sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οδηγός για την Super League η Bundesliga: Οι πρωταγωνιστές μιλούν

Το πρωτάθλημα (ξανα)αρχίζει και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μιλούν για το πρωτόγνωρο σκηνικό και τα διδάγματα από την Γερμανία.

Αποχή τέλος και το ελληνικό πρωτάθλημα είναι και πάλι εδώ. Το Σαββατοκύριακο (6 και 7 Ιουνίου), η Super League ετοιμάζεται να δώσει και πάλι, έπειτα από 98 ημέρες απραξίας... ψωμί στον λαό. Οι σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ συζήτησαν με αρκετούς Έλληνες ποδοσφαιριστές για τα όσα πρόκειται να συναντήσουν και παρακολουθούν αυτές τις ημέρες, μέσω του γερμανικού πρωταθλήματος. Μας μεταφέρουν μάλιστα τις γνώμες τους σχετικά με το τι μπορεί να «υιοθετήσει» η Super League από την Bundesliga.

Είναι πλέον γεγονός, το ποδόσφαιρο που τόσο πολύ είχε λείψει στον φίλαθλο κόσμο επιστρέφει και στην Ελλάδα. Τα γήπεδα της χώρας θα φορέσουν ξανά τα «καλά» τους, για να υποδεχτούν αφενός την πρωτόγνωρη διαδικασία των play-offs και play-out και αφετέρου την «κανονικότητα» στην οποία ενδέχεται να μπουν οι ομάδες από εδώ και στο εξής. Ανερχόμενα ταλέντα και έμπειρες μονάδες του ελληνικού ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι, συνδυάζουν τις εξελίξεις της Bundesliga με τα «θέλω», τα «πρέπει» και τα «μπορώ» της χώρας μας.

Γιάννης Φετφατζίδης: «Οι Γερμανοί χαίρονται και εμείς δυσκολευόμαστε να κάνουμε κάτι καλό»



Ο διεθνής μέσος του Άρης σχολιάζει: «Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά θεωρώ ότι τα πράγματα θα πάνε όπως στη Γερμανία. Πιστεύω πως θα ακολουθήσουμε την κατεύθυνση του γερμανικού πρωταθλήματος. Τα πρόσωπα των οπαδών στις κερκίδες, οι μάσκες που φοράνε, οι παίκτες που κάθονται πιο πίσω στον πάγκο και στις κερκίδες, οι ποδοσφαιριστές που δεν αγκαλιάζονται και δίνουν τους αγκώνες, νομίζω ότι αυτό το μοτίβο θα ακολουθήσουμε κι εμείς. Από τη στιγμή που παίζεις ποδόσφαιρο, και σε επαφή θα έρθεις με τον άλλο στα στημένα που έρχεστε κοντά, και στο χόρτο θα πέσεις για να κάνεις τάκλιν, είναι αναπόφευκτο το να έρθεις σε επαφή».

«Στο κομμάτι των πανηγυρισμών θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες, μπορούμε οι ποδοσφαιριστές να είμαστε συνεπείς σε αυτό το κομμάτι. Η μεγάλη διαφορά είναι στις εγκαταστάσεις για αυτό εξάλλου συγκαταλέγεται στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Οι Γερμανοί διασκεδάζουν και χαίρονται το ποδόσφαιρο. Τα παρατράγουδα παντού συμβαίνουνε, αλλά προφανώς στη Γερμανία είναι λιγότερα. Εμείς χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλό αλλά βλέπουμε πως δυσκολευόμαστε. Είμαστε λίγο πίσω στο θέμα των εγκαταστάσεων και της διασκέδασης του αθλήματος. Βήμα-βήμα πάντα θα ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο».

Βαγγέλης Μόρας: «Ευκαιρία να κάνουμε την διαφορά με την παρουσία κόσμου»



Από την μεριά του, ο έμπειρος αμυντικός της Λάρισας, Βαγγέλης Μόρας, τόνισε ότι: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι Γερμανοί. Όλα τα πρωταθλήματα έχουν το ίδιο πρόβλημα και όλοι πρέπει να ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο υγείας, οπότε πιστεύω ότι είμαστε ικανοί να το ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Θα έπρεπε να το εκμεταλλευτούμε κιόλας γιατί η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση στους άλλους τομείς με τον κορονοϊό. Ωστόσο, τα γήπεδα δεν επιτρέπουν να μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω για τους φιλάθλους, οι οποίοι απαγορεύεται να μπουν κιόλας. Αλλά ίσως είναι και ευκαιρία να βρει τρόπους να κάνει την διαφορά και να γίνει με παρουσία κόσμου, αφού είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα. Δεν χρειάζεται να «ζηλέψουμε» κάτι από τους Γερμανούς».

