Stoiximan Super League

Ιωνικός: Το «ανάθεμα» μετά το σπουδαίο διπλό στην Κρήτη και ο Άοσμαν που μπορεί να ανανεώσει

Ο Ιωνικός πέτυχε σπουδαία νίκη στην Κρήτη, την οποία όμως δεν μπόρεσε να χαρεί με την ψυχή του. Η διασφάλιση της παραμονής προέχει των ανανεώσεων, με την περίπτωση του Άοσμαν να παραμένει ανοιχτή.

Σπουδαία νίκη μεν, απ' αυτές που «δεν μπορείς να πανηγυρίσεις με την ψυχή σου» δε, πέτυχε το Σάββατο (19/3) ο Ιωνικός. Δεν είναι και λίγο να αποχωρείς με το «τρίποντο» (2-3) από την έδρα του ΟΦΗ -έχοντας πραγματοποιήσει τόσο καλή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο- και να μη βλέπεις αυτά να εξαργυρώνονται και με άνοιγμα της διαφοράς από τους άμεσους ανταγωνιστές σου στη μάχη της παραμονής.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της αναμέτρησης στο «Θ. Βαρδινογιάννης», οι «κυανόλευκοι» είδαν τον Ατρόμητο και τη Λαμία να επικρατούν κι εκείνοι επί των Απόλλωνα Σμύρνης και Παναιτωλικού, αντίστοιχα. Προφανώς και στις τάξεις των Νικαιωτών δεν υπάρχει και… κατήφεια. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι χάθηκε ευκαιρία να αγκαλιάσουν για τα καλά την ανανέωση της παρουσίας τους στη μεγάλη κατηγορία. Βέβαια, η άλλη πλευρά του νομίσματος δείχνει ότι έφυγε ακόμα μία αγωνιστική, οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να εξαλειφθεί το +8 από την προτελευταία Λαμία (+3 από τους Περιστεριώτες) στις υπόλοιπες έξι «στροφές».



Ο Ιωνικός μπορεί να κρατήσει πολλά σε τακτικό επίπεδο από την αναμέτρηση της Κρήτης. Την ίδια ώρα η σκέψη των ιθυνόντων του παραμένει στη σωτηρία και μόνο. Κάτι που αφορά και το θέμα των ανανεώσεων. Μεταξύ αυτών και του Αίας Άοσμαν, του οποίου η παραμονή στη Νίκαια -παρά τα αντίθετα δημοσιεύματα- δεν είναι καθόλου απίθανη. Ίσα ίσα.

Το εξαιρετικό πρώτο μέρος στην Κρήτη και η πτώση στο δεύτερο:

Ίσως κι από τα καλύτερα πρώτα ημίχρονα τη φετινή σεζόν για τον Ιωνικό. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, όπως στο πρόσφατο ματς (4-0) με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ωστόσο, έχει αξία και η (σημαντικότερη) δυναμική του αντιπάλου.

Όλα ξεκινούσαν από την εξαιρετική οργάνωση της ομάδας του Δημήτρη Σπανού, η οποία παρουσιάστηκε για ακόμα μια φορά διαβασμένη. Ένα σύνολο που μετακινούταν εντός αγωνιστικού χώρου ως μια ενότητα. Από τη μία, δεν επέτρεπε σχεδόν την παραμικρή ουσιαστική απειλή στον, κατά τα άλλα, παραγωγικό ΟΦΗ. Από την άλλη, παίρνοντας σε ακόμα ένα παιχνίδι πολλά από το πρέσινγκ στον χώρο του κέντρου, αλλά και στο επιθετικό τρίτο, επιδιδόταν στο αγαπημένο της άμεσο παιχνίδι και το γρήγορο ξεδίπλωμα (αντ)επιθέσεων, με αποτέλεσμα να φτιάχνει τη μία φάση μετά την άλλη. Πολύ καλή και η κυκλοφορία της ανά περιπτώσεις (ειδικά στο δεύτερο γκολ). Με την τριάδα των στόπερ της να συμβάλει με επιτυχία τόσο στο κόψιμο ψηλά, όσο και στο build up από πίσω.

