Stoiximan Super League

Αγριεμένη η ΑΕΚ, «καθάρισε» με Αραούχο και Πινέδα τη Λαμία!

To χαμένο πέναλτι της Λαμίας (33') «ξύπνησε» την ΑΕΚ, που έκτοτε κυριάρχησε, ξεκινώντας με νίκη (0-3) στη σεζόν. Δύο γκολ ο Αραούχο (35', 65'), «ζωγραφιά» από Πινέδα (73'), δοκάρι για τους Φθιώτες.

Αγριεμένο... μπάσιμο στη σεζόν από την ΑΕΚ! Η «Ένωση» επικράτησε 3-0 στην έδρα της Λαμίας στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της Super League 1 και άρχισε με το «δεξί» τη νέα σεζόν.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δυσκολεύτηκε επιθετικά στο πρώτο μισάωρο. Ωστόσο, το χαμένο πέναλτι (δοκάρι) του Ντε Βινσέντι στο 33' φαίνεται πως την... αφύπνισε, καθώς έκτοτε κυριάρχησε. Ο Αραούχο τα δύο πρώτα γκολ (35' και 65'), με τον Πινέδα να κλειδώνει το ματς με «ζωγραφιά» στο 73'. Δοκάρι για τους γηπεδούχους με τον Τσούκαλο στο 84'.

Συνολικά οι «κιτρινόμαυροι» -μπροστά σε περίπου 1.000 φίλους τους που δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα στο «Αθανάσιος Διάκος»- έβγαλαν θετικά στοιχεία που είχαν παρουσιάσει και στα φιλικά, όπως η γρήγορη ανάπτυξη και το πρέσινγκ. Πολύ καλό ντεμπούτο (ως βασικός) για Βίντα.




Στο... μυαλό των κόουτς:

Ο Τζανλούκα Φέστα παρέταξε τη λαβωμένη από τον κορωνοϊό, Λαμία, με σύστημα 5-3-1-1 και τον Γκαραβέλη στην εστία. Την τριάδα στα στόπερ συνέθεταν, από δεξιά προς τα αριστερά, οι Σιμόν, Τζανετόπουλος και Κορνέζος. Ο Προβυδάκης πήρε τη δεξιά πλευρά, ο Γκοράνοβ την αριστερή, με τους Μπάμπη, Σλίβκα και Νούνιες να αποτελούν τα κεντρικά χαφ. Πίσω από τον προωθημένο Τσιλούλη κινούταν ο Ντε Βινσέντι.

Από την πλευρά του, ο Ματίας Αλμέιδα για την ΑΕΚ δεν προχώρησε σε εκπλήξεις επιλέγοντας τα πρόσωπα που είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ως σύστημα το 3-5-2 (που γινόταν 3-4-2-1). Ο Στάνκοβιτς ήταν κάτω από τα δοκάρια. Στην τριάδα των στόπερ ο Τζαβέλλας πήρε το βάθος, έχοντας δεξιά του τον Βίντα και αριστερά τον Χατζισαφί. Όλη την αριστερή πλευρά είχε ο Τσούμπερ, ενώ τη δεξιά ο Άμραμπατ. Εξάρι ήταν ο Σιμάνσκι, έχοντας μπροστά του ως εσωτερικούς μέσους τούς Γιόνσον και Πινέδα. Κοντά στον προωθημένο Αραούχο κινούταν ο Μάνταλος.



Το ματς:

Η ΑΕΚ πίεζε ψηλά στα πρώτα λεπτά. Ωστόσο, η πρώτη φάση άνηκε στους γηπεδούχους. Στο 5' ύστερα από λάθος απομάκρυνση του Τζαβέλλα, η μπάλα στρώθηκε στον Ντε Βινσέντι στη γωνία της μικρής περιοχής, με τον Έλληνα στόπερ να διορθώνει στα «καπάκια» το λάθος του με καίρια παρέμβαση. Καθυστέρησε λίγο και ο άσος των γηπεδούχων.



