sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι «εμφύλιοι» που προηγήθηκαν του Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι

Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι αναμετρήθηκαν χθες στον φετινό τελικό του Champions League και το sport-fm.gr θυμάται τις επτά προηγούμενες φορές που η κούπα ήταν… υπόθεση μιας χώρας.

Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι συνέθεσαν το ζευγάρι του τελικού του Champions League για την σεζόν 2020-21 που έλαβε χώρα στο Πόρτο αντί για την Κωνσταντινούπολη, χθες το βράδυ και σήμανε την δεύτερη κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου από πλευράς «μπλε», χάρη στη νίκη τους με 1-0.

Ο 66ος τελικός της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη αποτέλεσε αγγλική υπόθεση, κάτι, ωστόσο, που κάθε άλλο παρά πρωτοφανές είναι…

Αντιθέτως, αυτός ήταν ο όγδοος «εμφύλιος» σε επίπεδο τελικών στο Champions League από την περίοδο 1955-56, όταν και ξεκίνησε η διοργάνωση μέσω του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Χρειάστηκε βέβαια να περάσει σχεδόν μισός αιώνας για να καταγραφεί ο πρώτος τελικός ανάμεσα σε δύο ομάδες από την ίδια χώρα, ο οποίος έλαβε χώρα την σεζόν 1999-00 ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Βαλένθια.

Μάλιστα, η Ισπανία ήταν και η χώρα με τους περισσότερους «εγχώριους» τελικούς, τρεις τον αριθμό, αλλά πλέον την ισοφάρισε η Αγγλία!

Παράλληλα, από μία φορά έχουν συμμετάσχει στον τελικό ομάδες από την Ιταλία και την Γερμανία, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως από τους επτά «εμφύλιους», τρεις κρίθηκαν στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι!

Επιπρόσθετα, μόνο την περίοδο 2002-03 δεν σημειώθηκε γκολ στον τελικό, ενώ από όλες τις συμμετέχουσες ομάδες μόνο Βαλένθια, Τότεναμ και χθες οι «σίτιζενς» δεν κατάφεραν να… βρουν δίχτυα.

Το sport-fm.gr σας θυμίζει τις επτά προηγούμενες φορές όπου η κούπα ήταν… υπόθεση μιας χώρας.

Η… πρώτη φορά


Την σεζόν 1999-00 συναντάται για πρώτη φορά το… φαινόμενο «εμφυλίου» σε έναν τελικό του Champions League. Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια συνθέτουν το ζευγάρι από την Ισπανία, με το τελικό 3-0 να καθιστά την αναμέτρηση του Σταντ Ντε Φρανς σε… παράσταση για ένα ρόλο, ωστόσο!

Ο Φερνάντο Μοριέντες έβαλε την «λευκή βασίλισσα» μπροστά στο σκορ στο 39’, για να έρθουν δύο ακόμα τέρματα από την πλευρά των τυπικά γηπεδούχων στην επανάληψη.

Με τον Στιβ Μακ Μάναμαν να κάνει το 2-0 στο 67ο λεπτό και τον Ραούλ Γκονζάλες να δίνει διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση της Ρεάλ και να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα, οκτώ λεπτά μετά…


Την «σκότωσε» στην «ρουλέτα» των πέναλτι


Την περίοδο 2002-03 έχει την τιμητική της η Ιταλία με τις Μίλαν και Γιουβέντους να αναμετρώνται στο «Ολντ Τράφορντ», σε ένα από τα πιο… χορταστικά 0-0 που μετατράπηκε σε 3-2 στην διαδικασία των πέναλτι.

Ντίντα και Τζιανλουίτζι Μπουφόν ήταν οι πρωταγωνιστές του αγώνα, έχοντας αμφότεροι εξαιρετικές αποκρούσεις, με την «γηραιά κυρία» να παρατάσσεται χωρις τον τιμωρημένο Πάβελ Νέντβεντ και να βλέπει τον Νταβτίντ Τρεζεγκέ να πέφτει θύμα του Ντίντα, που απέκρουσε το πρώτο κιόλας πέναλτι!

Η ψυχοφθόρα διαδικασία συνεχίστηκε, ο Αντρέι Σεφτσένκο ήταν αυτός που ευστόχησε στο χτύπημα που έμελλε να είναι και το νικητήριο και η κούπα κατέληξε στα χέρια των «ροσονέρι»…


Ξανά από την άσπρη βούλα!


Το 2008 είναι η σειρά της Αγγλίας να δει δύο… τέκνα της να φτάνουν στο σπουδαιότερο ματς της κορυφαίας διοργάνωσης με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι να δίνουν τη μάχη τους στο… μουσκεμένο «Λουζνίκι» και το νικητή να κρίνεται ξανά στα πέναλτι!

Οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγούνται με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 26' να φτάνει τα… 42 γκολ στη σεζόν και τους «μπλε» να απαντούν στο 45ο λεπτό με τον Φρανκ Λάμπαρντ. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά αποδείχτηκε διπλά άτυχος, αφού είχε δοκάρι στην επανάληψη και αποβλήθηκε στην παράταση…

Στα πέναλτι ο Ρονάλντο ήταν ο πρώτος που αστόχησε μετά από εννιά προσπάθειες, ο Τζον Τέρι γλίστρησε και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι επίσης, ο Ράιαν Γκιγκς αντιθέτως ευστόχησε και το χαμένο πέναλτι του Νικολά Ανελκά σήμανε το τελικό 6-5 για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Με την σφραγίδα του Ρόμπεν


Την σεζόν 2012-13 κάνει… ντεμπούτο η Γερμανία, καθώς Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ επισκέπτονται το «Γουέμπλεϊ» για να κάνουν δικό τους το βαρύτιμο τρόπαιο.

Τελικά αυτό καταλήγει στους Βαυαρούς, με τον Άριεν Ρόμπεν να αποδεικνύεται πρωταγωνιστής και να βάζει τέλος στην μιζέρια των χαμένων τελικών του 2010 και του 2012…

Ο Ολλανδός εξτρέμ ήταν εκείνος που «σέρβιρε» στον Μάριο Μάντζουκιτς το 1-0, με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ενώ ακύρωσε και την ισοφάριση από πλευράς Βεστφαλών με το πέναλτι του Ιλκάι Γκιντογκάν στο 68’. Σκοράροντας στο 89ο λεπτό από ασίστ του Φρανκ Ριμπερί και διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 υπέρ της Μπάγερν!


Λαχτάρισε για το 10ο η Ρεάλ


Την αμέσως επόμενη χρονιά τα φώτα συγκεντρώνει η ισπανική μονομαχία των δύο «πρωτευουσιάνων» στην Λισαβόνα και το «Λουζ». Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης συνθέτουν το ζευγάρι του τελικού με το 4-1 να σημαίνει και την κατάκτηση του 0ου τροπαίου από πλευράς νικητών!

Οι «ροχιμπλάνκος» κατάφεραν να προηγηθούν με το τέρμα του Ντιέγκο Γκοντίν -ο οποίος είχε «σφραγίσει» και το ισπανικό πρωτάθλημα σκοράροντας για λογαριασμό τους νωρίτερα- στο 36’ και έδειχναν να κρατούν το τρόπαιο στα χέρι τους.

Ωστόσο, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σέρχιο Ράμος ισοφάρισε, για να ακολουθήσουν άλλα τρία τέρματα των «μερένχες» στην παράταση. Με τους Γκάρεθ Μπέιλ, Μαρσέλο και Κριστιάνο Ρονάλντο με πέναλτι να «υπογράφουν» την ολική επαναφορά της ομάδας τους…


Στο ίδιο έργο θεατές…


Την περίοδο 2015-16 οι δύο ομάδες συναντιούνται και πάλι, στον τρίτο ισπανικό «εμφύλιο» και την Ρεάλ να επικρατεί ξανά της Ατλέτικο Μαδρίτης, στο «Σαν Σίρο», αυτή την φορά στα πέναλτι με 5-3!

Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν προηγήθηκε αυτή την φορά με τον Ράμος να σκοράρει στο 15’. Οι παίκτες του Ντιέγκο Σιμεόνε είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν αλλά ο Αντουάν Γκριεζμάν αστόχησε σε πέναλτι στο 47ο λεπτό, στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι. Τελικά, ο Γιανίκ Καράσκο που είχε μπει αλλαγή ισοφάρισε στο 79’, ενώ άλλο γκολ δεν είχε το ματς.

Στα πέναλτι, ο Χουάνφραν έστειλε την μπάλα στο δοκάρι στην όγδοη εκτέλεση αλλά ο Ρονάλντο δεν λάθεψε στην επόμενη εκτέλεση, χαρίζοντας τη νίκη στη Ρεάλ…


Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η Λίβερπουλ

Για να φτάσουμε στην τελευταία χρονικά αναμέτρηση μεταξύ δύο… συμπατριωτών με φόντο την… κούπα με τα μεγάλα αυτιά, αυτή της προπέρσινης χρονιάς, ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τότεναμ, στο «Μετροπολιτάνο» που έληξε με νικήτρια την πρώτη με 2-0.

Οι «κόκκινοι» χτύπησαν στα δύο κρισιμότερα σημεία ενός αγώνα, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι τελικός: στο ξεκίνημα και στο τέλος του. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ μετέτρεψε σε γκολ το πέναλτι που παραχώρησε ο Σισοκό στο 2ο λεπτό!

Ενώ ο Ντιβόκ Οριγκί πέρασε αλλαγή και… χτύπησε στο 87’, «καθαρίζοντας» οριστικά την υπόθεση τίτλος για την Λίβερπουλ, με τα «σπιρούνια» να μην μπορούν να απειλήσουν την αντίπαλη εστία σχεδόν σε όλο το 90λεπτο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x