Βασίλης Πλιάτσικας: «Πρώτα από όλα να κοιτάξουμε την υγεία μας»



Με θητεία στην Μπουντεσλίγκα, ο Βασίλης Πλιάτσικας τοποθετήθηκε λέγοντας τα εξής: «Στον τομέα της οργάνωσης, από ότι έχεις δει, η κάθε ομάδα πηγαίνει με 2-3 λεωφορεία, κάτι το οποίο είναι αφύσικο εδώ. Τα αποδυτήρια και όλοι οι χώροι θα πρέπει να αποστειρωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, να γίνονται σε όλους πολύ συχνότερα το τεστ και όχι μόνο στα άτομα που θα πάνε να παίξουν. Οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων λόγω της ζέστης να είναι όσο το δυνατόν πιο αργά και να μην έχει πολλά παιχνίδια μαζεμένα, γιατί εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ίδια αποκατάσταση που υπάρχει στο εξωτερικό».

Χρήστος Τασουλής: «Πάρκα και πλατείες γεμάτες, γιατί και όχι και τα γήπεδα;»



Με μία διαφορετική ματιά, βλέπει τα πράγματα ο άσος του Αστέρα Τρίπολης, Χρήστος Τασουλής, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ άλλα πρωταθλήματα πλέον, αλλά έχω δει και έχω διαβάσει τι συμβαίνει στη Γερμανία. Για μας στην Ελλάδα δε θα είναι παράξενο να αγωνιστούμε με άδειες κερκίδες καθώς δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά ούτε και περιμένουμε να δούμε φωτογραφίες φιλάθλων μας μέσα στο γήπεδο, όπως συνέβη στη Μπουντεσλίγκα».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι: «Όσον αφορά το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουμε στην Ελλάδα, βασίζεται ως επί το πλείστων σ’ αυτό της Γερμανίας. Βέβαια θεωρώ κάπως παράλογο να φοράμε μάσκα εντός του γηπέδου την ίδια ώρα, που θα πρέπει σε μια φάση κόρνερ να έρθουμε σε επαφή με τον αντίπαλο. Καλά κάνει και ξεκινάει το πρωτάθλημα. Έπρεπε να γίνει αυτό και μάλιστα, θεωρώ πως έπρεπε να έχουμε και στα play-out εμβόλιμες αγωνιστικές, όχι μόνο στα play-off. Θα είχαμε μεν επίπονο πρόγραμμα, αλλά θα υπήρχε μεγαλύτερη ξεκούραση το καλοκαίρι».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην κούραση, τονίζοντας: «Είναι κάπως υποκριτικό να μιλάνε για την προστασία και την ξεκούραση των αθλητών, όταν παλιότερα στις ομάδες που τελείωναν τα play-off και παίζανε Ευρώπη, δινόταν μια ξεκούραση 15 ημερών που είναι λίγο. Τέλος πιστεύω πως στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με τη Γερμανία θα μπορούσε να παρευρεθεί κόσμος στο γήπεδο έστω το 20%. Έτσι και αλλιώς οι περισσότερες ομάδες μόνο το 20% των σταδίων τους γεμίζουν. Ας μη γελιόμαστε, βλέπουμε καθημερινά πως οι πλατείες και τα πάρκα είναι γεμάτες με κόσμο».

Στράτος Σβάρνας: «Υπερβολικές οι αποστάσεις στον πάγκο μεταξύ ποδοσφαιριστών»



Στην συνέχεια, ο αμυντικός της ΑΕΚ, Στράτος Σβάρνας μίλησε για τις αλλαγές, αναφέροντας: «Σ’ αυτό που τάσσομαι υπέρ είναι η καθιέρωση των 5 αλλαγών, οι οποίες θα γίνονται σε 3 διαλείμματα ούτως ώστε να μην χάνεται ο ρυθμός του αγώνα.
Από την άλλη θεωρώ υπερβολή το διάστημα των δυο και τριών θέσεων που κάθονται οι παίκτες στον πάγκο. Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, δε μου φαίνεται και τόσο περιττή στους προπονητές και στο τεχνικό επιτελείο
».

