sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα 5+5 στοιχεία που θα κρίνουν τους τελικούς

Πέντε στοιχεία που χρειάζεται ο Ολυμπιακός και άλλα τόσα ο Παναθηναϊκός εν όψει των τελικών της Basket League. Αλλά και ένα κοινό.

Η ώρα για τους τελικούς της Basket League έφτασε. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα διεκδικήσουν σε μια παρτίδα τριών νικών και μάξιμουμ πέντε αγώνων το πρωτάθλημα. Κι αν το ζευγάρι των τελικών δεν αποτελεί έκπληξη, λίγοι θα περίμεναν στην εκκίνηση της σεζόν πως θα υπήρχε ένα τόσο ισχυρό φαβορί στη μάχη για τον τίτλο.

Το sport-fm.gr καταγράφει τα πέντε στοιχεία που χρειάζεται ο Ολυμπιακός και τα πέντε στοιχεία που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός για να γείρουν ο καθένας την πλάστιγγα προς το μέρος του. Αλλά και μια κοινή… συμβουλή.

Για τον Ολυμπιακό


-Υψηλό σκορ, σημαίνει σχεδόν σίγουρη νίκη: Είναι κοινώς παραδεκτό πως ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε ποιότητα και λύσεις του Παναθηναϊκού. Οι «ερυθρόλευκοι» θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες νίκης αν οδηγήσουν το ματς σε υψηλό τέμπο και σκορ, αφού οι «πράσινοι» δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν σε ένα ματς που θα κριθεί πάνω από τους 80 πόντους, ειδικά μακριά από το ΟΑΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός σε κανένα από τα έξι φετινά ντέρμπι «αιωνίων» δεν πέτυχε πάνω από 74 πόντους (μόλις 66,8 πόντους ανά αγώνα) και τα έχασε όλα.

-Οι ψηλοί και το τάισμά τους: Ο Ολυμπιακός υπερέχει ποιοτικά και ποσοτικά στη θέση «5», πλεονέκτημα που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο αν ο Γκουντάιτις έχει επηρεαστεί κάπως από την ίωση που τον ταλαιπώρησε. Ο Φαλ έχει πάρει τον αέρα του Παπαγιάννη, που δυσκολεύεται σωματοδομικά να τον περιορίσει, ο Μπλακ έκανε φετινό ρεκόρ με 21 πόντους στο πιο πρόσφατο παιχνίδι των δύο ομάδων, ενώ ακόμη κι ο Μπολομπόι είχε καλές εμφανίσεις φέτος κόντρα στον Παναθηναϊκό. Η σωστή τροφοδότηση των ψηλών θα απλοποιήσει τα πράγματα για τους Πειραιώτες.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα 5+5 στοιχεία

-Η μπάλα στον Βεζένκοφ: Ο Βεζένκοφ έχει ηγηθεί του Ολυμπιακού και στα ντέρμπι «αιωνίων». Φέτος μετρά 16,8 πόντους στα πέντε παιχνίδια απέναντι στον Παναθηναϊκό (έχει απουσιάσει από ένα, στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα) κερδίζοντας κατά κράτος σε όλα τα ματς τη μονομαχία από τον Ντέρικ Γουίλιαμς. Είναι σαφές πως οι «ερυθρόλευκοι» θα ακουμπήσουν πολλές μπάλες στα χέρια του 27χρονου άσου, που-πάντως-λογικά δεν θα βρει τόσο απέναντί του τον Αμερικανό, αλλά μάλλον περισσότερο τους Αγραβάνη και Μαντζούκα.

-Η πίεση στην μπάλα: Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες επιλογές στην περιφέρεια, έστω και μετά το «κόψιμο» του Κάνααν από το ρόστερ των playoffs. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έχει μείνει με τον Λι στο «1», μετά τον αποκλεισμό του Γουόλτερς, με τους Μποχωρίδη και Γκριγκόνις να προορίζονται για να δώσουν λύσεις και ανάσες. Θα είναι σημαντικό για τους Πειραιώτες να φθείρουν, σε δυνάμεις και φάουλ, τον Αμερικανό γκαρντ. Αυτό θα απλοποιήσει το έργο των Σλούκα, Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, ΜακΚίσικ και όχι μόνο.

-Η πιθανή ζώνη, τα τρίποντα και ο… Κάνααν: Ο κόουτς Σερέλης δεν το συνηθίζει, αλλά η Ρεάλ έδειξε έναν… δρόμο για να δυσκολέψει κάποιος τον Ολυμπιακό και ίσως ο Παναθηναϊκός επιστρατεύσει άμυνα ζώνης. Σε αυτή την περίπτωση οι «ερυθρόλευκοι» θα χρειαστούν καλό μακρινό σουτ και ζητούμενο είναι να μην τους λείψει ο Αϊζέια Κάνααν, που φέτος στα ντέρμπι με τους «πράσινους» είχε 11/23! Κλειδί θα είναι το πώς θα ανταποκριθούν στην… πρόκληση του μακρινού σουτ οι Γουόκαπ και ΜακΚίσικ, στους οποίους λογικά η αντίπαλη άμυνα προφανώς θα επιλέξει να δώσει κάποια σουτ.

