Stoiximan Super League

Ιωνικός: Η… πρωτοφανής στήριξη που έχει λογική και τα στοιχεία που επιτρέπουν την αισιοδοξία

Ο Ιωνικός είναι ουραγός, αλλά η εικόνα του επιτρέπει την αισιοδοξία. Η πρωτοφανής αλλά και δικαιολογημένη στήριξη στον Σπανό, η πρόθεση για προσθαφαιρέσεις και η συγκινητική παρουσία του κόσμου.

Ενωμένοι -με πίστη, δουλειά και χωρίς πολλά λόγια- για να… γυρίσει το κουμπί. Θα μπορούσε να αποτελεί λίγο έως πολύ και το μότο που έχουν αυτή τη στιγμή στον Ιωνικό. Κακά τα ψέματα, η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει καλά για τους «κυανόλευκους». Παρόλα αυτά, στις τάξεις τους υπάρχει η πεποίθηση ότι η ολοκλήρωσή της θα τους βρει με την εξασφάλιση της παραμονής στη Super League 1.

Η «πρωτοφανής» αλλά και δικαιολογημένη στήριξη στον Σπανό



Ιωνικός: Η στήριξη στον Σπανό και η αισιοδοξία

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε θέμα παραμονής του Δημήτρη Σπανού. Όχι όμως από τη διοίκηση του Ιωνικού, αλλά από τον ίδιο τον προπονητή των Νικαιωτών. Μετά το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Βόλο (18/9) κιόλας, ο 53χρονος τεχνικός είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του κλαμπ. Κάτι που αποκάλυψε ο ίδιος μέσω της συνέντευξης Τύπου στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, σε κάτι που είχε αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς και στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα που είχε προηγηθεί.

Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθούν τα εξής δύο. Από τη μία, ο Δημήτρης Σπανός προχώρησε στην παραπάνω κίνηση, όχι επειδή δεν πιστεύει στο έργο του, αλλά για λόγους ευθιξίας (για να μη θεωρηθεί δηλαδή ότι «κάθεται» στο συμβόλαιό του) και αγάπης προς τον Ιωνικό. Από την άλλη, η διοίκηση Τσιριγώτη ούτε που ήθελε να ακούσει περί «διαζυγίου» με τον Έλληνα τεχνικό. Τον πιστεύει και τον στηρίζει σε βαθμό απόλυτο και ίσως και… πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Το τελευταίο, μάλιστα, αναγνωρίζεται και αναφέρεται από τον ίδιο τον Σπανό (π.χ. στη συνέντευξη Τύπου στον αγώνα με τον Παναιτωλικό), ο οποίος -δεχόμενος κι αυτήν τη στήριξη- είναι πεπεισμένος ότι η ομάδα του μπορεί να σωθεί.



Η οικογένεια Τσιριγώτη, λοιπόν, επιθυμεί να πορευτεί με τον Σπανό στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας (τουλάχιστον) μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Μια επιλογή όχι μόνο με συναισθηματικό κριτήριο (οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι εξαιρετικές) αλλά και με ποδοσφαιρική λογική. Κι αυτό διότι αφενός αναγνωρίζει την προσφορά του Αιγιώτη κόουτς στον Ιωνικό. Τόσο την αγωνιστική όσο και την εξωαγωνιστική, μιας και αποτελεί κάτι παραπάνω από προπονητή για τους Νικαιώτες. Αφετέρου, κάθε ποδοσφαιρικό σύνολο μπορεί να έχει τα πάνω και τα κάτω του και τα πρότζεκτ συνήθως πρέπει να στηρίζονται. Ο Σπανός έχει το «know how» για να επαναφέρει την ομάδα του στον σωστό δρόμο, γνωρίζοντας τα αγωνιστικά και… συναισθηματικά κουμπιά της. Επομένως, η εν λόγω απόφαση των διοικούντων φαντάζει δικαιολογημένη.

