Κύπελλο Ελλάδας

Εφτάψυχη ΑΕΚ, άφησε ξερό τον Άρη!

Η ΑΕΚ βρισκόταν στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων πίσω 2-0, αλλά ο Λιβάια στο 96’ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, χτύπησε (και) στην παράταση και με 2-2 πήρε το εισιτήριο για 5ο σερί τελικό.

Σε ένα από τα πιο δραματικά παιχνίδια της σεζόν, η ΑΕΚ προκρίθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, μετά από 2-2 στην παράταση απέναντι στον Άρη, που βρέθηκε μια αναπνοή από το να πάρει εκείνος το εισιτήριο. Ο Μαντσίνι στο 57’ και ο Ντιγκινί στο 90+3’ είχαν διαμορφώσει το 2-0, όμως ο Μάρκο Λιβάια στο 90+6’ με διπλή προσπάθεια οδήγησε το ματς στην παράταση για να διαμορφώσει το 2-1 στην κανονική διάρκεια, ενώ στο 102’ μετά από έξοχο συνδυασμό Αλμπάνη και Ολιβέιρα έκανε το 2-2 και ουσιαστικά χάρισε την πρόκριση στην Ένωση.

Η ΑΕΚ έπαιξε πάλι με τη φωτιά και την ψυχολογία των οπαδών της, αφού μετά από ένα πρώτο μέρος που είχε τεράστια ευκαιρία στις καθυστερήσεις του, να σκοράρει με τον Ολιβέιρα, βρέθηκε πίσω στο σκορ στην πρώτη ευκαιρία του Άρη. Είχε δοκάρι στο 75’ με τον Σιμόες και βρέθηκε στο 90+3΄ενώ πίεζε ασφυκτικά με 2-0, από το γκολ του Ντιγκινί. Όμως ο Μάρκο Λιβάια στο 90+6’ μετά από φάση διαρκείας και σέντρα του Παουλίνιο, πήρε το ριμπάουντ από την απόκρουση του Κουέστα στη δική του κεφαλιά, έκανε το 2-1 και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί χρειάστηκαν 12 λεπτά για να χτυπήσει δεύτερη φορά και με άψογο δεξί πλασέ, μετά την έξοχη ενέργεια του Αλμπάνη και την ασίστ (μαγική) του Ολιβέιρα να ισοφαρίσει για να κλειδώσει ουσιαστικά την πρόκριση.

Αυτή θα είναι η 5η συνεχόμενη συμμετοχή της ΑΕΚ σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, όπου θα έχει και τον αρχηγό της, ο οποίος πήρε επίτηδες δεύτερη κίτρινη, ώστε να αποβληθεί και να μην χάσει το μεγάλο ματς για την διεκδίκηση του τροπαίου και θα λείψει την Κυριακή με τους "ερυθρόλευκους". Η Ένωση ωστόσο έχασε με τραυματισμούς τους Μπακάκη και Λόπες και με αποβολές στα τελευταία λεπτά της παράτασης και τους Σιμόες και Ολιβέιρα που θα είναι επίσης απόντες με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Πώς έπαιξαν

Mε 4-4-1-1 και τον Σάσα να παίρνει τον ρόλο του δεξιού μπακ, τον Τόνσο δίπλα στον Ματίγια στην μεσαία γραμμή και τον Λάρσον να κινείται ελεύθερα πίσω από τον Ιντέγε η διάταξη του Άρη. Από την άλλη μεριά η ΑΕΚ παρατάχθηκε με 4-3-3 και τριάδα στα χαφ, τους Σιμόες και εσωτερικούς χαφ τον Κρίστιτσιτς και τον Μάνταλο, ενώ οι Λιβάια, Βέρντε και Ολιβέιρα να αποτελούν την επιθετική τριάδα.

