sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Νικάει τον εαυτό του και γράφει ιστορία ο Πετρούνιας!

Με την ευχή να έχει κρατήσει τον καλύτερό του εαυτό για τον τελικό, ο Λευτέρης Πετρούνιας θα διεκδικήσει σήμερα τον έβδομο ευρωπαϊκό του τίτλο στους κρίκους, κάτι που δεν έχει πετύχει κανείς ως τώρα!

Στον προκριματικό δεν εντυπωσίασε, αλλά… ονομάζεται Λευτέρης Πετρούνιας και είναι πάντα φαβορί! Ο «άρχοντας των κρίκων» θα αγωνιστεί σήμερα στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Αττάλεια, κυνηγώντας ένα σπουδαίο επίτευγμα: Το χρυσό μετάλλιο, με το οποίο θα φτάσει τους επτά τίτλους στη διοργάνωση, νούμερο που δεν έχει πετύχει κανένας αθλητής σε ένα μόνο όργανο, στα 68 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

Η παρουσία του στον προκριματικό δεν άγγιξε τα επίπεδα που συνηθίζει. Παρουσίασε ένα πρόγραμμα υψηλής δυσκολίας και έκανε αρκετά λάθη, αφού επηρεάστηκε από έναν τραυματισμό. Όπως δήλωσε μετά τον αγώνα του, τις δύο τελευταίες εβδομάδες έμεινε χωρίς προπόνηση λόγω μικροενοχλήσεων, με αποτέλεσμα να μην πλησιάσει τον καλό του εαυτό στον πρώτο αγώνα.

Ο τελικός, όμως, είναι μια άλλη υπόθεση. Γνωρίζοντας καλά από πίεση και έχοντας αποδείξει πως είναι ικανός για όλα, ο Λευτέρης Πετρούνιας σήμερα (Μ. Σάββατο 15/4) στις 15:00 θα προσπαθήσει να νικήσει τον κακό του εαυτό και να συνεχίσει να γράφει ιστορία.

Οι αντίπαλοί του στον τελικό


Ο Έλληνας «lord of the rings» προκρίθηκε με την τέταρτη καλύτερη επίδοση στον τελικό, με 14.733β. Μεγάλος αντίπαλός του είναι ο Αντέμ Ασίλ, ο οποίος προκρίθηκε με την καλύτερη επίδοση (15.033). Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων και ασημένιος στο ευρωπαϊκό του Μονάχου, αγωνίζεται… εντός έδρας, στην Τουρκία, και θεωρείται από πολλούς φαβορί για το χρυσό.

Με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση (14.800) προκρίθηκε ο Βαχάγκν Νταβτιάν και ακολούθησε ο Βρετανός Κόρτνεϊ Τάλοκ με 14.733. Στον τελικό θα συμμετέχουν, επίσης, ο Αρμένιος Αρτούρ Αβετισιάν (14.666), ο συμπατριώτης του Νικίτα Σιμόνοφ (14.666), ο Ιταλός Μάρκο Λονταντίο (14.633) και ο Κύπριος Σωκράτης Παλληκούρης (14.466).

Το ρεκόρ που κυνηγάει


Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει κάνει το όνομά του συνώνυμο με τους τελικούς. Είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος αθλητής των κρίκων, σκαρφαλώνοντας σε… όλες τις μεγάλες κορυφές. Ωστόσο, αυτή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος την έχει μετατρέψει σε εντελώς προσωπική υπόθεση.

Σε έντεκα συμμετοχές στη διοργάνωση μετράει ισάριθμες παρουσίες σε τελικό και επτά μετάλλια, εκ των οποίων τα έξι είναι χρυσά και το πρώτο που κατέκτησε είναι χάλκινο.

Η αρχή των θριάμβων έγινε στις 9 Απριλίου του 2011 στο Βερολίνο. Ο πιτσιρικάς Πετρούνιας, σε ηλικία 21 ετών –και με το ίδιο χαρακτηριστικό χαμόγελο- κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, στην παρθενική του συμμετοχή στη διοργάνωση. Μάλιστα, είχε προκριθεί ξανά με την τέταρτη καλύτερη επίδοση (15.325), την οποία βελτίωσε στον τελικό για να ανέβει στο βάθρο (15.675).