Για τον Παναθηναϊκό


-Οι αντοχές του Λι: Ο Πάρις Λι έχει απομείνει να κουβαλά σχεδόν αποκλειστικά το βάρος στη θέση «1» για τον Παναθηναϊκό. Στα φετινά ματς με τον Ολυμπιακό ήταν από τους λίγους διασωθέντες έχοντας 12,5 πόντους ανά αγώνα. Είναι σημαντικό για τους «πράσινους» να αποφύγει τη φθορά των φάουλ, αλλά δεν θα είναι εύκολο, αφού είναι ο μόνος που μπορεί να κυνηγήσει τον Σλούκα και να ασκήσει με αποτελεσματικότητα πίεση στην μπάλα.

-Η δράση Γκριγκόνις και Πονίτκα: Ο Παναθηναϊκός υστερούσε όλη τη σεζόν στη δημιουργία, αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα από τη στιγμή που τέθηκαν εκτός ομάδας Γουόλτερς και Μπέικον. Ο Λι μπορεί να προσφέρει λύσεις, αλλά οι ασίστ δεν είναι το… φόρτε του, γι’ αυτό οι «πράσινοι» περιμένουν πολλά σε αυτό το κομμάτι από τον Γκριγκόνις και τον Πονίτκα. Ο Λιθουανός κι ο Πολωνός έχουν αποδείξει πως μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και να προσφέρουν σκορ στους συμπαίκτες τους.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα 5+5 στοιχεία

-Άμυνα, αλλά και ριμπάουντ: Ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει σε ένα παιχνίδι υψηλού σκορ. Φέτος στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν ανταγωνιστικός μόνο στα ματς που κράτησε τον αντίπαλο κάτω από τους 70-75 πόντους. Δεδομένα θα πάει σε πιο αργό τέμπο, αλλά θα χρειαστεί να παίξει καλή άμυνα. Καλή άμυνα, βέβαια, είναι αυτή που ολοκληρώνεται με την εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ, συνεπώς οι «πράσινοι» θα πρέπει να φροντίσουν να μην δώσουν έξτρα κατοχές στους «ερυθρόλευκους», που δύσκολα θα τους χαριστούν σε δεύτερες επιθέσεις.

-Καλό μακρινό σουτ: Για να έχει τύχη ο Παναθηναϊκός, ακόμη περισσότερο στο ΣΕΦ, έχει ανάγκη να είναι αποτελεσματικός πίσω από τα 6,75μ. Στα έξι φετινά ματς με τον Ολυμπιακό είχε μόλις 34,9% και μόνο σε δύο παιχνίδια είχε διψήφιο αριθμό (ένα με 10 και ένα με 11). Αν θέλει να μείνει στο ματς και να είναι ανταγωνιστικός, θα χρειαστεί να έχει καλύτερης ποιότητας (υπό καλύτερες προϋποθέσεις δηλαδή) και ευστοχίας σουτ αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 40%. Σε αυτό μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν ακόμη και οι ψηλοί του, όπως ο Παπαγιάννης, ο Αγραβάνης, ο Μαντζούκας και ο Γουίλιαμς.

-Υπερβάσεις από όλους: Κακά τα ψέματα, για να προβάλει αξιώσεις ο Παναθηναϊκός απέναντι στον Ολυμπιακό, θα χρειαστεί όλοι να δώσουν το 100% και παραπάνω. Οι «πράσινοι» έχουν ανάγκη όχι απλώς να πάρουν πράγματα από τα πιο βαριά χαρτιά τους αλλά από όλους, ακόμη και από τον Καλαϊτζάκη, τον Μποχωρίδη, τον Μαντζούκα και κάθε τους παίκτη, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς πατήσουν λίγα λεπτά το παρκέ.

Και για τους δύο:


-Να ξεχάσουν το 13-0: Πώς το λέει ο Ted Lasso; «Να είσαι χρυσόψαρο», δηλαδή να ξεχνάς γρήγορα. Η συμβουλή αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και από τους δύο μονομάχους των τελικών. Όχι μόνο επειδή κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό, αλλά και λόγω του 13-0. Για τον Ολυμπιακό μόνο κακός σύμβουλος και λόγος χαλάρωσης μπορεί να είναι το αήττητο σε ντέρμπι «αιωνίων» από τις 22 Νοεμβρίου του 2021. Για τον Παναθηναϊκό, αντίστοιχα, μόνο έξτρα βάρος θα φέρει στους παίκτες το σκεπτικό ότι κουβαλούν πως δεν έχουν κερδίσει για 560 μέρες τον μεγάλο τους αντίπαλο.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα 5+5 στοιχεία

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x