sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δύο μήνες… Μεντιλίμπαρ: Ο Ολυμπιακός βρήκε τον σωστό δρόμο υπό την καθοδήγηση του στρατηγού του!

Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει άρδην την εικόνα του και αυτό φέρει την υπογραφή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος κλείνει δυο μήνες στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

Δυο μήνες ακριβώς… Ήταν 11 Φεβρουαρίου του 2024 όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την πρόσληψη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Μια κίνηση που θα άλλαζε πολλά και που θα έβαζε τους «ερυθρολεύκους» στον σωστό δρόμο, όπως αποδεικνύεται. Διότι αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα, αφού με τον Βάσκο τεχνικό στον πάγκο οι Πειραιώτες έχουν βρει την… υγειά τους.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν είναι εύκολος, χρειάζεται να δει πράξεις και όχι να ακούσει μπόλικα λόγια για να εμπιστευτεί έναν προπονητή. Πρέπει να αποδείξει από την πρώτη ημέρα που θα φορέσει την προπονητική φόρμα με τον αιώνιο έφηβο πως είναι ικανός να διαχειριστεί την τεράστια πίεση που υπάρχει στον σύλλογο. Με τον Μεντιλίμπαρ έγινε πολύ γρήγορα όλο αυτό, αφού από το ματς με την Φερεντσβάρος όπου ντεμπούταρε, έκανε το… κλικ στους οπαδούς. Και όχι μόνο! Από εκείνη την ημέρα, όμως, μέχρι σήμερα, τι έχει κάνει ο Βάσκος τεχνικός για να κερδίσει ήδη την ανανέωση του συμβολαίου του και να αποκτήσει το παρατσούκλι «στρατηγός» στα social media;



Επαναφορά στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις



Ο Μεντιλίμπαρ δεν είχε εύκολο έργο, με τον Ολυμπιακό να δείχνει «πληγωμένος» από τις προηγούμενες επιλογές, το περσινό χαμένο πρωτάθλημα και Κύπελλο, αλλά και την ομολογουμένως μέτρια ως κακή εικόνα που έβγαζε στο χορτάρι. Πράγματα τα οποία οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν συνηθίσει, με τις απαιτήσεις να είναι τεράστιες από όλους στον μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο στην Ελλάδα και βάσει τίτλων. Από τον πρώτο ως τον τελευταίο οπαδό, από τον ιδιοκτήτη του ως τους φροντιστές, δεν μπορούν να «ανεχτούν» μια ομάδα που δεν ματώνει μέσα στο γήπεδο. Πρώτα απ’ όλα θέλουν να βλέπουν άπαντες να «ματώνουν» τη φανέλα και μετά να κερδίζουν τα παιχνίδια που δίνουν.

Κάπως έτσι οι άνθρωποι της ομάδας ήθελαν και προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Με ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα, που δεν εμφανιζόταν στον αγωνιστικό χώρο. Η επιλογή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήταν αυτή που έπρεπε ώστε να βγουν οι Πειραιώτες από το αδιέξοδο. Μια επιλογή που τους δικαίωσε στο έπακρο. Και αυτό φάνηκε τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη. Με τον Ολυμπιακό να είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου (δύσκολο ναι, αλλά είναι) ακόμα και όταν όλοι τον είχαν τελειωμένο, ενώ στην Ευρώπη… κάνει πράγματα και θαύματα, ανατροπές που μόνο οι Πειραιώτες μπορούν να κάνουν, όντας στους «8» του Conference League! Και συνεχίζουν να ονειρεύονται!

Οι παίκτες που εμφανίστηκαν και εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές


Ο Μεντιλίμπαρ χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν μείνει μεταξύ πάγκου και κερκίδας το προηγούμενο διάστημα. Τους έδειξε την εμπιστοσύνη του, άνοιξε το ροτέισον και βγήκε αναμφίβολα κερδισμένος! Παίκτες όπως ο Στέβαν Γιόβετιτς και ο Ντάνιελ Ποντένσε, εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις. Ακόμα και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος πήγε στην β’ ομάδα για ένα διάστημα και είναι να απορεί κανείς, αλλά όποτε του δοθεί η ευκαιρία μπαίνει και βοηθάει. Μετράει ήδη 6 γκολ σε λίγες συμμετοχές, με την συνεισφορά του ακόμα και στα αποδυτήρια να είναι τεράστια. Δεν είναι οι μόνοι, αλλά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όπως και ο Έσε που έγινε ακόμη πιο επιδραστικός στην ομάδα του. Για να μην πούμε για τον Ελ Κααμπί, ο οποίος μετά την επιστροφή του από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής δεν σταματά να πυροβολά.





