Μουντιάλ 2022

Πήγαινε για το πρώτο, πέτυχε δύο και με ανατροπή: Η παρθενική νίκη της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο!

Το sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω στο 2010, όταν στη Νότια Αφρική η Ελλάδα γύρισε το σκορ κόντρα στη Νιγηρία βρίσκοντας τα πρώτα της γκολ αλλά και την παρθενική της νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής το 2010, η Εθνική Ελλάδος ήταν αποφασισμένη για την παρθενική νίκη της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Και τα κατάφερε με το 2-1 επί της Νιγηρίας!

Ήταν 17 Ιουνίου και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τίθετο αντιμέτωπο με τους «πράσινους αετούς» για τη 2η αγωνιστική του Group B. Από τη μία, προερχόταν από την ήττα (2-0) από τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο του πρώτου του παιχνιδιού στον όμιλο. Από την άλλη, στην τελευταία «στροφή» έπαιζε με την Αργεντινή (ήττα με 2-0). Παράλληλα, οι μνήμες από τη μοναδική μέχρι τότε συμμετοχή σε τελική φάση, το 1994 στις ΗΠΑ ήταν απογοητευτικές: Τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς (απέναντι σε Αργεντινή, Νιγηρία και Βουλγαρία) και 0-10 στα γκολ. Τουτέστιν, ήταν ξεκάθαρο ότι η Εθνική είχε ίσως και τη μοναδική της ευκαιρία για την παρθενική της νίκη και ίσως και για το πρώτο της γκολ.

Η αλήθεια είναι ότι στην αναμέτρηση με τους Νιγηριανούς το σύνολο του Ότο Ρεχάγκελ δεν φάνηκε εξαρχής όσο αποφασισμένο χρειαζόταν. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 16' με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ούτσε, φάση στην οποία φέρει ευθύνη και ο Αλέξανδρος Τζόρβας. Παρόλα αυτά, στο 33' ο Καΐτα αποφάσισε να κάνει ένα… ανέλπιστο δώρο στους Έλληνες διεθνείς, κλωτσώντας εκτός φάσης τον Βασίλη Τοροσίδη, με αποτέλεσμα να αφήσει με δέκα παίκτες την ομάδα του για το υπόλοιπο του αγώνα.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η πρώτη νίκη της Ελλάδας, 2-1 τη Νιγηρία

Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την εν λόγω συνθήκη στον απόλυτο βαθμό. Αύξησε κατακόρυφα την πίεσή της, δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες. Στο 41' προειδοποίησε με τον Γιώργο Σαμαρά, για να καταφέρει στο 44' να φέρει το παιχνίδι στα ίσα: Ο Κώστας Κατσουράνης έστρωσε στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, εκείνος έπιασε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με την μπάλα να κοντράρει στον Χαρούνα και να καταλήγει στα δίχτυα.

Το δεύτερο ημίχρονο αποτέλεσε παράσταση για έναν ρόλο. Η υπεροχή της Εθνικής ήταν καθηλωτική. Στο 59' εξελίχθηκε μια… αδιανόητη φάση: Αρχικά, ο Φάνης Γκέκας δεν βρήκε δίχτυα σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Ενιεάμα, ενώ στην εξέλιξη η Νιγηρία έτρεξε τρομερή αντεπίθεση, με τον Τζόρβα να βάζει σπουδαίο «στοπ» στον Αγιεγκμπένι. Περίπου δέκα λεπτά αργότερα (68') ο Ενγεάμα πραγματοποίησε τρομερή απόκρουση σε κεφαλιά του Σαμαρά.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η πρώτη νίκη της Ελλάδας, 2-1 τη Νιγηρία

Για να φτάσουμε στο 71', όταν ήρθε η στιγμή της… λύτρωσης. Ο Ενγεάμα απέκρουσε το σουτ που έπιασε εκτός περιοχής ο Αλέξανδρος Τζιόλης, όμως ο Τοροσίδης παραμόνευε για να πάρει το «ριμπάουντ» και να σκοράρει από κοντινή απόσταση. Έξαλλοι οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έψαχνε το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση και όχι μόνο το βρήκε, αλλά πέτυχε στα καπάκια και δεύτερο.

Όποιος περίμενε ότι στα επόμενα λεπτά η Εθνική θα είχε ως βασικό στόχο να προστατέψει το σκορ, πέφτει έξω. Τουλάχιστον, σε σχέση με ό, τι φάνηκε στο χορτάρι, όπου… πάτησε τους αντιπάλους της χάνοντας τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Εάν και δεν βρήκε το γκολ, κατάφερε να φτάσει στο «τρίποντο» που έγραψε ιστορία! Βέβαια, εν συνεχεία δεν μπόρεσε να το συνδυάσει και με την πρόκριση στους «16», όμως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 δεν ήταν μακριά...



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (37' Σαμαράς), Αβρ. Παπαδόπουλος, Βύντρα, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79' Νίνης).

Νιγηρία (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Γιόμπο, Ταϊβό (56' Ετσιεζίλε, 77' Αφολάμπι), Σίτου, Όντια, Ετούχου, Καϊτά, Χαρούνα, Ούτσε, Οντεμβίνγκι (46' Ομπασί), Γιακούμπου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x