Stoiximan Super League

Ο προπονητής της εξέδρας: Οι συνεχείς παρεμβάσεις από τον Γιαννίκη και το «τρίποντο» για τον Άλκη

Διαβάστε τα σημεία-κλειδιά από το Άρης-ΑΕΚ σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας»:

Τον όρκο τους πράξη έκαναν στο εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ οι παίκτες του Άρη, οι οποίοι πήραν τη νίκη (2-1) στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη.

Σε ένα ματς που είχε πολλά διαφορετικά διαστήματα, κυρίως λόγω των συνεχών παρεμβάσεων του Αργύρη Γιαννίκη από τον πάγκο.

Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά από τον «προπονητή της εξέδρας»:

*Οι συνεχείς αλλαγές συστήματος από τον Γιαννίκη:

Ανεξαρτήτως ρυθμού και φάσεων, το παιχνίδι είχε πολλά διαφορετικά διαστήματα, τα οποία οφείλονται κατά βάση στις συνεχείς εναλλαγές συστημάτων από τον Αργύρη Γιαννίκη. Μόνο ότι έμεινε... ανενεργός δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο 41χρονος τεχνικός, ο οποίος βοήθησε με κάποιες κινήσεις του, ωστόσο ελέγχεται και για ορισμένες αποφάσεις του.

Παρέταξε την ομάδα του με τριάδα στα χαφ, χωρίς καθαρόαιμο δεκάρι και με τον Σάκχοφ μπροστά από τους Σιμόες και Σιμάνσκι σε ένα 4-2-3-1. Παρά την παρουσία τριών κεντρικών ή αμυντικών μέσων, ο Άρης δεν δυσκολευόταν ιδιαίτερα να βρει διαδρόμους από τον άξονα. Η ΑΕΚ αδυνατούσε να κρατήσει μπάλα, πόσω μάλλον να αναπτυχθεί. Φάνηκε λανθασμένη η επιλογή του να χρησιμοποιήσει τον Ουκρανό χαφ ως επιτελικό μέσο, προσαρμόζοντας ουσιαστικά τους παίκτες του στο σύστημά του και όχι το αντίστροφο. Όλα αυτά περίπου μέχρι το 22', όταν -διαπιστώνοντας ότι δεν βγαίνει το... πράγμα- γύρισε τη διάταξη σε 4-3-3, με τον Σιμόες στον ρόλο του κόφτη και τους Σιμάνσκι και Σάκχοφ ως εσωτερικούς μέσους. Κάτι που έδειξε να ταιριάζει περισσότερο στο σύνολό του, το οποίο άρχισε να κρατά μπάλα και να απειλεί, κυρίως με μακρινά σουτ.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, το σύστημα των φιλοξενούμενων επανήλθε σε 4-2-3-1, με την είσοδο του Μάνταλου αντί του Σάκχοφ. Εάν και η ΑΕΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, επιχειρούσε κυρίως ανεπιτυχή γεμίσματα προς την αντίπαλη περιοχή. Για να φτάσουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν ο Γερμανοθρεμμένος τεχνικός τα έπαιξε όλα για όλα, συνεχίζοντας με 3-4-1-2, τον Λε Ταλέκ στα στόπερ, τους Αραούχο και Ανσαριφάρντ στην επίθεση και τους Τσούμπερ και Γκαρσία να παίζουν στις δύο πλευρές. Η «Ένωση» αύξησε την πίεσή της, καταφέρνοντας να φτάσει στο γκολ, με το υπέροχο ψαλιδάκι του Αραούχο στο 85'.

Στο 90'+4' ακολούθησε η τελευταία τακτική κίνηση, με την είσοδο του Βράνιες αντί του Γκαρσία. Αλλαγή που ελέγχεται για τον Γιαννίκη, αφενός επειδή έδειξε στους παίκτες του ότι προτιμά το «Χ», ενώ και ο Σάκιτς έπιασε το πολύ ωραίο πλασέ στο 90'+5' για το 2-1 από την πλευρά του νεοεισελθόντα -άρα και «κρύου»- Βόσνιου στόπερ (συνολικά φάνηκε η αμυντική γραμμή της ΑΕΚ να μην έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα).

*Η νίκη για τον Άλκη:

Κι όμως δεν είναι τετριμμένο, δεν γράφεται για να γραφτεί. Οι παίκτες του Άρη ανά διαστήματα φαίνονταν ψυχωμένοι. Καλά τα συστήματα, καλές οι τακτικές αναλύσεις. Ωστόσο, δεν αποτελεί καμία υπεκφυγή: Στο ποδόσφαιρο -και στον αθλητισμό γενικότερα- το κίνητρο παίζει σημαντικό ρόλο. Πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για κάτι τόσο ιερό. Οι γηπεδούχοι απόψε έπαιξαν πρώτα και κύρια για τον αδικοχαμένο Άλκη, καταφέρνοντας εντέλει να πάρουν σπουδαίο τρίποντο στη μνήμη του.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και τακτικοί λόγοι για τη νίκη των Θεσσαλονικιών, οι οποίοι ειδικά στο ξεκίνημα κυριάρχησαν στη μάχη του κέντρου (χωρίς, όμως, να το εκμεταλλευτούν σκοράροντας).

*Η τεράστια ποιότητα των Εντιαγέ-Αραούχο:

Ο χαφ του Άρη κάνει πρωταθληματάρα. Τρομερά ποιοτικός μέσος, ο οποίος μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παραπάνω από μία θέσεις. Σ' ό, τι αφορά το ντέρμπι με την ΑΕΚ, ανοίγει μεν το σκορ με εντυπωσιακό τακουνάκι στο 44', ωστόσο, έχει κάνει συνολικά πολύ καλό παιχνίδι, αποτελώντας έναν από τους κύριους λόγους για την υπεροχή της ομάδας του στον χώρο του κέντρου στο πρώτο κομμάτι του αγώνα.

Από την άλλη, η ποιότητα του Αραούχο ήταν και είναι δεδομένη. Ακόμα και όταν δεν ήταν ο εαυτός του στο προηγούμενο πέρασμά του από την «Ένωση». Όπως και να έχει, αποτελεί από τους λίγους παίκτες του πρωταθλήματος που σε τόσο κρίσιμα σημεία ενός αγώνα μπορεί να πετύχει τέτοιας ποιότητας γκολ (ακόμα κι εάν η μπάλα κόντραρε ελάχιστα στον Σάκιτς). Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την ΑΕΚ που τον έχει στις τάξεις της, ειδικά από τη στιγμή που και ο ίδιος είναι τόσο δεμένος με το κλαμπ.


Σε ένδειξη πένθους για τη δολοφονία του 19χρονου φίλου του Άρη, Άλκη, τα πρακτορεία που θα καλύψουν τα ματς για την 21η αγωνιστική δημοσιεύουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x