Stoiximan Super League

Νικήτρια στο… θρίλερ της βούλας η ΑΕΚ!

Σκοράροντας δύο φορές με πέναλτι -την τελευταία στο 95'- έναντι μίας του Ατρομήτου που ισοφάρισε στο 89', η ΑΕΚ των 10 παικτών και των πολλών χαμένων ευκαιριών πήρε νίκη-θρίλερ (2-1) στην OPAP Arena!

Το έκανε θρίλερ, αλλά στο τέλος πανηγύρισε η ψυχωμένη ΑΕΚ!

Οι νταμπλούχοι Ελλάδος επικράτησαν 2-1 υποδεχόμενοι τον Ατρόμητο στην OPAP Arena, στο πλαίσιο της εμβόλιμης (6ης) αγωνιστικής της Stoiximan Super League, σε ένα παιχνίδι που έγινε... ροντέο στο φινάλε και του οποίου το σκορ διαμορφώθηκε με τρία γκολ από πέναλτι.

Η «Ένωση» έκανε το καλύτερό της φετινό πρώτο ημίχρονο, με το υπέρ της 1-0 να την αδικεί βάσει των ευκαιριών της. Σκόρερ στο 31' ο Άμραμπατ (αποχώρησε στο δεύτερο ημίχρονο με αναγκαστική αλλαγή), με τον Μάνταλο να κερδίζει το πέναλτι.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, ο «δικέφαλος» έριξε ρυθμούς, με τον Ατρόμητο να παρουσιάζεται με περισσότερες επιθετικές διαθέσεις και όχι μόνο να το... πιστεύει αλλά και να ισοφαρίζει. Αφού στο 78' ακυρώθηκε γκολ του Έρλινγκμαρκ για οφσάιντ, οι φιλοξενούμενοι έκαναν το 1-1 στο 89' με το πέναλτι του Αντζιέλσκι. Φάση που ο Πολωνός φορ κέρδισε και την αποβολή του Σιντιμπέ!

Κι όμως, οι «κιτρινόμαυροι» έβγαλαν αποθέματα... νταμπλούχων και, παρότι με παίκτη λιγότερο, βρήκαν το νικητήριο γκολ στο 95'! Πέναλτι που, όπως και στο 1-0 αλλά και στο περσινό παιχνίδι των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο, κέρδισε ο Μάνταλος, με τον Γκατσίνοβιτς να σκοράρει και μάλιστα με εκτέλεση α λα Πανένκα.

Έτσι, η ΑΕΚ αφενός έσπασε το... ρόδι για φέτος στο γήπεδό της. Αφετέρου, συνέχισε με νίκες μετά τα «διπλά» σε Μπράιτον και Λεωφόρο, ούσα 4η στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, στο -5 από τον Ολυμπιακό και στο -2 από τον ΠΑΟΚ (με ματς λιγότερο και από τους δύο) και στο -1 από τον Παναθηναϊκό.

Από την άλλη, η ομάδα του Περιστερίου έμεινε στους δύο πόντους και χωρίς νίκη (Παναιτωλικός και Βόλος, με τον οποίο ισοβαθμεί, οι άλλες δύο ομάδες που δεν έχουν «τρίποντο»).



Στο... μυαλό των κόουτς:

Με το κλασικό 4-4-1-1 και με οκτώ αλλαγές σε σχέση με το προ ημερών ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, παρέταξε την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Στην εστία ήταν ο Στάνκοβιτς, με τον Σιντιμπέ στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Χατζισαφί στο αριστερό. Ο Μήτογλου και ο Κάλενς (που είχε αποχωρήσει με κράμπες στο παιχνίδι με τους «πράσινους») διατηρήθηκαν ως δίδυμο στα στόπερ, ενώ το αντίστοιχο στα κεντρικά χαφ αποτελούσαν οι Γιόνσον και Μάνταλος. Δεξιά στη μεσοεπιθετική γραμμή ήταν ο Άμραμπατ και αριστερά ο Πισάρο, ο οποίος άλλαζε θέσεις με τον Αραούχο που πλαισίωνε τον Πόνσε στην επίθεση.

Αρκετές (έξι) αλλαγές και από τον Κρις Κόλμαν σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση της ομάδας του με τον ΟΦΗ. Ο Ουαλός τεχνικός παρέταξε τον Ατρόμητο με σύστημα 4-2-3-1 και τον Τσιντώντα κάτω από τα δοκάρια. Την αμυντική τετράδα, από δεξιά προς τα αριστερά, συνέθεταν οι Κεσχρίντα, Ασεβέδο, Τσακμάκης και Ντε Μποκ. Ντεμπούτο στην αρχική ενδεκάδα για τον Κούντε, ο οποίος επιλέχθηκε μαζί με τον Έρλινγκμαρκ ως δίδυμο στα χαφ. Μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο ήταν ο Γιουμπιτάνα, που είχε δεξιά του τον Κούεν, αριστερά τον Ρομπάιγ, με τον Βέργο να αρχίζει στην κορυφή της επίθεσης.