Γιάννης Μπότος: «Πρωτοποριακή η κίνηση της Γκλάντμπαχ με τα πρόσωπα στις εξέδρες»



Ένα από τα ταλέντα της ΑΕΚ, είναι αδιαμφισβήτητα ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος, ο οποίος ανέφερε ότι: «Επειδή παρακολουθώ αρκετά Bundesliga, μου αρέσει ότι στο γήπεδο υπάρχουν οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων. Είναι σημαντικό να μπορεί ο φίλαθλος να βρίσκεται με ασφάλεια στους εντός αλλά και τους εκτός έδρας αγώνες της ομάδας του. Μου αρέσει πολύ που κάθε Σαββατοκύριακο είναι γεμάτα τα γήπεδα, ακόμα και στις μικρότερες κατηγορίες. Επίσης, μου αρέσει ο παλμός στα γερμανικά γήπεδα και ότι φυσικά δεν υπάρχουν ευτράπελα. Η πρωτοβουλία της Γκλάντμπαχ με τα πρόσωπα των οπαδών στις άδειες εξέδρες ήταν πολύ πρωτοποριακή. Το ποδόσφαιρο αρέσει πολύ στους Γερμανούς, όπως και σε εμάς, αλλά στην Bundesliga το εκδηλώνουν με πιο πολιτισμένο τρόπο».

Ακόμα, πρόσθεσε από την προσωπική του ματιά ότι: «Επειδή έχω παρακολουθήσει αγώνες από κοντά και έχω αγωνιστεί κι όλας σε μικρότερες κατηγορίες, το κάθε παιχνίδι τους είναι γιορτή και το κλίμα που επικρατεί είναι υπέροχο. Όσον αφορά στο θέμα των εγκαταστάσεων, μιλάμε για διαφορετικά μπάτζετ. Όπως σε όλους τους τομείς είναι διαφορετικά τα πράγματα στη Γερμανία σε σύγκριση με την Ελλάδα, έτσι και στο ποδόσφαιρο. Ρίχνουνε πολύ χρήμα στο ποδόσφαιρο. Αν πας να δεις το προπονητικό κέντρο της Μπάγερν Μονάχου, αλλά και μικρότερων ομάδων, είναι φοβερά, σαν ξενοδοχεία με τεράστιες εκτάσεις. Στον τομέα της προπόνησης, γίνονται σκληρές και δυνατές προπονήσεις τους αρέσει το δυναμικό στυλ παιχνιδιού. Οι άψογες υποδομές δίνουν τη δυνατότητα να βγαίνουν συνεχώς αξιόλογοι Γερμανοί ποδοσφαιριστές. Όταν πήγαμε να παίξουμε αντίπαλοι με τη δεύτερη ομάδα της Μπάγερν στις ακαδημίες, το προπονητικό τους ήταν απίστευτο. Είχανε δικό τους στάδιο μέσα στο προπονητικό, όπως και η Μπαρτσελόνα».

Κώστας Αποστολάκης: «Μάσκες στον πάγκο, αφού το κάνουν οι Γερμανοί, ας το κάνουμε και εμείς»



Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια και του νεαρού ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Κώστα Αποστολάκη, ο οποίος είπε: «Θεωρώ πως θα βοηθήσουν αρκετά οι 5 αλλαγές που υιοθετήθηκαν. Έχουμε να παίξουμε αρκετό καιρό ποδόσφαιρο και το γεγονός ότι θα υπάρχουν 5 αλλαγές θα βοηθήσει όχι μόνο τους προπονητές αλλά και τους παίκτες. Όσον αφορά τις αποστάσεις στον πάγκο και ότι θα πρέπει να φοράμε μάσκα, εγώ έχω να πω πως για να συμβαίνει στη Γερμανία και για να το προτείνουν οι ειδικοί, κάτι παραπάνω γνωρίζουν, οπότε οφείλουμε να το ακολουθήσουμε».

