sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Νουάνκο Κανού: Το μαύρο διαμάντι που δεν το λύγισε ούτε η καρδιά του

Αληθινή δύναμη είναι όταν χαμογελάς ενώ θες να κλάψεις, γελάς δυνατά ενώ μέσα σου πονάς, και προχωράς ό,τι κι αν γίνει. Και ο Νουάνκο Κανού έκανε αυτά και άλλα… τόσα.

Το ημερολόγιο γράφει 23 Οκτωβρίου του 1999.

Η Άρσεναλ, οδεύει προς την ήττα απέναντι στη μισητή Τσέλσι. Το σκορ είναι κολλημένο στο 2-0 υπέρ των «μπλε». Ωστόσο, το 75ο λεπτό της αναμέτρησης είναι η αφετηρία για τον Νουάνκο Κανού να «μαγέψει».

Ό,τι ακολουθεί στα επόμενα 15 λεπτά είναι βγαλμένα από τα πιο τρελά όνειρα του κάθε αληθινού «κανονιέρη». Ο Νιγηριανός επιθετικός σκοράρει στο 75’ και στο 83’ για να φέρει τον αγώνα στην απόλυτη ισορροπία, σε τεντωμένο σχοινί. Η ύστατη στιγμή μαγείας, έρχεται στο 90ο λεπτό.

Ο Κανού κλέβει την μπάλα, περνάει τον τερματοφύλακα σα να έχει πόδια που «πετούν» και με τρόπο «εξωγήινο» στέλνει την «στρογγυλή» θεά στα δίχτυα από τη γραμμή του κόρνερ φέρνοντας το σκορ «τούμπα» στο 3-2.

Αυτά τα 15 λεπτά ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Η γη έχει πάψει πια να γυρνάει ο και Νουάνκο είναι σεληνιασμένος, πετυχαίνοντας χατ-τρικ ανατροπής στο ντέρμπι του Λονδίνου. Σε μια μόνο στιγμή κόβει μια πόλη στα δύο. Το άστρο του έχει αρχίσει να λάμπει ξανά αφού λίγο καιρό πριν είχε πάψει να… φέγγει.

Η αρχή στον Άγιαξ

Το έτος του 1993 θα τον φέρει στη Ευρώπη για λογαριασμό του Άγιαξ. Εκεί θα πετύχει 27 γκολ σε 71 εμφανίσεις. Μάλιστα με τον «Αίαντα» κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ έφτασε και στην κορυφή της Ευρώπης το 1995 κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Γιουβέντους. Λίγο αργότερα θα ηγηθεί της εθνικής Νιγηρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα των ΗΠΑ και θα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.

Το πέρασμα στην Ίντερ και το πρόβλημα στην καρδιά

Το 1996 γίνεται κάτοικος Μιλάνου για λογαριασμό της Ίντερ. Εκεί θα ζήσει μια από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής του. Όλα θα έρθουν πάνω-κάτω. Αν και αναδείχθηκε νικητής του «UEFA Cup», του σημερινού δηλαδή Γιουρόπα Λιγκ, η παρουσία του στην ομάδα του Μιλάνο ήταν «εφιαλτική» Όσο αστείο και αν ακούγεται, μία κρεβατομουρμούρα του έσωσε τη ζωή. Η γυναίκα του, η Αμάρα, θα του παραπονεθεί πως στον ύπνο του η καρδιά του κάνει έναν πολύ ασυνήθιστο και δυνατό θόρυβο, τόσο πολύ που δεν την αφήνει να κοιμηθεί, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Έτσι ο Κανού υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Ο ταλαντούχος Αφρικανός ποδοσφαιριστής διαγνώσθηκε με υπολειτουργούσα αορτική βαλβίδα στην καρδιά. Λίγο αργότερα υποβλήθηκε σε πετυχημένο χειρουργείο, όμως ποδοσφαιρικά έχασε την επαφή που είχε με τα δίχτυα. Μετά την περιπέτεια του δεν κατάφερε να «στεριώσει» με τη φανέλα των «νερατζούρι», ενώ συνολικά σημείωσε 12 εμφανίσεις σκοράροντας 1 γκολ.

Η αναγέννηση στην Άρσεναλ

Τρία χρόνια μετά τη θητεία του στην Ίντερ μετακομίζει στην Άρσεναλ. Η «αλλοπρόσαλλή» ζωή του, του επιφύλασσέ μια έκπληξη. Εκεί αγαπήθηκε πολύ από τους οπαδούς ενώ αναδείχθηκε και σε «χρυσή» αλλαγή για τον Αρσέν Βενγκέρ. Αναγεννημένος από τις στάχτες του πραγματοποίησε 119 εμφανίσεις με τις 118(!) να μπαίνει ως αλλαγή, καθώς πέτυχε και 37 γκολ. Στην πρώτη του χρόνια στους «κανονιέρηδες» αναδείχθηκε καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής της σεζόν, με πιο αξιομνημόνευτη στιγμή του, το τρομερό χατ-τρικ στο Λονδρέζικο ντέρμπι. Με τη φανέλα των «κανονιέρηδων» κατέκτησε μεταξύ άλλων δύο Πρέμιερ Λιγκ και δύο κύπελλα Αγγλίας.
Μετέπειτα πορεία.

Φεύγοντας από την πρωτεύουσα φόρεσε τη φανέλα της Γουεστ Μπρομ για δύο χρόνια. Πραγματοποίησε 53 εμφανίσεις και πέτυχε 7 τέρματα. Ο επόμενος και τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν η Πόρτσμουθ. Στα 6 χρόνια παρουσίας του μέτρησε 143 εμφανίσεις και 20 γκολ κερδίζοντας μάλιστα και το Κύπελλο Αγγλίας τη σεζόν 2007-08. Το «παραμύθι» της καριέρας του υποκλίθηκε το 2012, με τον ίδιο να «κρεμάει» τα παπούτσια τους στην Πόρτσμουθ.

Ανθρωπιστικές ενέργειες

Αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του δεν σταμάτησε να δραστηριοποιείται. Έλαβε μέρος σε πολλές ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού, ενώ έγινε και πρέσβης καλής θελήσεως της «UNICEF». Ακόμη είναι πρέσβης των μέσων της Αφρικής στην «Star Operator». Το 2008 ίδρυσε την «Kanu Heart Foundation», η οποία πρόκειται για έναν οργανισμό με σκοπό τη βελτίωση της αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νόσων που υποφέρουν μικρά παιδιά. Σίγουρα ήταν ο πλέον κατάλληλος για τη δημιουργία μιας τέτοια οργάνωσης. Τέλος έχει βοηθήσει οικονομικά τα παιδιά που δεν έχουν στέγη στη χώρα του, τη Νιγηρία.

Το παράδειγμα του Νουάνκο Κανού εμπνέει σύσσωμο τον πλανήτη. Έδειξε σε όλους πως ότι και αν αντιμετωπίζεις, αν έχεις τη θέληση μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Ένας άνθρωπος που δεν ήξερε τη δύναμη του, μέχρι που εκείνη έγινε η μόνη του επιλογή. Και τα κατάφερε.

Επιμέλεια: Τάσος Μακαρατζής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x