sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Τζούριτσιτς που έλειπε και ο… τούρμπο Χουάνκαρ: Τα σημεία από το πράσινο πάρτι στο Κόζιτσε!

Ο Παναθηναϊκός έστησε πάρτι πρόκρισης στο Κόζιτσε κόντρα στην Ντνίπρο, έχοντας σε μεγάλη βράδια τους Τζούριτσιτς και Χουάνκαρ. Το sport-fm.gr καταγράφει όλα τα σημεία-κλειδιά του αγώνα.

Με τον Χουάνκαρ να δίνει δύο ασίστ και να κερδίζει πέναλτι, ο Παναθηναϊκός έκανε πάρτι με την Ντνίπρο (1-3) και βρίσκεται με το 1,5 πόδι στην επόμενη φάση του Champions League και σε ευρωπαϊκό όμιλο!

Με τον Ισπανό μπακ-χαφ να είναι… τουρμποκίνητος, τον Τζούριτσιτς να φανερώνει ξανά την τεράστια ποιότητά του και τους «πράσινους» να βγάζουν ουσία, αλλά και ορισμένα διαστήματα, που ήταν γεμάτα με κάθετο-στρωτό ποδόσφαιρο.

Το sportfm.gr αναλύει τα σημεία-κλειδιά από την τεράστια εκτός έδρας νίκη του «τριφυλλιού» στη Σλοβακία:

Ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη έναν τόσο επιδραστικό ποδοσφαιριστή όπως ο Τζούριτσιτς: Όσοι είχαν παρακολουθήσει εκείνη την απολαυστική Σασουόλο του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, γνώριζαν πολύ καλά τι εστί Φίλιπ Τζούριτσιτς! Δεν θα μπορούσε αν δεν ξέρει… καντάρια μπάλα να παίζει «δεκάρι» σε εκείνη το εξαιρετικό σύνολο, δεν θα μπορούσε, όμως, για τον ίδιο λόγο να παίξει και στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός ήξερε πως ο συμπατριώτης του είναι ένας ποδοσφαιριστής, που μπορεί να αλλάξει αρκετά το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας του, ανεβάζοντάς την επίπεδο μεσοεπιθετικά και κάνοντάς την πιο γρήγορη.

Ο Τζούριτσιτς είναι ένας ιδιαίτερα επιδραστικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει ταχύτητα στη σκέψη του, ξέρει πού και πότε πρέπει να παίξει, ενώ βάζει και τα πόδια του στη «φωτιά» αν χρειαστεί. Μπαρουτοκαπνισμένος Σέρβος και οκταροδεκάρι άλλωστε! Απέναντι στην Ντνίπρο τον είδαμε να έχει πολλές επαφές με την μπάλα, η οποία, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος, περνούσε συνεχώς από τα πόδια του. Σχεδόν σε κάθε επίθεση, με τους συμπαίκτες του να του δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη. Θα ήταν ο MVP αν δεν είχε κερδίσει και το πέναλτι ο Χουάνκαρ, αλλά δεν θα… χαλαστεί κιόλας, αφού η δουλειά έγινε. Για κερασάκι στην τούρτα, ο 31χρονος αρτίστας βάζει ένα υπέροχο γκολ, αφού το τελείωμά του είναι άψογο. Παρότι πέφτει, υπολογίζει ακριβώς να περάσει την μπάλα έξω από έναν αμυντικό και να μην αφήσει περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο κίπερ!



Ο… πυραυλοκίνητος Χουάνκαρ και ο ανταγωνισμός: Επιστροφή στις υψηλές πτήσεις για τον Χουάνκαρ, που είχε κλείσει την περασμένη σεζόν με ορισμένες εμφανίσεις κάτω του μετρίου. Ο Ισπανός φουλ-μπακ είχε μπόλικα ανεβάσματα, συμμετέχοντας ενεργά στο επιθετικό κομμάτι, με τις δύο ασίστ και το κερδισμένο πέναλτι που είχε να το αποδεικνύουν αυτό. Έμοιαζε ασταμάτητος, λες και είχε βάλει το «τούρμπο». Δεν αντιμετώπισε ανασταλτικά προβλήματα και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως ο Χουτσούλιακ από την πλευρά του δεν ήταν τόσο καλός τακτικά, κάνοντας πάρτι στα αριστερά και υπερκάλυψε τη μέτρια εμφάνιση του Μπερνάρ, που έπαιζε μπροστά του!

Προφανώς και το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός απέκτησε άλλο έναν εξαιρετικό αριστερό μπακ (σ.σ. Μλαντένοβιτς), έπαιξε ρόλο και για να είναι ο Χουάνκαρ ακόμη καλύτερος, αφού σε κάθε ματς θα μάχεται για να διατηρήσει τη θέση του, όπως και κάθε άλλος ποδοσφαιριστής στο «πράσινο» ρόστερ, που, πλέον, έχει βάθος. Δημιουργείται ανταγωνισμός στο «τριφύλλι» και αυτό μόνο καλό θα κάνει στην ομάδα.



Η ουσία έφερε από τώρα την πρόκριση: Αυτά τα ματς τα κερδίζεις, δεν τα παίζεις! Ο Παναθηναϊκός βέβαια εν μέρει το έπαιξε, αφού έβγαλε καλή απόδοση στον αγωνιστικό χώρο και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για το σημείο της χρονιάς που βρισκόμαστε. Ωστόσο, το μεγάλο συν των «πράσινων» είναι το γεγονός πως είχε, επιτέλους, ουσία στο παιχνίδι του. Έκανε δέκα τελικές, εκ των οποίων οι έξι ήταν στην εστία. Επιπροσθέτως, 3/6 τελικές, που βρήκαν εστία… κούνησαν πλεκτό, δείγμα της δουλειάς, που γίνεται στη δημιουργία και της ποιοτικής αναβάθμισης στο ρόστερ.