Βέβαια, αναφέρθηκε και στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, τονίζοντας: «Στη Γερμανία παρατηρούμε επίσης πως υπάρχουν εμβόλιμες αγωνιστικές κάτι που θα συμβεί στα play-off. Θεωρώ πως οι ομάδες θα προτιμούσαν να τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις χωρίς τα ματς της Τετάρτης, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τελειώσει όσο πιο νωρίς γίνεται το πρωτάθλημα.
Βασικά έχω την πεποίθηση πως οι αγώνες στην Ελλάδα σε σχέση με τη Μπουντεσλίγκα, μπορούν να διεξαχθούν με ένα ορισμένο αριθμό φιλάθλων. Ευτυχώς σαν χώρα αντιμετωπίσαμε την κατάσταση με τον ιό, όσο καλύτερα μπορούσαμε και έτσι δε θεωρώ πως αν γινόταν σωστή κατανομή των φιλάθλων στο γήπεδο, θα υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Σαν ποδοσφαιριστές θέλουμε πάντα τον κόσμο στο πλευρό μας, υπάρχει μια άλλη αίσθηση στο γήπεδο
».

Θανάσης Γκαραβέλης: «Σημαντικές οι πέντε αλλαγές»



Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και ο τερματοφύλακας του Βόλου ΝΠΣ, Θανάσης Γκαραβέλης, υπενθυμίζοντας: «Παρακολούθησα Μπουντεσλίγκα και ειδικά τον αγώνα Ντόρτμουντ-Μπαγερν. Αρχικά αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι πολύ σημαντική η επιστροφή στην αγωνιστική δράση για όλους μας. Πρέπει να υιοθετήσουμε κάποια πράγματα από το γερμανικό πρωτάθλημα όπως για παράδειγμα οι αποστάσεις στον πάγκο, αλλά και οι πανηγυρισμοί φυσικά. Θα ακολουθήσουμε και εμείς το δικό μας πρωτόκολλο, που παρουσιάζει πολλά κοινά με το γερμανικό. Σαν χώρα το αντιμετωπίσαμε πολύ καλά, νομίζω ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα. Σαφέστατα θα βοηθήσουν και οι 5 αλλαγές. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι προπονητές θα έχουν την ευχέρεια να δώσουν ανάσες στους παίκτες».

Αποστόλης Τσιλλιγκίρης: «Δύσκολη η επανέναρξη - Μεγάλη πιθανότητα για τραυματισμούς»



Από την μεριά του, ένας από τους ανερχόμενους πορτιέρο της Ελλάδας, ο Αποστόλης Τσιλλιγκίρης, έδωσε περισσότερο βάση στους τραυματισμούς, μιλώντας για: «Αρχικά θα είναι πολύ δύσκολο, που θα ξεκινήσουμε μετά από τόσο καιρό. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος για κάποιον τραυματισμό. Όπως παρατηρήθηκε και στη Μπουντεσλίγκα στα πρώτο 8 παιχνίδια υπήρξαν 6 τραυματισμοί σε ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου ότι θα υπάρχουν 20 άτομα στην αποστολή και θα γίνονται 5 αλλαγές. Είναι μια επιπλέον βοήθεια».

Μάλιστα, ολοκλήρωσε με την αναφορά του στην προστασία και τον κόσμο: «Όσον αφορά στη χρήση μάσκας είμαι αντίθετος. Δεν βρίσκω το λόγο να γίνεται η χρήση της, όταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο υπάρχουν τόσες επαφές. Το βρίσκω λίγο παράλογο. Πόσο μάλλον όταν θα έρθει η ώρα ενός κρίσιμου γκολ και θα υπάρξουν πανηγυρισμοί, δε γίνεται να μην πανηγυρίσεις. Κατ’ εμέ θα έπρεπε να διεξαχθούν τα παιχνίδια με κόσμο, όχι όπως στη Γερμανία. Έστω η παρουσία του 20% θα ήταν πολύ σημαντική. Εμείς οι ποδοσφαιριστές αισθανόμαστε αλλιώς όταν υπάρχει ο κόσμος στο γήπεδο».

Φάμπιαν Έμαν: «Αλλάζουμε συνήθειες, αλλά δεν πειράζει»



Το λόγο πήρε και ο έτερος γκολκίπερ του Άρη, Φάμπιαν Έμαν: «Πιστεύω θα είναι παρόμοιο με το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα. Θα πρέπει να εξεταζόμαστε πριν από κάθε αγώνα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να μην πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον εκτός γηπέδου. Θα είναι λίγο περίεργο το να μην κάνεις ντους μετά τον αγώνα και άλλες τέτοιες παρόμοιες συνήθειες, αλλά τουλάχιστον θα μπορούμε να παίξουμε κανονικό ποδόσφαιρο. Θεωρώ πως δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα για τη Σούπερ Λιγκ».