Το ματς

Καλύτερα στον αγώνα μπήκε η ΑΕΚ προσπαθώντας να πιέσει πολύ και να μην επιτρέψει στον Άρη να έχει δημιουργία από τις πίσω γραμμές στο παιχνίδι του. Ο Άτης περιορίστηκε στο να προσπαθεί να βγάλει ορισμένες σποραδικές αντεπιθέσεις ή σε κάποιες ατομικές ενέργειες, όπως αυτή του Φτεφατζίδη στο 18’ που είδε το σουτ του να εξοστρακίζεται και να φτάνει στα χέρια του Μπάρκα. Στο 20’ είχαμε την μεγάλη φάση για την Ένωση, όταν ο Λιβάια έκανε την εξαιρετική μεγάλη αλλαγή παιχνιδιού με βαθιά διαγώνια πάσα για τον Βέρντε που πήγε να περάσει τον Κουέστα που τον έκοψε, στην εξέλιξη της φάσης ο Μάνταλος θα σουτάρει άουτ. Από εκεί και μετά η ΑΕΚ αναθάρρησε, πολιορκούσε τα καρέ του Άρη και στο 23’ είχε ένα ακόμα σουτ που μπλόκαρε ο Κουέστα από τον Βέρντε, ενώ στο 28’ ο Κουέστα αναγκάστηκε στην κάθετη πάσα του Λιβάια για τον Ολιβέιρα, να βγει και να τον προλάβει με τα πόδια.

Στο 31’ από ένα προσωπικό λάθος του Βέρντε, ο Κόρχουτ θα του κλέψει την μπάλα μέσα στην περιοχή, αλλά θα επιλέξει να κάνει γύρισμα, για να κοπεί από το πόδι του Μπάρκα, ενώ στο 32’ ο Λιβάια θα επιχειρήσει να γεμίσει στην περιοχή, αλλά ο Κουέστα θα προλάβει να απομακρύνει με το ένα χέρι. Η ΑΕΚ εξακολουθούσε να ελέγχει το παιχνίδι, στην μεσαία γραμμή, περιορίζοντας τον Άρη σε παθητικό ρόλο. Έφτασε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους πολύ κοντά στο γκολ, αφού μετά από ένα κόρνερ που κέρδισε και εκτέλεσε ο Βέρντε και σύγχυση στο κέντρο της άμυνας του Άρη, ο Σβάρνας τσίμπησε την μπάλα και ο Ολιβέιρα από πολύ κοντά σούταρε άουτ, στην μεγαλύτερη στιγμή του α’ μέρους.

Με την έναρξη του β’ μέρους, η ΑΕΚ προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή, με τον Παουλίνιο να παίρνει την θέση του Μπακάκη, ο οποίος προς το φινάλε του πρώτου μέρους αισθάνθηκε ενοχλήσεις. Λίγο μετά την έναρξη του β’ μέρους αλλαγή έκανε και ο Ένινγκ, ρίχνοντας τον Μαντσίνι αντί του Λάρσον στο ματς. Το ματς έγινε πολύ νευρικό και με πολλές προσωπικές μονομαχίες, αλλά ήταν ο Γιάννης Φετφατζίδης αυτός που ανέβασε ταχύτητα και στο 57’ ήταν εκείνος που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να μπει το γκολ του Άρη. Μετά από λάθος απόκρουση του Πορτογάλου, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Έλληνα άσου, που χόρεψε τον Λόπες και γύρισε την μπάλα στην χρυσή αλλαγή του Ένινγκ, τον Μαντσίνι που από κοντά έκανε το 1-0.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η ΑΕΚ έχασε και τον Λόπες που ελάχιστα πριν τη φάση του γκολ, είχε αισθανθεί ενόχληση στον δικέφαλο για ν’ αντικατασταθεί από τον Χουλτ, ενώ ο Καρέρα έριξε στο ματς και τον Αλμπάνη αντί του Βέρντε. Λίγο αργότερα και αφού έβλεπε την κλεψύδρα ν’ αδειάζει έριξε και τον Αραούχο στο ματς. Από μια εξαιρετική έμπνευση του Μάνταλου να σκάψει την μπάλα, ο Σιμόες πιάνει την κεφαλιά και η μπάλα αφού περνάει πάνω από τον Κουέστα, χτυπά στο δεξί δοκάρι και καταλήγει στην αγκαλιά του πορτιέρε του Άρη. Ο Ένινγκ θα βγάλει τον Φετφατζίδη από το παιχνίδι για να προσθέσει τρίτο χαφ στο ματς και να μπορέσει να ελέγξει το κέντρο.

