sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι «δίδυμοι πύργοι», η χημεία και το… ερωτηματικό στο «4»: Το depth chart του Ολυμπιακού!

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε λίγες και στοχευμένες αλλαγές στο ρόστερ του ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν και το sport-fm.gr παρουσιάζει το ανανεωμένο depth chart των «ερυθρόλευκων».

Μετά από μια ονειρική σεζόν σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα η οποία αποτέλεσε και το επιστέγασμα της σκληρής και μεθοδικής δουλείας που έγινε στο ΣΕΦ τα τελευταία δύο χρόνια από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες, ο Ολυμπιακός μπήκε σε ένα περίεργο και δύσκολο καλοκαίρι.

Οι «ερυθρόλευκοι»… αναγκάστηκαν να μπουν σε αυτό το «δύσβατο» μονοπάτι το φετινό καλοκαίρι, καθώς, από την αρχή της offseason υπήρξαν τα ανοικτά «μέτωπα» των Σάσα Βεζένκοφ, Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου. Τελικώς, παρά το γεγονός πως στόχος ήταν η παραμονή και των τριών, εκείνος που θα φορά και τη νέα σεζόν την «ερυθρόλευκη» θα είναι μόνο ο αρχηγός των Πειραιωτών.

Η αποχωρήσεις των Βεζένκοφ και Σλούκα μπορεί να αποτέλεσαν ένα σημαντικό «πλήγμα» στο οικοδόμημα της ομάδας, καθώς μιλάμε για δύο «πυλώνες» του περσινού ρόστερ, ωστόσο, άπαντες στο εσωτερικό του συλλόγου γνώριζαν πως υπήρχαν πιθανότητες – και μάλιστα πολλές – να φύγουν. Το καλό για την… επόμενη ημέρα του Ολυμπιακού πάντως είναι πως με την αγωνιστική φιλοσοφία του Μπαρτζώκα, κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα και «ουδείς αναντικατάστατος», αφού το «μοντέλο» των Πειραιωτών, «επιτάσσει» ομαδικότητα, γρήγορη κυκλοφορία και πολύ κίνηση με ή χωρίς την μπάλα.

Η… προεργασία ενόψει της νέας χρονιάς είχε ξεκινήσει στον Ολυμπιακό πολύ πριν το τέλος της περασμένης σεζόν, με τις επεκτάσεις συμβολαίων των Σακίλ ΜακΚίσικ και Τόμας Γουόκαπ, για να ακολουθήσει και εκείνη του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Από εκεί και πέρα, υπήρξαν και οι μεταγραφές δύο… παλιόφιλων, με τους Νίκολα Μιλουτίνοφ και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος να πιάνουν λιμάνι ξανά, ενώ, στο ρόστερ ήρθαν να προστεθούν και οι Λουκ Σίκμα και Γιώργος Τανούλης.

Πλέον, το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί το ρόστερ της νέας σεζόν είναι μια τελευταία, αλλά πολύ σημαντική, «πινελιά» στη θέση «2», εκεί, όπου ο Ολυμπιακός έχει ως πρωταρχικό στόχο τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ, Κέντρικ Ναν.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει το νέο και ανανεωμένο depth chart του Ολυμπιακού, αλλά και τα στοιχεία που μπορεί να προσδώσει το νέο ρόστερ!

Ολυμπιακός: Το depth chart της σεζόν 2023/24

Το depth chart
PG: Τόμας Γουόκαπ (30χρ., 1,93μ.), Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (28χρ., 1,91μ.), Μιχάλης Λούντζης (24χρ., 1,96μ.).
SG: Αϊζάια Κάαναν (32χρ., 1,83μ.), Γιαννούλης Λαρεντζάκης (29χρ., 1,96μ.), Τζορτζ Πάπας (25χρ., 1,96μ.).
SF: Κώστας Παπανικολάου (33χρ., 2,04μ.), Σακίλ ΜακΚίσικ (32χρ., 1,96μ.), Βενιαμίν Αμπόσι (17χρ., 1,97μ.).
PF: Λουκ Σίκμα (34χρ., 2,02μ.), Άλεκ Πίτερς (28χρ., 2,06μ.).
C: Μουσταφά Φαλ (31χρ., 2,18μ.), Νίκολα Μιλουτίνοφ (28χρ., 2,13μ.), Γιώργος Τανούλης (21χρ., 2,10μ.).

Τα πλεονεκτήματα

Κοιτάζοντας κανείς το νέο και ανανεωμένο depth chart του Ολυμπιακού, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει πως οι δέκα από τους 14 συνολικά παίκτες βρισκόντουσαν στο ρόστερ και την προηγούμενη σεζόν!

Μεταφράζοντας αυτό το δεδομένο, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το μεγάλο «όπλο» των «ερυθρόλευκων» και τη νέα χρονιά θα αποτελέσει η ομοιογένεια, η χημεία, αλλά και το οικογενειακό κλίμα που έχει σφυρηλατηθεί όλα αυτά τα χρόνια στο εσωτερικό της ομάδας, το οποίο και θα «μπολιάσει» τις νέες προσθήκες, βάζοντάς τους γρήγορα στη φιλοσοφία του συλλόγου.

