι άλλο είναι να το έχει με το σκορ 1-0…

Το «σημάδι» που πρέπει να το δουν στον Ολυμπιακό

• Από την άλλη, μάλιστα, πλευρά είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω ότι τα 11 δοκάρια του Ολυμπιακού ήταν σε φάσεις που δεν θα άλλαζαν υπέρ του και πολλά πράγματα στα παιχνίδια του. υπό την έννοια ότι τελικά τα κέρδισε όλα. Εξαίρεση ήταν τα δοκάρια του Λαλά στο 0-0 με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη και του Μασούρα στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά για να είμαστε ακριβείς πρέπει να καταγράψουμε ότι του Λαλά ήταν μία σέντρα σουτ στο πάνω μέρος του δοκαριού και του Μασούρα ένα σουτ από την γραμμή του άουτ στο έξω μέρος του δοκαριού. Άρα, ήταν φάσεις που πολύ δύσκολα θα γίνονταν γκολ.

• Εκείνο στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι το εξής: ναι μεν είναι στο πρόγραμμα και η ρέντα. Η δε μεγάλη ομάδα, που κάνει πρωταθλητισμό και ψάχνει προκρίσεις, έχει συνήθως και λίγη ρέντα δίπλα της. Ωστόσο, αυτά τα 11 δοκάρια που έχουν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού είναι ένα σημάδι, το οποίο δεν πρέπει στο Ρέντη, ο προπονητής κι οι παίκτες, να το παραβλέψουν. Είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν γίνεται καλά στο αμυντικό κομμάτι, κι έτσι οι «ερυθρόλευκοι» δίνουν καθαρές φάσεις για γκολ.

• Αν δεν έχει γίνει η σωστή ανάλυση, που νομίζω ότι θα έχει γίνει, πρέπει να γίνει. Και κυρίως να υπάρξει αντιμετώπιση. Είτε με 3-5-2 όπως στην Τούμπα, είχε με 4-2-3-1 όπως με τον Παναιτωλικό, ο Ολυμπιακός ειδικά στα δύο τελευταία παιχνίδια του έφαγε ένα σωρό φάσεις. Ο αριθμός τους είναι πολύ απλά μη αποδεκτός. Με τον Βατσλίκ να υποχρεώνεται σε εννιά επεμβάσεις! Όταν ο γκολκίπερ στου, Κυριακή-Τετάρτη, έχει εννιά δύσκολες επεμβάσεις, και δύο φορές και σύμμαχο τα δοκάρια, σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός κάτι δεν κάνει καλά. Και το να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε, μεγαλώνει το πρόβλημα, δεν το λύνει.

Άσχετο: Ο Τσούμιτς μετά τα δύο έξοχα γκολ που είχε βάλει πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος στο ελβετικό πρωτάθλημα, χρησιμοποιήθηκε σε θέση σέντερ φορ στο τελευταίο παιχνίδι της Λουκέρνης, πρώτο μετά τη διακοπή. Ο Σέρβος δεν βρήκε δίκτυα, αλλά πραγματικά ήταν απειλητικός. Ο νέος προπονητής της ομάδας του, είδε ότι είναι μέσα στις φάσεις και προσπαθεί να τον αξιοποιήσει περισσότερο στο εκτελεστικό κομμάτι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x