Η ΑΕΚ εγκαταστάθηκε στην εστία του Άρη σε όλο το τελευταίο δεκάλεπτο, με τον Κουέστα στο 87’ να βγάζει σέντρα σουτ του Λιβάια στην γωνία, ενώ στο 88’ ο Αλμπάνης σεντράρει, αλλά ο Τσιγκρίνσκι δεν μπορεί από κοντά να σκοράρει. Ο Άρης θα βρεθεί αγκαλιά με την πρόκριση στο 90+3’ όταν ο Ντιγκινί από την πάσα του Μαντσίνι θα σκοράρει με το αριστερό, αφού η μπάλα βρήκε και στον Παουλίνιο, αλλά στο 90+6’ μετά από φάση διαρκείας, ο Λιβάια, θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην ΑΕΚ, αφού με διπλή προσπάθεια, ύστερα από σέντρα του Παουλίνιο και δική του κεφαλιά που απέκρουσε ο Κουέστα, με πλασέ έκανε το 2-1 για να στείλει το ματς στην παράταση κι ενώ λίγο νωρίτερα ο Αλμπάνης από αριστερά με ένα γύρισμα έστειλε την μπάλα να βρει λίγο το δοκάρι και να περάσει παράλληλα με την εστία.

Η παράταση βρήκε τις δύο ομάδες καταπονημένες, αλλά ήταν η ΑΕΚ, αυτή που με τον Μάρκο Λιβάια, σε ένα γκολ που κατά μεγάλο ποσοστό ανήκει στον Αλμπάνη που έκανε μια έξοχη κούρσα, πέταξε την μπάλα στον Ολιβέιρα και αυτός με την μία στον Λιβάια, που με δεξί πλασέ έκανε το 2-2. Ο Άρης δεν μπορούσε πλέον ν’ αντιδράσει, αφού δεν είχε μέσα τον Φετφατζίδη και στο φινάλε έχασε την ευκαιρία να πάρει και τη νίκη με τις απίθανες ευκαιρίες του Αραούχο στο 118’ που απέκρουσε ο Κουέστα και το δοκάρι σε κενή εστία του Αλμπάνη μετά από γύρισμα του Αργεντινού. Ο Μάνταλος που είχε συμπληρώσει κάρτες για το Κύπελλο και θα έχανε τον τελικό αποβλήθηκε, για να ακολουθήσουν ακόμα δύο κόκκινες για παίκτες της ΑΕΚ με τον Σιμόες σε μονομαχία με τον Σάσα και του Ολιβέιρα που άπλωσε το πόδι του σε κοντινή απόσταση από φάουλ (αμφότεροι με δεύτερες κίτρινες).


Οι συνθέσεις:

ΑΡΗΣ: Κουέστα, Ρόουζ, Ματίγια, Σάσα, Κόρχουτ, Δεληζήσης, Τόνσο (96’ Μαρτίνες), Γκάμα (89’ Ντιγκινί), Φετφατζίδης (78’ Μπα), Λάρσον (49’ Μαντσίνι), Ιντέγε

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης (46’ λ.τρ Παουλίνιο), Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Λόπες (65’ λ.τρ Χουλτ), Σιμόες, Κρίστιτσιτς (73’ Αραούχο), Μάνταλος, Λιβάια (110’ Σιμάνσκι), Βέρντε (65’ Αλμπάνης), Ολιβέιρα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x