Οι φιλοξενούμενοι κυκλοφορούσαν την μπάλα, όταν δεν την είχαν... έτρεχαν πολύ, αλλά επιθετικά δυσκολεύονταν. Μάλιστα, στην ανάπτυξή τους συμμετείχε αρκετά και ο Βίντα από δεξιά (πολλά ανεβάσματα). Ουσιαστικά, η πρώτη καλή στιγμή για την ΑΕΚ σημειώθηκε στο 17' με το πολύ άστοχο βολ-πλανέ του Τσούμπερ. Ταυτόχρονα και ο Πινέδα φαινόταν απενεργοποιημένος, όντας καλά κλεισμένος από τις υπεραριθμίες της Λαμίας στον άξονα.

Η ΑΕΚ έφτασε πολύ κοντά στο γκολ στο 21': Γρήγορη ανάπτυξη, άμεσοι και κάθετοι συνδυασμοί, με τον Αραούχο να βγαίνει σε θέση βολής, αλλά τον Κορνέζο να τον κόβει με ωραίο τάκλιν. Στην εξέλιξη της φάσης, το μακρινό σουτ του Τσούμπερ έφυγε άουτ.

Σιγά-σιγά η Λαμία άρχισε να κερδίζει μέτρα. Στο 27' απείλησε με τα σουτ εκτός περιοχής από τους Ντε Βινσέντι και Τσιλούλη, τα οποία κόντραραν στα σώματα. Δεν υπήρξε παράβαση για πέναλτι παρά τις φωνές, μιας και η μπάλα χτύπησε στο στήθος του Τζαβέλλα.

Ωστόσο, οι φωνές των ανθρώπων της Λαμίας ήταν δικαιολογημένες στο 30', ύστερα από το μαρκάρισμα του Σιμάνσκι στον Σλίβκα. Ο κ. Κουτσιαύτης στην αρχή δεν έδωσε κάτι, εν συνεχεία όμως κλήθηκε να δει τη φάση στο βίντεο, υποδεικνύοντας -σωστά- το σημείο του πέναλτι. Την ευθύνη ανέλαβε ο Ντε Βινσέντι, ο οποίος εκτέλεσε δυνατά, με την μπάλα να βρίσκει όμως στο οριζόντιο δοκάρι (έπεσε από την ίδια πλευρά ο Στάνκοβιτς, αλλά δεν προλάβαινε το δυνατό σουτ εάν αυτό πήγαινε πιο χαμηλά)!



Μάλιστα, η ΑΕΚ όχι μόνο δεν βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά εντός δύο λεπτών κατάφερε να πάρει και προβάδισμα! Ο Προβυδάκης έκανε λάθος γύρισμα στην άμυνα της Λαμίας, οι φιλοξενούμενοι πίεσαν ψηλά, έκλεψαν και εν συνεχεία -αφού συνδυάστηκαν οι Αραούχο και Πινέδα- ο πρώτος έστειλε με πλασέ την μπάλα στα δίχτυα.



Πλέον, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν την ψυχολογία με το μέρος τους. Εξού κι άρχισαν να αποδίδουν πολύ περισσότερο στο επιθετικό κομμάτι. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι εκείνο το σημείο στις φάσεις που προσπάθησαν να βγάλουν φάνηκε η στόχευση για γρήγορη ανάπτυξη. Το έκαναν εξαιρετικά, αλλά σε πολύ λίγες περιπτώσεις.

Έκτοτε, λοιπόν, μέχρι και το φινάλε του πρώτου μέρους, η ΑΕΚ είχε μαζεμένες καλές στιγμές. Στο 43' το πλασέ του Τσούμπερ από το όριο της περιοχής πέρασε ελάχιστα έξω, ενώ στο 45'+2' ο Άμραμπατ βρήκε υπέροχα στην «καρδιά» της περιοχής τον Μάνταλο (που έκανε κίνηση κρυφού φορ), η κεφαλιά του οποίου όμως έφυγε άουτ.