Ο Βάσκος άλλαξε το σύστημα, επανέφερε το καλό ποδόσφαιρο και την κανονικότητα στον Ολυμπιακό. Δεν είναι… άλλος ένας που ήρθε, είδε και απήλθε (για τους προληπτικούς της παρέας, ας μην τον ματιάσουμε). Είναι αποφασισμένος να φέρει ξανά τους τίτλους και τις επιτυχίες στην ομάδα. Θα τα καταφέρει; Δείχνει πως διαθέτει τις ικανότητες (προπονητικές), αλλά έχει και τα εχέγγυα από τη διοίκηση για να το κάνει αυτό. Είναι χάρισμα, δεν είναι τύχη. Γιατί η τύχη φεύγει κάποια στιγμή, η ικανότητα και το… χάρισμα είναι αυτό που μένει.

Η μεγαλύτερη μαγκιά από όλους του Μεντιλίμπαρ είναι ότι ακόμα και όταν ο Ολυμπιακός δεν εμφανίζεται όπως πρέπει στο γήπεδο, το παραδέχεται. Δεν ρίχνει αλλού το μπαλάκι, δεν ψάχνει να βρει φταίχτες, λέει στα ίσα πως «η ομάδα μου δεν έπαιξε καλά» και τέλος, πάμε στο επόμενο παιχνίδι. Πόσοι προπονητές άραγε, ειδικά στην Ελλάδα το κάνουν αυτό; Ελάχιστοι, ως μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κυνικός, ειλικρινής και πάνω απ’ όλα ακριβώς αυτός ο μετρημένος άνθρωπος που χρειάζονταν οι «ερυθρόλευκοι» στο τιμόνι τους.



Η τριάδα στον άξονα που κινεί τα νήματα


Μπορεί να μην πρόλαβε να κάνει μεταγραφές, αλλά φρόντισε αυτούς που έφεραν οι προκάτοχοί του να τους μετατρέψει σε σημαντικά γρανάζια σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Αυτή η τριάδα του άξονα που χρησιμοποιεί, αλλά πιο… παραδοσιακά όπως του αρέσει και του ίδιου. Δεν βλέπει τα «8άρια», αλλά θέλει δύο στο «6» (Έσε, Τσικίνιο) και έναν στο «10» (Όρτα).

Αυτή η τριάδα του άξονα αποτελεί και τους «μετρονόμους», τους ρυθμιστές των αγώνων και τους ποδοσφαιριστές που ανεβοκατεβάζουν το τέμπο. Μια τριάδα… φωτιά, παίκτες που κινούν τα νήματα στα παιχνίδια του Ολυμπιακού και σε κάθε ματς αλλάζουν την εικόνα του, βοηθώντας να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά και να υπάρξει αυτή η τεράστια βελτίωση στην εικόνα.

Από την πρώτη στιγμή που ο Έσε φόρεσε τα ερυθρόλευκα φάνηκε πόσο ποιοτικός ποδοσφαιριστής είναι, ωστόσο δεν είχε ταιριάξει απόλυτα με τους υπόλοιπους, είχε και έναν μικροτραυματισμό που τον άφησε για λίγο εκτός. Ωστόσο, παρέα με τον Τσικίνιο και τον Όρτα έδεσαν αρμονικά, σε σημείο που δεν μπορείς να φανταστείς (όσο υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό) μια ενδεκάδα χωρίς αυτούς τους τρεις!

Τα έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός και χωρίς αυτή την τριάδα… αυτούσια, αλλά όταν τους βλέπεις στο χορτάρι, ξέρεις ότι θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Και σε αυτό παίζει ρόλο ο Μεντιλίμπαρ που είδε ότι κουμπώνουν ιδανικά. Αν δεν δοκιμάσεις πως θα ξέρεις άλλωστε;

Ολυμπιακός: Δυο μήνες με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο

Η νοοτροπία νικητή που επέστρεψε


Όπως είπαμε και στην αρχή ο Ολυμπιακός και ο κόσμος του ένιωθε μια απογοήτευση, αλλά η νοοτροπία νικητή με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο έχει επιστρέψει για τα καλά και αυτό φαίνεται. Με την ομάδα να βρίσκεται ακόμα στην Ευρώπη, αλλά και στο πρωτάθλημα να διεκδικεί στα ίσα τον τίτλο. Σε 12 αγώνες, η διαφορά είναι τεράστια. Εννιά νίκες, αλλά και τρεις ήττες (δύο δίκαιες από Μακάμπι, Παναθηναϊκό και μία… μαγική εικόνα από την ΑΕΚ). Με συνολικά τέρματα σε αυτά τα ματς να είναι 29-13 υπέρ της. Ναι μεν δέχεται ένα γκολ ανά αγώνα, αλλά σκοράρει και σχεδόν… τρία!

Η έλευση του Βάσκου τεχνικού ήταν κάτι που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, αφού με εκείνον οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρει τον παλιό καλό τους εαυτό, το DNA του νικητή, το στίγμα της επιτυχίας! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων η ρεβάνς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπου είχε προηγηθεί μια… πανωλεθρία με 4-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά το σύνολο του 63χρονου προπονητή απάντησε με μια εμφατική εξάρα, ανατρέποντας το 2% των πιθανοτήτων που του έδιναν οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτά.

Ο Ολυμπιακός έχει βρει τον στρατηγό του και εκείνος έχει βρει το λιμάνι του!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x