(Πολύ όμορφη κίνηση από τους παίκτες του Ατρομήτου, οι οποίοι πριν τη σέντρα άφησαν λουλούδια στο σημείο που βρίσκεται το πανό για τον αδικοχαμένο Μιχάλη, μπροστά από την κερκίδα των οργανωμένων της ΑΕΚ)

Το ματς:

Mόλις στα 42'' απείλησε η ΑΕΚ, με τον Πόνσε να πιάνει άστοχη κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής ύστερα από σέντρα του Χατζισαφί.

Οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν εξαιρετικά, αναλαμβάνοντας εξ αρχής την πρωτοβουλία των κινήσεων και πιέζοντας ψηλά. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δημιουργούσε τόσο από τα άκρα με πλαγιοκοπήσεις, σέντρες και τριγωνάκια, όσο και από τον άξονα. Παράλληλα απειλούσε και με στατικές φάσεις (με τον Κάλενς να έχει ενεργή συμμετοχή σ' αυτές). Επίσης, όπως αναμενόταν, άλλαζαν συνεχώς θέσεις οι Πισάρο και Αραούχο, με τον Αργεντινό άσο να συνιστά τον κορυφαίο παίκτη του «δικεφάλου» στην προσπάθεια διάσπασης της αντίπαλης διπλής ζώνης άμυνας.

Στο 5', λοιπόν, ο Τσιντώτας μπλόκαρε το φαλτσαριστό σουτ που έπιασε εκτός περιοχής ο Γιόνσον, ενώ στο 13' ο Αραούχο έσκαψε υπέροχα στον Πόνσε, ο οποίος με γυριστό ψαλιδάκι στην προσπάθειά του να σκοράρει, έστρωστε στον Άμραμπατ, το κοντινό πλασέ του οποίου πέρασε έξω. Μόλις ολοκληρώθηκε η φάση σηκώθηκε το σημαιάκι. Ωστόσο, όπως φάνηκε στο ριπλέι, δεν υπήρχε οφσάιντ.

Η «Ένωση» επέμενε και δημιούργησε και άλλες ευκαιρίες, στο 20' με την κεφαλιά του Κάλενς μετά από κόρνερ και στο 23' με το σουτ του Πισάρο από πλεονεκτική θέση.





Στο 24' οι γηπεδούχοι φώναξαν για πέναλτι ύστερα από εναέρια διεκδίκηση του Αραούχο με τον Κεσχρίντα. Ο δεξιός μπακ του Ατρομήτου βρήκε την μπάλα με απλωμένο χέρι, όμως ο Ιωάννης Παπαδόπουλος -αφού συμβουλεύτηκε και τον Τάσο Παπαπέτρου στο VAR- έκρινε ότι έχει προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Αργεντινού φορ.



Για να φτάσουμε στο 29', όταν η «Ένωση» κέρδισε πέναλτι: Η φαλτσαριστή σουτάρα του Αραούχο εκτός της περιοχής προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι και πριν πάρει το «ριμπάουντ» ο Μάνταλος, ο Τσακμάκης τον έριξε στο έδαφος βρίσκοντάς τον με τον αγκώνα. Ο Παπαδόπουλος έδειξε ορθώς την άσπρη βούλα, με τον Άμραμπατ να αναλαμβάνει την εκτέλεση, για να γράφει το 1-0 στο 31' στέλνοντας την μπάλα σχεδόν στο κέντρο της εστίας, με τον Τσιντώτα να πέφτει προς τα δεξιά. Ο Μαροκινός άσος που είχε κρίνει με παρόμοιο τρόπο και τον περυσινό αγώνα των δύο ομάδων στην OPAP Arena (τότε σκοράροντας στις καθυστερήσεις του ματς), έφτασε τις 9/10 εκτελέσεις πέναλτι με τη φανέλα της ΑΕΚ.



Όπως συνηθίζει, η ομάδα του Αλμέιδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ της ψάχνοντας στα καπάκια και δεύτερο γκολ. Μάλιστα, από το 37' μέχρι και τη λήξη του ημιχρόνου δημιούργησε τουλάχιστον έξι ευκαιρίες!