Οι δύο ομάδες άρχισαν χωρίς αλλαγή στο δεύτερο μέρος, με την ΑΕΚ να συνεχίζει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 55' το γύρισμα του Αραούχο από αριστερά δεν βρήκε στόχο. Για να φτάσουμε στο 65', όταν η «Ένωση» κλείδωσε το ματς, σε μια φάση βγαλμένη από τα... όνειρα του Αλμέιδα: Ο Αραούχο πρέσαρε ψηλά, έκλεψε από τον Τζανετόπουλο, πάτησε περιοχή και πλάσαρε ψύχραιμα για το 0-2, λαμβάνοντας την αποθέωση -για ακόμα μια φορά- από τους φίλους των «κιτρινόμαυρων».



Το τελικό 0-3 διαμόρφωσε στο 73' ο Πινέδα. Ο Βίντα, σε ακόμα μία φάση που ανέβηκε ψηλά, χειρίστηκε υπέροχα την μπάλα στην περιοχή της Λαμίας, την έσπασε έξω στο ημικύκλιο στον Μεξικανό άσο, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα με πλασεδάρα, για να κάνει τις γνωστές... κωλοτούμπες και να τρέξει πάνω στον Αλμέιδα.





Η μόνη αξιόλογη φάση μέχρι και το φινάλε ήταν εκείνη στο 84', η οποία θα μπορούσε να φέρει και τη μείωση του σκορ από τη Λαμία. Ωστόσο, η σουτάρα που έπιασε ο Τσούκαλος εκτός περιοχής σταμάτησε στη ρίζα του δεξιού δοκαριού.



Η σφυρίχτρα: Στην πρώτη περίπτωση που ζητούν πέναλτι οι της Λαμίας, στο 17', η μπάλα έχει βρει στο στήθος του Τζαβέλλα. Αντίθετα, υπάρχει παράβαση στο 30', με τον κ. Κουτσιαύτη να δείχνει σωστά την άσπρη βούλα, αλλά μετά την παρέμβαση του VAR.

MVP: Και πώς να μην λάβει τη διάκριση ο Αραούχο; Πάντως, έχει κάνει πολύ καλό ματς ο Γιόνσον στον χώρο του κέντρου, καθώς και οι Βίντα και Τζαβέλλας στα στόπερ (ο δεύτερος βέβαια είχε τεράστιο λάθος -που ο ίδιος διόρθωσε- στο 5').

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


Λαμία (Τζανλούκα Φέστα): Γκαραβέλης - Προβυδάκης (58' Μανούσος), Σιμόν, Τζανετόπουλος, Κορνέζος, Γκοράνοβ - Μπάμπης (83' Σαραμαντάς), Σλίβκα, Νούνιες - Ντε Βινσέντι (74' Τσούκαλος) - Τσιλούλης.

Στον πάγκο για τους γηπεδούχους έμειναν: Τρόπουλος, Βασιλακάκης, Μπενίτες, Τρούμπουλος, Μαργαρίτης, Αναγνωστόπουλος.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς - Βίντα (83' Ρότα), Τζαβέλλας, Χατζισαφί - Σιμάνσκι - Άμραμπατ (89' Φράνσον), Γιόνσον, Πινέδα (76' Λιβάι Γκαρσία), Τσούμπερ (89' Μοχαμάντι) - Μάνταλος, Αραούχο (83' Μήτογλου).

Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους έμειναν: Αθανασιάδης, Ραντόνια, Αλμπάνης, Γιούσης.

Διαιτητής: Κουτσιαύτης (Άρτας)
Βοηθοί: Νικολαΐδης (Μακεδονίας), Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας)
4ος διαιτητής: Τσέτσιλας (Γρεβενών)
VAR: Γκορτσίλας (Μακεδονίας)
AVAR: Πάτρας (Μακεδονίας)

Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης Λαμία-ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x