Γιώργος Νταβιώτης: «Πρόσφορο έδαφος για παρουσία κόσμου»



Στους πανηγυρισμούς και στους οπαδούς στάθηκε ο φορ του Ατρομήτου: «Όσον αφορά στον πανηγυρισμό των γκολ, θεωρώ πως θα είναι δύσκολο να περιορίσεις τα συναισθήματα που σου προκαλεί η επίτευξη ενός τέρματος και να μην πανηγυρίσεις με τους συμπαίκτες σου, αλλά θα προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στη διαμονή και στην μεταφορά των ομάδων στο γήπεδο και στον τρόπο που οι αναπληρωματικοί παίκτες θα παρακολουθούν τον αγώνα. Από την άλλη πιστεύω ότι τα μέτρα θα είναι πιο χαλαρά για τους οπαδούς, όπου ένας μικρός αριθμός φιλάθλων θα μπορεί να προσέλθει στο γήπεδο».

Φώτης Ιωαννίδης: «Οι πανηγυρισμοί να γίνονται κανονικά»



Ο Φώτης Ιωαννίδης που αντιπροσωπεύει την επίθεση του Λεβαδειακού, είπε: «Προσωπικά θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά ως ένα βαθμό, καθώς κάποια από τα μέτρα της Μπουντεσλίγκα είναι λίγο ακραία για εμένα. Όπως ας πούμε οι πάγκοι των ομάδων και η απόσταση που έχουν μεταξύ τους οι παίκτες. Οι μάσκες δεν χρειάζονται στον αγωνιστικό χώρο και εννοείται πως οι πανηγυρισμοί θα πρέπει να γίνονται κανονικά, χωρίς περιορισμούς. Επίσης οι φίλαθλοι να παρευρεθούν στο γήπεδο, όχι απαραίτητα να είναι γεμάτο, με περιορισμούς το συγκεκριμένο κομμάτι».

Νεόφυτος Μιχαήλ: «Όλα θα είναι πρωτόγνωρα»



Τη δική του οπτική γωνία μας έδωσε ο γκολκίπερ του Αστέρα Τρίπολης: «Όσον αφορά στην επανεκκίνηση του ελληνικού πρωταθλήματος, πιστεύω ότι σίγουρα η πρωτοβουλία της Γερμανίας να ξεκινήσει πρώτη το πρωτάθλημα της θα βοηθήσει πολύ στο πως να προσεγγίζουν οι αρμόδιες αρχές τους αγώνες. Δεν ξέρω κατά πόσο επηρεάζουν τους παίκτες όλες αυτές οι αλλαγές, αλλα σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν κανονισμοί όπως η αποφυγή πανηγυρισμου στα γκολ. Καθώς από τη φύση το σπορ είναι τέτοιο που απαιτεί την επαφή».

Σχετικά με τους νέους κανονισμούς της Μπουντεσλίγκα ανέφερε: «Ναι, φυσικά μπορούν να εφαρμοστούν, αφού δεν θα έχει κόσμο στα γήπεδα και επειδή το πρωτάθλημα στην Ελλάδα έχει και πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές. Τα μέτρα προστασίας και ό,τι εφάρμοσε η Μπουντεσλίγκα πρέπει να γίνουν και στην Ελλαδα άσχετα αν θα είναι κάτι πρωτόγνωρο και ξένο για όλους μας».

Καλή αρχή...

Με μάσκα ή χωρίς, είτε με φιλάθλους είτε όχι, πάντα με αποστάσεις, εκτός από τις στημένες φάσεις, η αγωνιστική δράση στην Ελλάδα ξεκινά. Μπορεί το πρωτάθλημα στη χώρα μας, ορισμένες φορές να περνά απαρατήρητο ή να μην έχει τη λάμψη των αστεριών της Μπουντεσλίγκα, όμως το σαββατοκύριακο που έπεται, οι ποδοσφαιρόφιλοι θα κάτσουν αναπαυτικά στις θέσεις τους, για να παρακολουθήσουν τις τελευταίες μάχες. Τελικά έχει κάτι όντως να «ζηλέψει» η Super League από την Bundesliga;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Παρασχούδης, Βαγγέλης Καραδήμας, Νότης Χάλαρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x