Στο 37' η κεφαλιά του Πόνσε από τη σέντρα του Σιντιμπέ πέρασε άουτ. Στο 41' σε πρώτο χρόνο ο Τσιντώτας απέκρουσε το διαγώνιο σουτ του Πόνσε, ενώ σε δεύτερο, ο Άμραμπατ πήρε το «ριμπάουντ», έσπασε μεταξύ πέναλτι και μεγάλης περιοχής στον ολομόναχο Σιντιμπέ, το σουτ του οποίου έφυγε... πολύ ψηλά! Στο 43' ο Αραούχο, ύστερα από γύρισμα του Άμραμπατ, δεν κατάφερε να πιάσει καλά την κεφαλιά από το ύψος του δεύτερου δοκαριού, ενώ εν συνεχεία το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ δεν ήρθε ούτε με τις ευκαιρίες των Πόνσε (45'), Πισάρο (45'+3') και Μήτογλου (45'+4').







Ο Κρις Κόλμαν ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με τον Έντερ στη θέση του Κούεν. Οι φιλοξενούμενοι παρουσιάστηκαν με περισσότερο επιθετικές διαθέσεις, απειλώντας δις στην κόντρα. Στο 48' ο Κάλενς έβαλε καταλυτικό «στοπ», ενώ στο 59' το σουτ του νεοεισελθόντα Βαλένσια έφυγε αρκετά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, στην πρώτη τελική στην αναμέτρηση για την ομάδα του Περιστερίου.



Ενδιάμεσα, στο 51', ο Αραούχο είχε περάσει κάθετα προς τον Πόνσε, ο Αργεντινός φορ εκτέλεσε από δύσκολη γωνία εντός μικρής περιοχής, με τον Τσιντώτα να διώχνει σε κόρνερ.

Στο 60' ο Ματίας Αλμέιδα θέλησε να φρεσκάρει τους γηπεδούχους προχωρώντας σε τετραπλή αλλαγή (Γκατσίνοβιτς αντί Πισάρο, Ελίασον αντί Άμραμπατ, Ζίνι αντί Πόνσε και Τσούμπερ αντί Αραούχο), με εκείνη του Άμραμπατ να είναι αναγκαστική.

Η ΑΕΚ έφτιαξε τη στιγμή με τον Ελίασον στο 71', ωστόσο δεν ήταν το ίδιο απειλητική όπως στο πρώτο ημίχρονο.

Και αφού δεν έβρισκε το 2-0, ο Ατρόμητος φυσικά και θα το... πίστευε ακόμα περισσότερο. Στο 77', λοιπόν, ο Έντερ βρήκε χώρο έξω από την περιοχή της ΑΕΚ και έπιασε πολύ ωραίο φαλτσαριστό σουτ, με τον Στάνκοβιτς να πραγματοποιεί εντυπωσιακή εκτίναξη διώχνοντας σε κόρνερ!



Από την εκτέλεση του κόρνερ άρχισε και ο... χαμός, με τις συνεχείς παρεμβάσεις του VAR να κρίνονται αναγκαίες.

Αρχικά, στο 78', μετά την εκτέλεση του κόρνερ από τον Έντερ, ο Στάνκοβιτς απομάκρυνε την μπάλα σε πρώτο χρόνο, ο Βαλένσια πήρε το «ριμπάουντ» και έκανε το σουτ μεταξύ πέναλτι και μεγάλης περιοχής, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ απέκρουσε εκ νέου, με τον Έρλινγκμαρκ να σκοράρει από κοντά. Ωστόσο, το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ στον Τσακμάκη, ο οποίος κρίθηκε ότι επηρεάζει τη φάση όντας δίπλα στον Αυστριακό πορτιέρε. Κι αυτό διότι, βάσει των γραμμών, ο Έλληνας στόπερ καλυπτόταν από τον Σιντιμπέ, όχι όμως και από τον Στάνκοβιτς (υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός αναφέρει ότι κατά τη στιγμή της μεταβίβασης, ο επιτιθέμενος πρέπει να καλύπτεται από δύο παίκτες της αντίπαλης ομάδας).



Στο 86' ο Ατρόμητος κέρδισε το πέναλτι. Ο Αντζιέλσκι βγήκε σε θέση τετ-α-τετ ύστερα από πέρασμα του Καμαρά, με τον Σιντιμπέ να τον γκρεμίζει εντός περιοχής. Ο Παπαδόπουλος έδειξε άσπρη βούλα, όμως ο Β' βοηθός, Νικόλαος Σάββας, σήκωσε το σημαιάκι. Τελικά, μέσω VAR, διαπιστώθηκε ότι ο Πολωνός φορ καλυπτόταν. Οπότε δόθηκε η παράβαση και κόκκινη στον Γάλλο μπακ, με τον Αντζιέλσκι να νικά στο 89' τον Στάνκοβιτς, ο οποίος έπεσε σωστά, χωρίς όμως να καταφέρει να αποκρούσει.



Η ΑΕΚ πλέον έπαιζε με δέκα παίκτες και στα ισάριθμα λεπτά που δόθηκαν ως έξτρα χρόνος, καλούταν να βρει το γκολ. Και το βρήκε άμεσα!