Εξάλλου, λίγο έως πολύ, το τι πήγε εξαρχής στραβά φέτος για τον Ιωνικό έχει σημειωθεί. Η επένδυση που πραγματοποίησε η διοίκηση του κλαμπ ήταν δεδομένα τεράστια. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα νέα «βαριά χαρτιά» ενσωματώθηκαν είτε κατά τη διάρκεια, είτε (κυρίως) μετά το πέρας του βασικού σταδίου της προετοιμασίας. Επιπλέον, στο ξεκίνημα παρατηρήθηκε μια ανομοιομορφία σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, η οποία βέβαια με τον καιρό εξαλείφθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στοιχεία που, αν μη τι άλλο, δεν βοήθησαν στο δέσιμο του συνόλου. Συν τοις άλλοις -και παρά τις βαρβάτες μεταγραφικές κινήσεις- το κενό που άφησαν οι Λένις και Ντάλσιο παραμένει εμφανές εντός αγωνιστικού χώρου.

Η αγωνιστική εικόνα που επιτρέπει την αισιοδοξία





Ο Ιωνικός βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο είδε βασικούς ανταγωνιστές του, τον Λεβαδειακό και τον ΠΑΣ Γιάννινα, να επικρατούν.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν δύο θετικά σημεία. Από τη μία, μέχρι και την 9η θέση καμία ομάδα δεν έχει πάνω από δύο νίκες. Τουτέστιν η απόσταση που τον χωρίζει από αυτές, δεν έχει μεγαλώσει σε απαγορευτικό βαθμό. Κάθε άλλο. Από την άλλη -και το πιο σημαντικό- οι Νικαιώτες προέρχονται από μπαράζ καλών εμφανίσεων στο πρωτάθλημα. Εάν όχι καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι τους: Κατά σειρά με Λαμία, Άρη, ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικό. Ναι μεν συγκέντρωσαν μόλις τρεις βαθμούς, αλλά έδειξαν καλά στοιχεία. Για παράδειγμα, στο τελευταίο ματς ξεχώρισε το καλό και κάθετο παιχνίδι τους -που θύμισε κάτι από… πέρυσι- ενώ βγήκε το «διάβασμα» και η στόχευση του τεχνικού τιμ στα μεσοδιαστήματα των Αγρινιωτών.









Το επίφοβο για μια ομάδα δεν είναι τόσο το να μην έρχονται τα αποτελέσματα, όσο το να μην υπάρχουν δείγματα δουλειάς. Εφόσον αυτά φαίνονται (όπως συμβαίνει και με το σύνολο του Σπανού) τότε είναι ζήτημα χρόνου να σημειωθούν και οι νίκες. Φυσικά, το θέμα είναι να μην είναι πλέον αργά. Πάντως, στον Ιωνικό -παίκτες, τεχνικό τιμ και διοίκηση- αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι αυτή η δουλειά θα βγει.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν και τα κομμάτια που πρέπει να βελτιώσουν οι «κυανόλευκοι»: Να είναι πιο συμπαγείς, πιο αποτελεσματικοί και να μην τους πιάνουν τα… ψυχολογικά τους, όπως εύστοχα τόνισε ο Δημήτρης Σπανός μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στους τελευταίους τρεις αγώνες τους έχουν βρεθεί μπροστά στο σκορ, χωρίς να καταφέρουν να προστατεύσουν το προβάδισμά τους. Και μέσα σ' όλα χρειάζονται και λίγη παραπάνω τύχη. Για παράδειγμα σε φάσεις όπως εκείνη με το πέναλτι του Μύγα με τον Παναιτωλικό, το ένα από τα τρία που έχουν καταλογιστεί εναντίον τους στα δύο πρόσφατα παιχνίδια.