Στις θέσεις των γκαρντ υπήρξε μόλις μία αποχώρηση , αυτή του Κώστα Σλούκα, με τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος να καλείται να «γεμίσει» τα παπούτσια του Έλληνα γκαρντ που συνεχίζει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός άσος, που φόρεσε τη φανέλα των «ερυθρόλευκων» το 2018/19, επιστρέφει στο Φάληρο με περισσότερη εμπειρία και ωριμότητα, αποτελώντας ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στη θέση «1» πίσω από τον Τόμας Γουόκαπ.

Ολυμπιακός: Το depth chart της σεζόν 2023/24

Από και πέρα, με δεδομένο πως ο Ολυμπιακός στοχεύει να ρίξει… όλο το χαρτί για την απόκτηση ενός πραγματικού «μπόμπερ» στη θέση «2», είτε αυτός θα είναι ο Κέντρικ Ναν, είτε κάποιος άλλος από το ΝΒΑ – μένει να φανεί το προσεχές διάστημα – τότε, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαθέτει μια εξαιρετική τριάδα στη θέση του shouting guard!

Με τον Αϊζάια Κάαναν να έχει στην «πλάτη» του μία σεζόν στα «ερυθρόλευκα», δείχνοντας την περσινή χρονιά πολλά θετικά στοιχεία, τόσο στο σκοράρισμα – για το οποίο άλλωστε και αποκτήθηκε – όσο και στο αμυντικό κομμάτι, αλλά και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, που έχει κάνει... άλματα προόδου και που μπορεί να παίξει και σε κοντά σχήματα στη θέση «3», τότε ο Ολυμπιακός φαντάζει πλήρης στη θέση αυτή.

Ολυμπιακός: Το depth chart της σεζόν 2023/24

Η μεγάλη αναβάθμιση όμως έγινε στη θέση των σέντερ. Ο… παλιόφιλος, Νίκολα Μιλουτίνοφ, αλλά και ο τρομερά εξελίξιμος, Γιώργος Τανούλης, ήρθαν να το κενό των Τζοέλ Μπολομπόι και Τάρικ Μπλακ. Ειδικά ο Σέρβος ψηλός, αναμένεται να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα – αν όχι το καλύτερο – δίδυμα ψηλών μαζί με τον Μουσταφά Φαλ!

Άπαντες θυμούνται την κυριαρχία του Γάλλου σέντερ κάτω από τα καλάθια καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά, και τη δύναμη που έχαναν οι «ερυθρόλευκοι» κοντά στο «ζωγραφιστό» μόλις έβγαινε από το παρκέ. Πλέον, το «νεκρό» διάστημα αυτό εξαλείφεται με την παρουσία του Μιλουτίνοφ, με τον Ολυμπιακό ουσιαστικά να παίζει τη νέα σεζόν σχεδόν 40 λεπτά με έναν «δεινόσαυρο» και παίκτη αναφοράς στη θέση του σέντερ!



Ένα ακόμα στοιχείο που αναμένεται να δούμε πολύ περισσότερο τη νέα χρονιά είναι οι επιθέσεις στο pick&roll, καθώς, τόσο ο Φαλ, όσο και ο Μιλουτίνοφ, είναι εξαιρετικοί σε τέτοιες καταστάσεις και αναμένεται να «κουμπώσουν» ιδανικά με τους Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος.

Το ερωτηματικό στο «4»

Από εκεί και πέρα τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά του νέου ρόστερ είναι στη θέση «4». Το κενό που άφησε ο MVP της περσινής Ευρωλίγκας, Σάσα Βεζένκοφ, για λογαριασμό του ΝΒΑ και των Σακραμέντο Κινγκς, ομολογουμένως είναι τεράστιο. Ένα κενό το οποίο η αλήθεια είναι δεν μπορείς να το καλύψεις εύκολα και επάξια, αφού τέτοιοι παίκτες με τα χαρακτηριστικά του Σάσα σπανίζουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ενώ, δύσκολα μπορείς να πείσεις έναν παίκτη με αυτά τα στοιχεία να αφήσει το ΝΒΑ για την Ευρωλίγκα.



Η αλήθεια είναι πως η επιλογή του Λουκ Σίκμα για τη θέση του βασικού power forward… ξένισε σε αρκετούς φίλους της ομάδας, καθώς ο 34χρονος Αμερικανός άσος δεν έχει ούτε τη λάμψη, αλλά ούτε και την ποιότητα του Βούλγαρου φόργουορντ.

Άλλωστε, θα ήταν άδικο να συγκρίνει κανείς του δύο αθλητές, αφού ο Λουκ Σίκμα είναι διαφορετικό στιλ «4αριού». Είναι ένας παίκτης που ταιριάζει «γάντι» στη φιλοσοφία και τα «θέλω» του Γιώργου Μπαρτζώκα, αφού ουσιαστικά αποτελεί έναν πραγματικό «εγκέφαλο» και έναν πλέι μέικερ στο «ζωγραφιστό»!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x