Στο 90'+1', λοιπόν, το θρίλερ... απογειώθηκε, με τον Μάνταλο να κερδίζει πέναλτι ύστερα από μαρκάρισμα του Έρλινγκμαρκ. Αφού εξετάστηκε η φάση και για πιθανό χέρι του Ζίνι, δόθηκε και αυτή η παράβαση, με τον Γκατσίνοβιτς να αναλαμβάνβει την ευθύνη σκοράροντας με εκτέλεση α λα Πανένκα στο 90'+5'! Ένα γκολ που λύτρωσε την «Ένωση» και το οποίο φυσικά πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον σκόρερ, τους συμπαίκτες του και τους φίλους του «δικεφάλου».



Παρόλα αυτά, το παιχνίδι και ο Ατρόμητος επεφύλασσαν κι άλλες συγκινήσεις, με τους Περιστεριώτες να χάνουν τεράστια ευκαιρία στο 90'+13': Ο Χατζισαφί έδιωξε πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή μετά την κεφαλιά του Αντζιέλσκι και εν συνεχεία σφυρίχτηκε η λήξη σ' αυτό το συναρπαστικό ματς με νικήτρια την ΑΕΚ.



Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης.

Η σφυρίχτρα:

Πολλές οι φάσεις, με το VAR να έχει ανάλογη δουλειά.

Αρχικά, στο 24' οι γηπεδούχοι ζητούν πέναλτι σε χέρι του Κεσχρίντα, αλλά ο Τάσος Παπαπέτρου στο VAR έκρινε ότι έχει προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Αραούχο στον Τυνήσιο δεξιό μπακ. Δεν φαίνεται πεντακάθαρα στο ριπλέι, αλλά βάσει και της φοράς της κίνησης του σώματος του Αργεντινού φορ, πιθανότατα είναι σωστή η απόφαση.

Στο 29' η απόφαση για πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ (για το 1-0) ήταν ορθή μιας και ο Τσακμάκης πάει με τον αγκώνα στον Μάνταλο ρίχνοντάς τον στον έδαφος.

Στη φάση του 78' και του ακυρωθέντος τέρματος του Ατρομήτου, λόγο έχουν οι γραμμές. Ως εκ τούτου, βάσει του ριπλέι (με τις γραμμές), ο Τσακμάκης -που επηρεάζει τη φάση- καλύπτεται μόνο από έναν παίκτη (Σιντιμπέ) και όχι από δύο, οπότε σωστά δεν μετρά το γκολ.

Σωστή και η απόφαση για το πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων, αφού ο Σιντιμπέ γκρέμισε τον Αντζιέλσκι και βάσει ριπλέι ο Πολωνός φορ καλυπτόταν. Φυσικά ορθή και η κόκκινη στον Γάλλο μπακ.

Τέλος, στο νικητήριο πέναλτι για την ΑΕΚ, ο Μάνταλος βρίσκει πρώτα την μπάλα και ύστερα δέχεται αντικανονικό μαρκάρισμα από τον Έρλινγκμαρκ. Οπότε σωστά δίνεται η παράβαση, αφού κρίθηκε και ότι ο Ζίνι δεν πάει στην μπάλα με το χέρι, αλλά με το κεφάλι (κάτι που φαίνεται καλύτερα από την πίσω κάμερα, σε μια επίσης δύσκολη φάση σε ό, τι αφορά τον Ανγκολέζο άσο).

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Ατρόμητος εξέφρασε τα παράπονά του για τη διαιτησία.

MVP: Η διάκριση θα πάει στον Πέτρο Μάνταλο που, μεταξύ άλλων, κερδίζει και τα δύο πέναλτι της ΑΕΚ. Βέβαια, έχει κάνει τρομερή εμφάνιση ο Σέρχιο Αραούχο όντας καταλυτικός στο πώς η ομάδα του θα διασπάσει την αντίπαλη διπλή ζώνη άμυνας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς – Σιντιμπέ, Μήτογλου, Κάλενς, Χατζισαφί – Άμραμπατ (60' Ελίασον), Γιόνσον (83' Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Πισάρο (60' Γκατσίνοβιτς) – Πόνσε (60' Ζίνι), Αραούχο (60' Τσούμπερ).

Ατρόμητος (Κρις Κόλμαν): Τσιντώτας – Κεσχρίντα, Ασεβέδο, Τσακμάκης, Ντε Μποκ – Έρλινγκμαρκ, Κούντε (55' Καμαρά) – Κούεν (46' Έντερ), Γιουμπιτάνα (69' Φριντζόνσον), Ρομπάιγ (55' Βαλένσια) – Βέργος (69' Αντζιέλσκι).

Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος
Α' Βοηθός: Λάζαρος Δημητριάδης
Β' Βοηθός: Νικόλαος Σάββας
4ος διαιτητής: Χρήστος Βεργέτης
VAR: Τάσος Παπαπέτρου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x