Έρχονται κι άλλες... προσθαφαιρέσεις – Το λογικό με Άοσμαν



Ιωνικός: Η στήριξη στον Σπανό και η αισιοδοξία

Μετά το ματς με τον ΠΑΣ, ακολούθησε η λύση της συνεργασίας με τον Γιώργο Βαλεριάνο. Όπως ξεκαθαρίστηκε από το κλαμπ, η απόφαση αυτή δεν είχε να κάνει με τα δύο πέναλτι στα οποία υπέπεσε ο 30χρονος αριστερός μπακ, αλλά με θέματα συμπεριφοράς. Παρά τη δεδομένη αγωνιστική προσφορά του, υπήρχαν συγκεκριμένα παράπονα προς το πρόσωπό του.

Παρόλα αυτά, οι αποχωρήσεις δεν αναμένεται να περιοριστούν εκεί. Υπάρχουν παίκτες που δεν έχουν δικαιώσει με την αγωνιστική τους παρουσία, όπως οι Μίλο και Οφόσου. Βέβαια, «καμπανάκια» έχουν σημάνει σίγουρα και για άλλους, εάν και η ομάδα προχωρά ενωμένη.

Επίσης, οι περαιτέρω κινήσεις που προτίθενται να γίνουν στη Νίκαια αφορούν και το κομμάτι της έξτρα ενίσχυσης ενόψει και της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Προς το παρόν όμως, το βάρος πέφτει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, αρχή γενομένης από την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον ΟΦΗ το Σάββατο (5/11, 18:30).

Στην Κρήτη δεν θα μεταβεί ο Αίας Άοσμαν, ο οποίος τιμωρήθηκε από τη διοίκηση του κλαμπ για τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της αλλαγή του στο ματς με τον Παναιτωλικό. Απόφαση λογική (βάσει και του εσωτερικού κανονισμού) και η οποία μόνο να ατσαλώσει μπορεί τα αποδυτήρια, μιας και περνάει το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα.



Η συγκινητική στήριξη του κόσμου



Αξίζει να υπογραμμιστεί και το κομμάτι του κόσμου του Ιωνικού, η στήριξη του οποίου ορισμένες φορές είναι πραγματικά συγκινητική. Δεν είναι και λίγο να βλέπεις την ομάδα σου χωρίς νίκη εδώ και δέκα αγωνιστικές και μετά το τέλος του παιχνιδιού -όπως συνέβη με τον Παναιτωλικό- το πρώτο πράγμα που να σκέφτεσαι να είναι το να χειροκροτήσεις και να εμψυχώσεις τους παίκτες (αλλά και τον προπονητή). Κάτι που φυσικά δεν έγινε για πρώτη φορά στο γήπεδο της Νεάπολης. Χωρίς, επίσης αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απαιτήσεις από τους πρωταγωνιστές.

Πάντως, γενικά η παρουσία των φίλων των Νικαιωτών ειδικά στα δύο τελευταία εντός έδρας παιχνίδια ήταν πολύ καλή, τόσο σε επίπεδο προσέλευσης όσο (ως συνήθως) και… φωνής.

Ιωνικός: Η στήριξη στον Σπανό και η αισιοδοξία

Υ.Γ.: Όπως εκφράστηκε και την Τρίτη (1/11) στο ΔΣ της Λίγκας μέσω του Γενικού Διευθυντή του, Βαγγέλη Σουφλέρη, ο Ιωνικός είναι υπέρ της «ανεξάρτητης επαγγελματικής διαιτησίας». Μάλιστα, εκ μέρους των «κυανόλευκων», ο κ. Σουφλέρης αντιπρότεινε (ύστερα από τοποθέτηση του Αστέρα Τρίπολης) τα παιχνίδια της Super League 1 εκτός από τα ντέρμπι του λεγόμενου «Big 5» να στελεχώνονται με Έλληνες διαιτητές και ξένους VARίστες.

Από εκεί και πέρα, οι Νικαιώτες επιθυμούν αφενός να τηρηθεί η εθνική νομοθεσία για το πλεόνασμα 4% από τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης υπέρ της ΕΠΟ από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα των σωματείων, αφετέρου η επαγγελματική διαιτησία να πληρωθεί αναλογικά σε σχέση με τα συμβόλαια των ομάδων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x