Τρία τέρματα πέτυχε σ' αυτό το πρώτο μέρος ο Ιωνικός -δύο από στατικές φάσεις-, με το τελευταίο να είναι και το πιο εντυπωσιακό. Βέβαια, η ουσία δεν έχει να κάνει με την… καλαισθησία, αλλά με το ότι αποτέλεσε γκολ-καρμπόν εκείνου που είχε σημειωθεί κόντρα στον Απόλλωνα. Μια στατική φάση, που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα της Νίκαιας, όπως είχε σημειωθεί απ' αυτήν εδώ τη γωνιά και μετά τον αγώνα με την «Ελαφρά Ταξιαρχία». Η δουλειά φυσικά συνεχίζεται και τα αποτελέσματά της φαίνονται.





Βέβαια, η απόδοση του Ιωνικού έπεσε αρκετά στο δεύτερο ημίχρονο. Κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην αδυναμία προσαρμογής στην αλλαγή σχηματισμού από την πλευρά των Κρητικών (από 4-3-3 σε 5-3-2).

Το ξεκάθαρο πλάνο με τις ανανεώσεις και το ενδεχόμενο παραμονής του Άοσμαν:

Μόλις τέσσερις παίκτες του Ιωνικού δεσμεύονται με συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν, για την ακρίβεια με 1+1. Πρόκειται για τους Βαλεριάνο, Ρομαό, Πλατέλλα και Μάντζη. Πρόθεση των ανθρώπων του κλαμπ είναι να ανανεωθεί η συνεργασία με τουλάχιστον ακόμα δέκα ποδοσφαιριστές του ρόστερ. Εξάλλου, η επιδίωξη εν όψει της επόμενης σεζόν (σε περίπτωση παραμονής) είναι να διατηρηθεί ο βασικός κορμός. Παρόλα αυτά, -εάν και οι συζητήσεις σε φιλολογικό επίπεδο έχουν αρχίσει εδώ και καιρό- η απόφαση ήταν ειλημμένη από το καλοκαίρι: Πρώτα θα σωθεί η ομάδα και μετά θα πέσουν οι (όποιες) υπογραφές. Κι αφού δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση πριν τον περασμένο Ιανουάριο (πριν αποκτήσουν δηλαδή αυτοί οι παίκτες το δικαίωμα να υπογράψουν αλλού), δεν αναμένεται να συμβεί το αντίθετο ούτε τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι οι αρχικές συζητήσεις του Ιωνικού με τους υποψήφιους στόχους (για ανανέωση) έχουν κυλήσει αρκετά θετικά. Κάτι που αφορά και την περίπτωση του Αίας Άοσμαν. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή των Νικαιωτών. Έξι γκολ και εννιά ασίστ (οι δύο τελευταίες κόντρα στον ΟΦΗ) έχει σημειώσει άλλωστε. Βέβαια, δεν είναι ικανά για να αλλάξουν τη «πολιτική ανανεώσεων» του Ιωνικού.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του sport-fm.gr, ο Σύρος μεσοεπιθετικός βλέπει θετικά την παραμονή του στη Νίκαια. Αναγνωρίζει τη στήριξη της διοίκησης, του τεχνικού τιμ και του κόσμου, όπως φυσικά και τη δυνατότητα ανάδειξης που του έχει προσφέρει ο Ιωνικός. Το εάν τελικά θα τα βρουν οι δύο πλευρές μένει να φανεί. Πάντως, σίγουρα -εν αντιθέσει με τα όσα βγαίνουν από διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών- δεν έχει κλείσει σε κάποια άλλη ομάδα, όπως για παράδειγμα τη Σέριφ που ακούγεται. Το ενδιαφέρον φυσικά για το πρόσωπό του -εντός κι εκτός συνόρων- είναι δεδομένο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x