Από το 2012 ως το 2014 έμεινε μακριά από το βάθρο, κατακτώντας την πέμπτη θέση στα ευρωπαϊκά που έγιναν στο Μονπελιέ, τη Μόσχα και τη Σόφια. Το 2015, όμως, άρχισε το τρομερό σερί που κρατάει μέχρι σήμερα.

Στις 18 Απριλίου ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε, επιτέλους, αυτό που του άξιζε: Ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης στη διοργάνωση που έγινε στο Μονπελιέ, με τρομερή εμφάνιση στον τελικό που του απέφερε 15.866 βαθμούς. Σε… απόσταση αναπνοής ακολούθησαν ο Ρώσος Ντενίζ Αμπλιαζίν και ο Γάλλος Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ, που μοιράστηκαν το ασημένιο μετάλλιο.



Τον Μάιο του 2016, λίγους μήνες πριν τον θρίαμβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, ο άρχοντας των κρίκων έκανε το back to back στο Ευρωπαϊκό, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του βάθρου στη Βέρνη. Κάνοντας ξανά αψεγάδιαστη προσπάθεια (15.866) δεν άφησε περιθώρια στους διεκδικητές του τίτλου, αφήνοντας πίσω του τον Αρμένιο Βαχάγκν Νταβτιάν και τον Ρώσο Ντενίς Αμπλιαζίν, που μοιράστηκαν το ασημένιο (15.633β).



Και το 2017 ήταν δικό του, αφού κατέκτησε το τρίτο σερί Ευρωπαϊκό. Στο Κλουζ της Ρουμανίας ο Λευτέρης Πετρούνιας επιβεβαίωσε την υπεροχή του και με ένα πρόγραμμα τρομερής δυσκολίας πήρε το χρυσό μετάλλιο (15.433). Ο Βρετανός Κόρτνι Τάλοχ (15.066) πήρε το ασημένιο και ακολούθησε ο Ουκρανός Ίγκορ Ραντιβίλοφ με 15.033μ.



Το… καρέ των ευρωπαϊκών έγινε στη Γλασκώβη. Στις 12 Αυγούστου του 2018, κατέκτησε τον τέταρτο σερί ευρωπαϊκό τίτλο, έγινε ο πολυνίκης του αγωνίσματος και ισοφάρισε το επίτευγμα του Γιούρι Κέκι, του θρυλικού γυμναστή που μεγαλούργησε τη δεκαετία του 90’.

Ο Πετρούνιας συγκέντρωσε 15.466 και έκοψε τα φτερά των αντιπάλων του. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Τούρκος Ιμπραΐμ Τσόλακ με 15.100 και το χάλκινο ο Βρετανός Κόρτνι Τάλοχ, με 15.000.



Μετά από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψε στη διοργάνωση το 2021, για να λάμψει! Ο πέμπτος ευρωπαϊκός τίτλος ήρθε στη Βασιλεία, στο άδειο από κόσμο «Ζανκτ Γιάκομπσχαλε», με αψεγάδιαστη εμφάνιση στον τελικό, όπου συγκέντρωσε 15.400β.

Με αυτό το χρυσό ξεπέρασε τον Κέκι, ισοφάρισε τον Βλάση Μάρα, που σταμάτησε στα πέντε χρυσά μετάλλια στον μονόζυγο και ζωντάνεψε το όνειρο της «αποκαθήλωσης» του Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος ήταν ο μοναδικός ως τότε που κατείχε έξι ευρωπαϊκούς τίτλους στο ίδιο όργανο.



Ο τελευταίος -πριν τον επόμενο- θρίαμβος για τον Λευτέρη Πετρούνια γράφτηκε στο Μόναχο στις 21 Αυγούστου του 2022. Με το όνομά του να είναι, πλέον, συνώνυμο των τίτλων, ο 32χρονος σήμερα πρωταθλητής κατέκτησε τον έκτο του τίτλο και ισοφάρισε τον Κρίστιαν Μπέρκι –το ρεκόρ του οποίοι απειλεί να σπάσει σήμερα.

Διευρύνοντας το αήττητο σερί που ξεκίνησε το 2015, ανέβηκε ξανά στην κορυφή με 15.133 και, μάλιστα, ξεπερνώντας το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε στον ώμο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x