Έλειψαν στον Παναθηναϊκό τα ανεβάσματα του Χουάνκαρ και τα γυρίσματά του, με τον Ισπανό ακραίο αμυντικό να έχει όλη την περασμένη σεζόν μία ασίστ και τώρα… ήδη δύο από τον πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν! Όπως έλειψαν παίκτες σαν τον Τζούριτσιτς και τον Βιλένα, που πατάνε περιοχή, από τους οποίους όσο περνάει ο καιρός θα πάρει ολοένα και περισσότερα στοιχεία μέσα στο παιχνίδι.



Η τακτική προσέγγιση και τα «γεμάτα» κάθετο ποδόσφαιρο διαστήματα: Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όπως μας μετέφεραν και οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, που ακολούθησαν την ομάδα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, δούλεψε αρκετά στο τακτικό κομμάτι. Φάνηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τα διάφορα στοιχεία που έχουν βάλει στο παιχνίδι τους οι «πράσινοι». Τα μπακ είχαν διαφορετικές θέσεις μέσα στο γήπεδο, αφού όταν ανέβαινε το ένα έμενε το άλλο, ενώ τα εξτρέμ συχνά-πυκνά έκλειναν προς τα μέσα σαν οκταροδεκάρια, όταν έβλεπαν τους πλάγιους αμυντικούς να ανεβαίνουν στην πλάτη τους, με σκοπό να δημιουργούν υπεραριθμίες και όταν χάνεται η μπάλα να υπάρχει γεμάτος άξονας, περιορίζοντας τις κόντρες του αντιπάλου.

Την ίδια ώρα, το «τριφύλλι» είχαν αρκετά γεμάτα διαστήματα με κάθετο ποδόσφαιρο και κοντινές συνεργασίες, προσπαθώντας να παίξουν με τη μία την μπάλα. Όπως για παράδειγμα συνέβη στο 1-0, με τον Κώτσιρα να εκτελεί το πλάγιο, τον Μπερνάρ να αλλάζει παιχνίδι με τη μία και τον Χουάνκαρ μετά από μια υπέροχη ποδιά να δίνει μισό γκολ στον Σπόραρ. Με τους Βιλένα, Τζούριτσιτς και τον Ρούμπεν αρκετές φορές να βρίσκονται με χαρακτηριστική ευκολία, δείγμα της οξυδέρκειας και της εμπειρίας που διαθέτουν.

Ντνίπρο-Παναθηναϊκός 1-3: Τα σημεία-κλειδιά του αγώνα

Ο Γεντβάι ήταν έτοιμος για να μπει αμέσως στα βαθιά: Η ατυχία «χτύπησε» την πόρτα του Παναθηναϊκού στο 20άλεπτο, αφού ο Σένκεφελντ σε μια ανύποπτη φάση έδειξε να πονάει και να αποχωρεί, εν τέλει, με θλάση στον δεξιό τετρακέφαλο. Ο Γεβντάι επιστρατεύτηκε και μπήκε να αγωνιστεί για πρώτη φορά με τα πράσινα, αφού δεν είχε προλάβει ούτε σε φιλικό να παίξει. Παρ' όλα αυτά, ο Κροάτης στόπερ έδειξε πανέτοιμος και σαν να… περίμενε αυτήν τη στιγμή, αφού είχε πολύ καλή συνεννόηση με τους συμπαίκτες του και καθάρισε όσες φάσεις ήρθαν από τη μεριά του. Προφανώς στο ματς δεν είχε τόσο μεγάλη πίεση, όπως θα έχει σε άλλα, όμως ο Γεβντάι έδειξε πως είναι πολύ καλός στον αέρα. Καλό που μπήκε και πήρε ρυθμό στα πόδια του, αφού αναμένεται να είναι βασικός και στη ρεβάνς, κάτι που θα τον βοηθήσει ακόμη περισσότερο ενόψει της συνέχειας και της πολύ απαιτητικής σεζόν, που έρχεται για το «τριφύλλι». Όπως βέβαια είναι και δεδομένο πως οι «πράσινοι» θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για άλλον έναν στόπερ, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) πορεία τους.

Δύο δεκάλεπτα που πρέπει να… διαβάσει για το μέλλον ο Γιοβάνοβιτς: Φυσικά, από κάθε παιχνίδι δεν προκύπτουν μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά. Το γνωρίζει ο τεχνικός των «πράσινων» αυτό, όπως και το επιτελείο και σίγουρα αυτά θα επισημάνουν στις προπονήσεις και πάνω σε αυτά θα δουλέψουν τις ερχόμενες ημέρες. Υπήρξαν δύο δεκάλεπτα διαστήματα στα οποία ο Παναθηναϊκός δεν είχε, κυρίως, την απαιτούμενη συγκέντρωση στον αγωνιστικό χώρο. Από το 45' ως το 55' ήταν ένα διάστημα, που οπισθοχώρησε αρκετά και δεν κράτησε μπάλα, δεχόμενος μιας μορφής πίεση από τους Ουκρανούς. Όπως και από το 85' και ως το φινάλε, όταν χαλάρωσε υπερβολικά με το 3-0 στην άκρη του… μυαλού του, δέχτηκε ένα (έστω και τυχερό) γκολ και άλλη μια φάση στο τέλος, που θα μπορούσε να τον αγχώσει αρκετά ενόψει της ρεβάνς στη Λεωφόρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x